Modulair veiligheidsrelais myPNOZ biedt wereldwijd voor het eerst partijgrootte 1 op het gebied van veiligheidsrelais

Pilz - Gebruikers kunnen Ďhuní myPNOZ samenstellen via de intuÔtief bediende online tool myPNOZ Creator: deze wordt voorgemonteerd, aangepast en getest geleverd en is dus een kant-en-klaar en volledig geÔndividualiseerd systeem. Voor het aanmaken in myPNOZ Creator is geen programmeerkennis nodig, omdat de logica voor het koppelen van de veiligheidsfuncties in myPNOZ via de modulekeuze en de aansluitvolgorde ervan wordt gedefinieerd.


Vijf disruptieve technologieŽn in de energiesector

Productivity.be - Analistenbureau Lux Research heeft een rapport gepubliceerd met de vijf technologieŽn waarvan het meent dat ze een belangrijke rol zullen spelen in het energielandschap van de toekomst. Bovenaan in het lijstje staat groene waterstof dat de analisten beschouwen als een cruciale technologie voor de opslag en het transport van hernieuwbare energie.Boehringer Ingelheim zet quantum computing in om nieuwe medicijnen te ontwikkelen

Productivity.be - Farmabedrijf Boehringer Ingelheim wil het gebruik van computermodellen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zo ver doortrekken dat klassieke computers niet langer volstaan om de bewerkingen uit te voeren. Het bedrijf kondigde recent een samenwerking aan met Google, dat een van de koplopers is in quantum computing.


Red Lion introduceert de NT4008 Gigabit Layer 2 PROFINET-switch

Red Lion Controls - Red Lion is verheugd de NT4008 te introduceren; een nieuwe 8-poorts Gigabit managed Industrial Ethernet switch serie. De NT4008 serie switches zijn gecertificeerd om te voldoen aan de PROFINET PNIO v2.34 Conformance Class-B standaarden om een naadloze integratie in PROFINET netwerken te garanderen met behulp van standaard PLC configuratie en management tools.


Nieuw automatiseringsconcept: Pallet-Load

RoboJob - Automatisering zit in de lift. Wanneer eind maart de eerste regioís en landen in lockdown gingen, werden duizenden bedrijven gedwongen om de deuren te sluiten. Werknemers moesten van thuis werken, en verschillende productiebedrijven lagen stil. Met uitzondering van die bedrijven die de afgelopen jaren hadden ingezet op automatisering.


GM opent Additive Industrialization Center

Productivity.be - 3D printen lijkt een nieuwe adem te vinden nu steeds meer autofabrikanten zich profileren op het gebruik van de technologie. General Motors kondigde in december aan dat het zijn expertise inzake 3D printen samenbrengt in een nieuw Additive Industrialization Center dat zal instaan voor het ontwikkelen van prototypes, assemblagetools en ook productieonderdelen.


Boston Dynamics start 2021 met dansfeestje

Productivity.be - Robotfabrikant Boston Dynamics had tijdens de feestdagen een hit te pakken op sociale media met een filmpje waarin enkele van zijn robots het jaar al dansend inzetten. Een geslaagd charmeoffensief, zo lijkt het, om de machines die vaak de kritiek krijgen agressief over te komen, ook eens wat sympathieker in beeld te brengen. Al kan het ook gewoon een vreugdedansje zijn om de overname door Hyundai te vieren.


Lagere werkdruk met Yokogawaís Field Assistant R2.05

Yokogawa - Yokogawa kondigt aan dat de Field Assistant-software voor inspecties van industriŽle faciliteiten is verbeterd. Wanneer deze software op een mobiel apparaat wordt geÔnstalleerd, hebben gebruikers in het veld toegang tot checklists, handleidingen en vele andere documenten, waardoor de kwaliteit en efficiŽntie van routinematige controles op productielocaties kunnen worden verbeterd.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren. (updated)500.000 euro steun voor BlueChem-incubator

essenscia - Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft 500.000 euro exploitatiesteun toegekend aan BlueChem, de allereerste incubator in Vlaanderen die zich exclusief richt op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie en circulaire economie. Hiermee kunnen de starters en groeibedrijven in BlueChem de komende vijf jaar optimaal ondersteund worden.


Revolutionaire optische sensor imiteert menselijk oog

Productivity.be - Onderzoekers aan de Oregon State University in de VS hebben een optische sensor ontwikkeld op basis van perovskiet die het gedrag van het menselijk oog imiteert, in die zin dat hij vooral veranderingen in beelden waarneemt. Dat creŽert nieuwe mogelijkheden voor beeldverwerking op basis van artificiŽle intelligentie.


ďZelfs in 2022 omzetverlies voor 4 op 10 bedrijvenĒ

Voka - Niet alleen in 2021, maar ook in 2022 hakt corona stevig in de zakencijfers. Uit een nieuwe bevraging van Voka Ė KvK Mechelen-Kempen blijkt dat vier op de tien bedrijven in de regio ook in 2022 omzetverlies verwachten. Het verlies kan oplopen tot 75 procent in vergelijking met de periode vůůr de coronacrisis. De klappen vallen vooral bij de kleinere kmoís.


VIL wil verouderd postadressysteem voor pakjesbelevering afschaffen

VIL - Het huidige postadressysteem is niet aangepast aan de huidige logistieke vereisten voor het leveren van goederen. VIL wil hier, met het nieuwe project Delivery Booster, verandering in brengen door het ontwikkelen van een applicatie die bedrijven toelaat meer gedetailleerde locatiecodes vast te leggen met een daaraan gekoppeld bezorgpaspoort met leverspecificaties en wensen.


Schuren en ontbramen met cobots

Sirris - Klanten willen producten met een onberispelijke afwerking. Bij heel wat producten in staal of kunststof ontstaan tijdens productie onregelmatigheden die achteraf moeten worden weggewerkt via schuren, ontbramen of beide. Deze bewerkingen gebeuren manueel, wat met heel wat nadelen samengaat. Automatisering is een mogelijke oplossing, die Sirris (met steun van VLAIO) nu zal onderzoeken in het project COBOFIN.


Proces orkestratie

Productivity.be - NAMUR en ZVEI hebben de naam van hun gezamenlijke werkgroep die standaarden voor modulaire productie in de procesindustrie uitwerkt, veranderd in ďProcess OrchestrationĒ. De nieuwe naam verwijst naar het concept dat uitgewerkt wordt voor het beheer en het opereren van modulaire, flexibele plants. In de automatiseringspiramide moet dat beheer gebeuren in een nieuwe orkestratielaag.


Vlaanderen voortrekker klimaattransitie?

VUB - De transformatie tot klimaatneutraliteit is een bijzonder moeilijke opdracht, vooral ook omdat de basisindustrie nog altijd sterk op fossiele bronnen leunt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben nu aangetoond dat er niettemin routes bestaan om de Vlaamse industrie klimaatneutraal te maken.BP stuurt robot op inspectieronde

Productivity.be - In de procesindustrie blijft er ondanks de toegenomen automatisering een belangrijke rol weggelegd voor operatoren die regelmatig hun ronde doen om te zien, te horen en te ruiken of alles in orde is. Op een boorplatform op zee is dat omwille van de loonkost en veiligheidsrisicoís iets minder evident. Daarom zet BP nu een robot in die getraind wordt om die taak van de operatoren over te nemen.


Waar is Augmented Reality naartoe?

Productivity.be - Bij innovatiegoeroes, subsidiologen en andere trend watchers is het een veelbesproken onderwerp momenteel: het verdwijnen van Augmented Reality uit de befaamde Hype Cycle van marktonderzoeksbureau Gartner. De technologie is matuur geworden, zo luidt de verklaring van de fans, maar van een echte doorbraak is echter nog geen sprake.


Duurzaamheid van 3D printen kan beter

Productivity.be - 3D printen wordt vaak gepromoot als een duurzame productietechnologie maar omdat veel van het poeder als afval eindigt, blijkt de impact op het milieu vaak niet beter te zijn dan die van klassieke productietechnologieŽn. Materialise stelt daar nu een oplossing voor gevonden te hebben met het Bluesint PA12 proces dat voor het eerst een 100% hergebruik van het poeder mogelijk maakt.


Logistieke opleidingen met behulp van Virtual & Augmented Reality

VIL - Augmented en Virtual Reality (AR/VR) bieden de mogelijkheid om logistieke trainingen op een efficiŽnte manier te organiseren. Dat blijkt uit de resultaten van het project ĎAR/VR Training for Logisticsí dat VIL uitwerkte met negen bedrijven. De testtrainees bleken sterk overtuigd van de meerwaarde en waren zeer enthousiast over deze nieuwe manier van leren, al is er bij het eerste gebruik wel nood aan voldoende ondersteuning en gewenningstijd.


Eerste Edge-applicatie voor aandrijvingen

Siemens - In het kader van het event Digital Enterprise SPS Dialog lanceerde Siemens Analyze MyDrives Edge, zijn eerste Edge-applicatie voor aandrijvingen. Zo toont het bedrijf concreet aan hoe edge computing de aandrijfsystemen van Sinamics nog intelligenter kan maken en welke voordelen het biedt voor gebruikers en machinebouwers.


Schone en veilige lucht

WSB Finishing Equipment - RUPES, bekend van o.a. schuur- en polijstmachines, alsmede stofafzuiging, heeft de Niveus NV 100 Air Purifier op de markt gebracht. Met dit toestel kan snel en eenvoudig een gezonde leef- en werkomgeving worden gecreŽerd. Door zuivering van de vervuilde lucht door middel van een ULPA U 15 en een actief koolstoffilter worden aanwezige virussen zoals COVID-19, maar ook bacteriŽn, allergenen, geuren en fijnstof uit de lucht gezuiverd.


GeÔntegreerde LiFi-technologie voor de robuuste mobiele computermarkt

Getac - Getac, een leider in robuuste computeroplossingen, heeft aangekondigd dat het voor het eerst geÔntegreerde LiFi technologie, aangedreven door pureLiFi, op de robuuste markt brengt. Klanten in een breed scala van professionele sectoren zullen binnenkort kunnen profiteren van de voordelen van een volledig robuuste betrouwbaarheid en innovatieve LiFi-connectiviteit in een enkel apparaat.Wat is een machine-economie?

Productivity.be - In een nieuwe white paper met als titel ďThe Advance of the Machines - Vision and Implications of a Machine EconomyĒ kijken wetenschappers van het Fraunhofer Instituut naar het Internet of Things, de blockchain en artificiŽle intelligentie en wat de combinatie van deze technologieŽn mogelijk maakt. Aan hippe termen dus geen gebrek, maar wat bedoelt men eigenlijk met die nieuwe term Ė de machine-economie?


Start-up TEO maakt technische opleidingen altijd en overal toegankelijk met leerkoffers en individuele coaching

TEO (Teaching Each Other) - Heel wat bedrijven moesten door de coronacrisis de opleidingen voor hun medewerkers stopzetten. Maar de vraag naar technische skills op de arbeidsmarkt gaat natuurlijk door. Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.


Nieuwe datums voor INE XL en Machineering

Productivity.be - Industrialfairs heeft nieuwe datums bekendgemaakt voor de events INE XL en Machineering. Die datums schuiven een paar maanden op met de verwachting van betere marktomstandigheden en een positieve mindset na de strenge coronamaatregelen. INE XL 2021 zal op 27 mei plaatsvinden in Kortrijk Xpo. MACHINEERING in Brussels Expo staat op de agenda van 8 tot 10 september.


Verbeterde workflow en visualisatie

COMSOL - COMSOL heeft versie 5.6 van de COMSOL Multiphysics-software uitgebracht. De nieuwe versie biedt snellere solvers voor multicore- en clusterberekeningen. Daarnaast profiteren gebruikers van een efficiŽntere werkwijze met betrekking tot CAD-geometrieŽn en lay-outtemplates. Een reeks nieuwe grafische functies - waaronder Clip Planes, realistische materiaalweergave en gedeeltelijke transparantie - bieden een verbeterde workflow en visualisatie.


Extra veiligheid in sanitaire processen

HITMA Groep - De nieuwe Zanitary-serie sanitaire breekplaten van fabrikant Zook bestaat uit geavanceerde breekplaten voor beveiliging van processen binnen de biotechnologie en de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. De technologie, waarop patent is aangevraagd, omvat een volledig nieuw en uniek ontwerp en fabricageproces. Het ontwerp past moeiteloos tussen standaard sanitaire houders.


Batterij-recyclageproces wordt geoptimaliseerd met slimme sensoren bij inzamelpunten

Unitron Connect - Elektronicaspecialist Unitron Connect kondigt een raamakkoord aan met Bebat, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van lege batterijen in BelgiŽ. Omdat we met zijn allen steeds meer batterijen gebruiken en omdat batterijen in meer en meer uiteenlopende formaten, types en samenstellingen bestaan, is er nood aan een verder doorgedreven digitalisatie van het inzamelsysteem.


Sewan vindt het Cloud en Telecom model opnieuw uit in BelgiŽ

Sewan - Voortbouwend op zijn expertise en succes in Frankrijk en Spanje lanceert Sewan in BelgiŽ een uniek model dat gebaseerd is op indirecte whitelabelverkoop tussen partners en klanten. Sewan komt met een brede catalogus van producten en diensten om alle Cloud en Telecom behoeften van een bedrijf in te vullen. Sinds de overname van de Belgische operator 3StarsNet heeft Sewan de ambitie ťťn van de belangrijkste B2B-operatoren in BelgiŽ te worden.Chemiebedrijven schakelen over op dokwater uit Antwerpse haven

essenscia - Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector. Daardoor hoeven chemiebedrijven voor bepaalde productieprocessen niet langer drinkwater uit het Albertkanaal te gebruiken. Dit zou in de opstartfase al een besparing betekenen van miljoenen liters drinkwater per jaar.