Siemens Xcelerator – een open digitaal businessplatform

Siemens - Siemens AG lanceert Siemens Xcelerator, een open digitaal businessplatform dat de digitale transformatie moet versnellen en meer waarde moet creëren voor klanten van elke omvang in industrie, gebouwen, netwerken en mobiliteit. Het businessplatform maakt de digitale transformatie gemakkelijker, sneller en schaalbaar.


De 4D-geprinte kever die van kleur verschiet als het vochtiger wordt

TU Eindhoven - 3D-printen is inmiddels mainstream geworden. Maar hoe zit het met 4D-printen? Hoe print je een voorwerp dat kan veranderen in de tijd, bijvoorbeeld door te reageren op aanraking, licht of vocht? Het blijkt dat dit nog niet zo gemakkelijk is. Promovendus Jeroen Sol nam de uitdaging aan. Hij vond inspiratie in de wereld van de boktor en andere dieren die gebruik maken van iriseren en andere vormen van kleurverandering.


Nieuwe UR cobot tot 65% sneller

Productivity.be - Op het eerste zicht ziet hij er misschien niet zo anders uit, maar met de nieuwe UR20 die op de vakbeurs Automatica in München werd voorgesteld, heeft Universal Robots de eerste van een compleet nieuwe reeks cobots voorgesteld. Dankzij een sterke focus op het maximaliseren van capaciteit en throughput wordt het verschil in performantie tussen cobots en klassieke robots steeds kleiner.


Antwerpen zet in op stadsverwarming

Productivity.be - De stad Antwerpen wil tegen 2030 meer dan 33.000 woningen van stadsverwarming voorzien. Dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu – vooral omdat het eens een echt duurzame oplossing is – maar mogelijks ook voor de industrie die bijkomende mogelijkheden krijgt om restwarmte, die nu vaak verloren gaat, te valoriseren.


Real-time I/O-netwerk over 5G

Productivity.be - Op de Hannover Messe werd een demonstratie gegeven van Profinet IO over een privaat 5G netwerk. Dat biedt nieuwe opportuniteiten voor mobiele devices zoals AGV’s omdat die in een draadloos sensornetwerk niet langer elk over een eigen controller moeten beschikken.


Automatische visuele inspectie

Productivity.be - Een van de voor de hand liggende toepassingen van artificiële intelligentie in de industrie is kwaliteitscontrole. In een recente white paper van het Amerikaanse Industry IoT Consortium worden twee concrete voorbeelden gegeven van automatische visuele inspectie. De paper stelt een framework voor dat als generieke aanpak kan dienen voor dergelijke projecten.


Bosch Rexroth breidt portfolio elektro-hydraulische actuatoren uit

Bosch Rexroth - Bosch Rexroth breidt zijn portfolio van gestandaardiseerde autarkische assen uit met de CytroMotion. Met behulp van deze nieuwe compacte actuator kunnen lineaire bewegingen met krachten tot 110 kN compacter, efficiënter en duurzamer worden gerealiseerd in een breed scala van machines en systemen. CytroMotion is puur elektrisch gestuurd en vereenvoudigt ook engineering en inbedrijfstelling.


Digitale transformatie gaat minder snel dan verwacht

Productivity.be - PwC Duitsland heeft de resultaten van zijn Digital Factory Transformation Survey 2022 gepubliceerd – een onderzoek waarin 700 industriële bedrijven wereldwijd gevraagd werd naar hun vorderingen op het vlak van digitalisering. Een opvallend resultaat is dat bedrijven doorgaans een pak minder ver staan dan wat ze zeiden te verwachten toen de survey in 2016 een eerste keer georganiseerd werd.


Elk klein onderdeel detecteren

Leuze Electronic - Zelfs de kleinste objecten kunnen betrouwbaar worden gedetecteerd - dat bewijzen de nieuwe vorksensoren van de Leuze GS 04B- en GS 08B-serie. Zij detecteren voorwerpen met een diameter van slechts 0,05 millimeter. Dankzij hun hoge schakelfrequentie van maximaal 10.000 Hz is dit ook mogelijk bij snelle automatiseringsprocessen.


i³ Control combineert machine-automatisering en IT-omgeving

Productivity.be - Yaskawa heeft op de Hannover Messe zijn nieuwe automatiseringsplatform voorgesteld dat de link legt tussen OT en IT. Het platform combineert een flexibele, open engineeringsoftware met een nieuwe controller die draait op de eigen profichip TRITON processoren. Bedoeling is om later ook motion control en robotcontrole te integreren in het nieuwe platform.


OPC als platform, niet alleen een protocol

Productivity.be - Op de Hannover Messe heeft de OPC Foundation meer uitleg gegeven bij het Global Services initiatief dat het opzet van OPC breder maakt dan louter een communicatieprotocol. OPC wil een platform zijn dat naast het protocol een volledig pakket aanbiedt voor de veilige communicatie van data.


Dyson wil collaborative robots aan de slag in het huishouden

Productivity.be - Op de International Conference on Robotics and Automation in Philadelphia heeft het gerenommeerde Dyson bekendgemaakt dat het tegen 2030 robots op de markt wil brengen die mensen kunnen helpen bij huishoudelijke taken. Hoe die machines er zullen uitzien, blijft voorlopig geheim maar in een promotievideo zijn tal van experimenten met collaborative robots te zien.


Afbraak van PET aan recordtempo

Productivity.be - Een relatief nieuwe, beloftevolle strategie in de strijd tegen plasticafval is het gebruik van enzymes die in staat zijn om PET af te breken en om te zetten in monomeren die dan hergebruikt kunnen worden. Onderzoekers aan de universiteit van Leipzig hebben een nieuw enzyme ontdekt dat bijzonder efficiënt blijkt te zijn om PET in een recordtijd af te breken. Het beestje kreeg de naam PHL7.


Technologie voor klimaatneutrale fabrieken

Bosch - Bosch schaart zich achter het streven naar een waterstofeconomie: “Op weg naar een klimaatneutrale toekomst moeten we voor energie-intensieve sectoren de transitie naar hernieuwbare energie mogelijk maken. Waterstof wordt een essentieel onderdeel in de leveringszekerheid”, zegt Rolf Najork, bestuurslid van Bosch verantwoordelijk voor de bedrijfssector Industrial Technology en hoofd productietechnologie van het bedrijf.


Walmart geeft RFID een nieuwe boost

Productivity.be - Tegen september moet een grote groep van leveranciers van de Amerikaanse retailreus Walmart elk product dat aangeleverd wordt van een RFID tag voorzien. Het programma dat al bestond voor kledij en schoenen, wordt daarmee aanzienlijk uitgebreid. Volgens analistenbureau IDTechEx zal dit project de adoptie van UHF RFID tags aanzienlijk versnellen.


Serieproductie in 3D printen voor de automobielindustrie

Productivity.be - Het Fraunhofer Instituut voor Lasertechnologie heeft de resultaten bekendgemaakt van een drie jaar durend project waarin twee lijnen voor de serieproductie van 3D geprinte componenten in metaal ontwikkeld werden. Die lijnen zijn nu operationeel bij BMW in München en GKN Powder Metallurgy in Bonn, met een productiecapaciteit van 50.000 componenten per jaar.


Inzet RPA Databots levert tot 50% kostenbesparing op in de logistiek

VIL - Databots zijn virtuele helpers die een snelle en goedkope oplossing bieden bij Robotic Process Automation (RPA) om administratieve processen te automatiseren. Het gebruik van RPA biedt de mogelijkheid om een innovatieve digitalisatie door te voeren zonder aanpassing van de onderliggende ICT-systemen. Door de veelheid aan systemen en datastromen vormt deze technologie een enorm potentieel voor de logistieke sector.


Drie genomineerden voor Hermes award

Productivity.be - Op de Hannover Messe eind deze maand wordt andermaal de Hermes award uitgereikt – de meest prestigieuze award voor innovaties in industriële technologie. In de aanloop naar de beurs werden alvast de drie genomineerden bekendgemaakt: Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive.


Festo lanceert pneumatische cobot

Productivity.be - Op de Hannover Messe later deze maand lanceert Festo zijn eerste collaborative robot die meteen ook als ’s werelds eerste pneumatisch cobot in de markt gezet wordt. Qua uitzicht, bediening en mogelijke toepassingen past de cobot perfect in het steeds groter wordende rijtje van elektrische tegenhangers, maar de pneumatiek maakt de gebruikservaring in echte collaborative toepassingen wel heel erg speciaal.


Nieuwe processen voor Additive-Subtractive Manufacturing

Productivity.be - Een internationaal consortium van onderzoeksinstellingen werkt aan het optimaliseren van de productie van 3D geprinte werkstukken in metaal door de hele procesketen, inclusief nabewerking, verder op punt te stellen. Het ambitieuze project kreeg de wat vreemde naam Ad-Proc-Add, wat staat voor Advanced Processing of Additively Manufactured Parts.


Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)