Red Hat presenteert oplossingen voor de software-defined factory

Productivity.be - Red Hat en Intel hebben een nieuw edge platform aangekondigd voor industriŽle toepassingen dat de brug slaat tussen IT en OT en daarmee de basis kan vormen voor wat beide bedrijven de software-defined factory noemen. Het edge platform heeft de doelstelling om industriŽle netwerken te ontsluiten zodat data op een eenvoudige en veilige manier naar het IT-domein kan.


Call to action om Vlaanderen koploper te maken op vlak van chemische recyclage

VIL - Verschillende recyclagehubs die elk gespecialiseerd zijn in specifieke materiaalstromen: op deze manier kan kunststofhoudend afval op een effectieve en manier gerecycleerd worden. Multimodaal vervoer heeft de ideale karakteristieken om de logistieke puzzel voor aan- en afvoer te doen kloppen. Dat blijkt uit de projectresultaten van Plastics Recycling Hub, dat VIL uitgewerkt heeft in samenwerking met 23 bedrijven, VITO en Multimodaal.Vlaanderen.


Ondersteuningsvrij 3D-printen opent nieuwe toepassingen en vermindert verspilling

Trumpf - Hightechbedrijf TRUMPF heeft onlangs verbeteringen aangebracht aan zijn 3D-printsoftware TruTops Print. Gebruikers kunnen nu onderdelen printen met extreme overhanghoeken van slechts 15 graden, zonder dat daarvoor ondersteunende structuren nodig zijn. TRUMPF zal zijn nieuwe technologie demonstreren op EMO, 's werelds grootste vakbeurs voor productietechnologie, die plaatsvindt in Hannover, Duitsland.


Imec bereikt doorbraak in beeldsensoren voor infrarooddetectie

imec - Imec is er voor het eerst in geslaagd om een gepinde fotodiode-structuur te integreren in dunne-film-beeldsensoren. Deze doorbraak maakt het mogelijk om infraroodlicht nauwkeuriger en goedkoper te detecteren. Het detecteren van infraroodlicht biedt tal van voordelen; denk maar aan camera's in voertuigen die door rook of mist kunnen 'kijken' en smartphones die ontgrendelen via gezichtsherkenning.


Volvo Trucks Gent produceert de eerste, in BelgiŽ gemaakte, elektrische truck voor Katoen Natie

Volvo Trucks - Volvo Trucks Gent, de enige vrachtwagenfabriek in BelgiŽ en de grootste van Volvo Group, introduceert de eerste elektrische vrachtwagen die in BelgiŽ is gebouwd. Na de succesvolle productiestart in Zweden heeft Volvo Trucks Gent de eerste Belgische elekrische truck gebouwd voor logistiek dienstverlener Katoen Natie. Deze mijlpaal is de eerste stap richting de serieproductie van batterij-elektrische, zware vrachtwagens.


OPC UA als basis voor implementatie van informatiemodellen

Productivity.be - Een van de troeven van OPC UA is het gebruik van datamodellen waardoor gegevens en functies die beschikbaar gesteld worden door een server makkelijk en eenduidig te herkennen zijn door clients. Op zijn recente OPC Day promootte de OPC Foundation het verdere gebruik van die datamodellen Ė ook in toepassingen waar communicatie niet de eerste reden is om voor OPC UA te kiezen.


Hittebestendige keramische inkt voor datacodes op metalen onderdelen

Fraunhofer - Onderzoekers van Fraunhofer hebben een extreem hittebestendige inkt op keramiekbasis ontwikkeld. Hiermee kunnen voor het eerst metalen onderdelen die in de auto-industrie bij temperaturen boven de 1.000 ļC worden verwerkt, van een code worden voorzien. De code kan worden gescand en is gekoppeld aan een database waarin alle fabricageparameters van het betreffende onderdeel zijn opgeslagen.


Web of Things

Productivity.be - Nu het Internet of Things steeds meer ingang vindt in reŽle, vaak ook industriŽle toepassingen, groeit de vraag naar meer standaardisering en een van de projecten om dat waar te maken is het Web of Things Ė een concept dat de organisatie W3C eigenlijk al tien jaar geleden lanceerde maar dat nu pas echt in de belangstelling komt.


Knowledge4Retail biedt tools voor herkenning objecten

Productivity.be - In Duitsland zijn de resultaten voorgesteld van het onderzoeksproject Knowledge4Retail dat een aantal futuristische oplossingen ontwikkeld heeft voor automatisering en digitalisering in de retail sector. Het resulterende platform is vrij beschikbaar als een project op GitHub en omvat onder meer tools voor 3D image processing die gebruikt kunnen worden voor het creŽren van digital twins van producten.


FTI Express kondigt 'Flanders Technology and Innovation' innovatiefestival aan

FTI - 'Flanders Technology and Innovation' werd op gang getrokken met de 'FTI Express' die rijdt tussen Gent en Antwerpen. Aan boord: de minister-president van de Vlaamse Regering Jan Jambon, Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns, en maar liefst 315 Vlaamse CEO's en ondernemers. Samen tellen ze af naar het FTI Festival in 2024, met het oog op het mooier, creatiever, beter en efficiŽnter maken van Vlaanderen via technologie en innovatie.


IT-security wordt een must voor de Europese industrie

Productivity.be - Met de NIS 2-richtlijn, de nieuwe machineverordening en de Cyber Resilience Act staan er heel wat nieuwe normen en regels aan te komen die voor machinebouwers een enorme impact zullen hebben omdat ze het garanderen van IT-security verplicht maken. De benadering van cybersecurity lijkt zelfs een stuk verder te gaan dan die van machine safety omdat IT-security gedurende de ganse levensloop gegarandeerd moet worden.


Wim Michiels volgt Luc Delagaye op als voorzitter van essenscia vlaanderen

essenscia - Wim Michiels is door het Strategisch Comitť van essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, met unanimiteit aangesteld als nieuwe voorzitter, en dit voor een termijn van drie jaar. Hij volgt Luc Delagaye op die sinds 2014 voorzitter was. De 53-jarige Wim Michiels is CEO van Proviron, een familiaal chemiebedrijf met een sterke specialisatie in bepaalde nichemarkten.


Siemens viert 125 jaar aanwezigheid en impact in BelgiŽ

Siemens - Dit jaar viert Siemens 125 jaar aanwezigheid in BelgiŽ, een tijdperk waarin de technologische marktleider een niet te onderschatten invloed heeft gehad op de Belgische economie en samenleving. In het bijzijn van gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld blikte Siemens tijdens een feestelijk jubileumevent terug op de weg die het heeft afgelegd, en vooruit op de rol die het zal spelen in het vormgeven van de toekomst.


Eplan L!ve: Best practices en meer

EPLAN - Met welke uitdagingen worden machinebouwers en fabrikanten van schakelsystemen geconfronteerd in de huidige globale markten? Hoe kan al in een vroeg stadium de juiste koers worden uitgezet voor efficiŽnte engineering? Het Eplan L!ve 2023 event biedt op 21 juni duidelijke antwoorden. Naast hoogtepunten uit de nieuwe versie van de software toont.Eplan hoe het klanten ondersteunt bij elke stap van engineering naar productie en services.


Navigeren door paradoxen, stimuleren en concreet maken van innovatie

Sirris - Sirris, het collectief innovatiecentrum voor de technologische industrie, kondigt de publicatie aan van haar jaarverslag 2022. Het verslag belicht de paradoxen die het afgelopen jaar hebben gevormd, net zoals de inzet van Sirris om bedrijven te ondersteunen bij de adoptie van nieuwe technologieŽn en de bijhorende risicoís te beheersen.


Autonome robot inspecteert voor het eerst Belgisch HVDC-conversiestation ALEGrO

Elia - Tijdens de jaarlijkse onderhoudsweek is een autonome robot geÔnstalleerd in de HVDC -converterhal van Elia in Lixhe. De hal is daarna terug onder spanning gebracht en is de rest van het jaar ontoegankelijk. De robot inspecteert de converterhal nu dag en nacht.


FLOW Core 3.0- software voor het versnellen van AMR-wagenparkbeheer en navigatie

Omron - OMRON, marktleider op het gebied van industriŽle robotica, kondigt de introductie aan van de software Fleet Operations Workspace (FLOW) Core 3.0, een platform van de volgende generatie voor het vergroten van de capaciteiten van zijn autonome mobiele robots (AMR's) van de LD- en HD-serie en tegelijkertijd het vereenvoudigen van het integratieproces en verbeteren van wagenparkbeheer.


Wordt Industrie 5.0 het tijdperk van de humanoÔde robot?

Productivity.be - In robotica wordt regelmatig verwezen naar Industrie 5.0 om het tijdperk te benoemen waarin mensen en machines steeds meer gaan samenwerken om de voordelen van automatisering op een innovatieve manier te combineren met de flexibiliteit van menselijke operatoren. Als het aan het Italiaanse Oversonic Robotics ligt, zullen die machines er ook min of meer uitzien als menselijke operatoren.


SustAIn.brussels gidst organisaties die duurzaam willen groeien door focus op AI en opkomende technologieŽn

Agoria - Brusselse organisaties met ambities om hun organisatie digitaal en duurzaam op innovatiesnelheid te brengen, kunnen vanaf vandaag terecht bij sustAIn.brussels. De Europese digitale innovatiehub (EDIH) dient als single point of access tot duurzame en digitale innovatie in Brussel met een focus op AI en andere opkomende technologieŽn.


Nieuw managementboek biedt uitkomst voor personeelstekort

WidePeak - Vandaag verlaten beduidend meer ouderen de arbeidsmarkt dan dat er jongeren toetreden. Ondertussen werkt in Vlaanderen al meer dan een kwart van de werknemers deeltijds. Deze krappe arbeidsmarkt houdt nog jaren aan en treft iedere organisatie. Met automatisatie en arbeidsimmigratie zullen niet alle gaten gedicht worden. De auteur van het boek ďMechaniek voor ManagersĒ beschrijft een derde weg uit deze problematiek, die van slimmer managen.


Newsletter

Agenda

04/10 - 05/10: Digitalize Flanders, Nekkerhal, Mechelen (B)

05/10: ABISS, Kortrijk Xpo (B)

17/10 - 19/10: Transport & Logistics, Antwerp Expo (B)

25/10 - 26/10: Empack, Nekkerhal, Mechelen (B)

14/11 - 16/11: SPS, Nuremberg (D)

15/11 - 16/11: Precisiebeurs, Brabanthallen, ís-Hertogenbosch (Nl)

31/01/24 - 02/02/24: Indumation.be, Kortrijk Xpo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03/24 - 28/03/24: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04/24 - 26/04/24: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05/24 - 16/05/24: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05/24 - 16/05/24: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05/24: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06/24 - 06/06/24: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06/24 - 14/06/24: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09/24 - 19/09/24: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)