Inzet RPA Databots levert tot 50% kostenbesparing op in de logistiek

VIL - Databots zijn virtuele helpers die een snelle en goedkope oplossing bieden bij Robotic Process Automation (RPA) om administratieve processen te automatiseren. Het gebruik van RPA biedt de mogelijkheid om een innovatieve digitalisatie door te voeren zonder aanpassing van de onderliggende ICT-systemen. Door de veelheid aan systemen en datastromen vormt deze technologie een enorm potentieel voor de logistieke sector.


Drie genomineerden voor Hermes award

Productivity.be - Op de Hannover Messe eind deze maand wordt andermaal de Hermes award uitgereikt – de meest prestigieuze award voor innovaties in industriële technologie. In de aanloop naar de beurs werden alvast de drie genomineerden bekendgemaakt: Bosch Rexroth, Harting en Sumitomo Cyclo Drive.


Festo lanceert pneumatische cobot

Productivity.be - Op de Hannover Messe later deze maand lanceert Festo zijn eerste collaborative robot die meteen ook als ’s werelds eerste pneumatisch cobot in de markt gezet wordt. Qua uitzicht, bediening en mogelijke toepassingen past de cobot perfect in het steeds groter wordende rijtje van elektrische tegenhangers, maar de pneumatiek maakt de gebruikservaring in echte collaborative toepassingen wel heel erg speciaal.


Nieuwe processen voor Additive-Subtractive Manufacturing

Productivity.be - Een internationaal consortium van onderzoeksinstellingen werkt aan het optimaliseren van de productie van 3D geprinte werkstukken in metaal door de hele procesketen, inclusief nabewerking, verder op punt te stellen. Het ambitieuze project kreeg de wat vreemde naam Ad-Proc-Add, wat staat voor Advanced Processing of Additively Manufactured Parts.


Chemie- en farmasector wil Blue Deal afsluiten om waterverbruik verder terug te dringen

essenscia - Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en essenscia vlaanderen, de sectorfederatie van de chemie en life sciences, hebben vandaag een intentieverklaring ondertekend om tegen eind dit jaar een sectorale Blue Deal Water af te sluiten. Daarmee engageert de chemie- en farmasector zich om bijkomende inspanningen te doen rond waterbesparing en circulair watergebruik.


“Twin transition” uitdaging voor chemische sector

Productivity.be - Met de zogenaamde Twin Transition – de evolutie in digitalisering en de verhoopte revolutie in verduurzaming – staat de Europese chemische sector voor enorme uitdagingen. Dat zei Daniel Witthaut, Executive Director Innovation van de federatie Cefic op een persconferentie in de aanloop naar de vakbeurs Achema later dit jaar. Meer dan ooit zal ingezet moeten worden op R&D en innovatie.


Robot leert banaan pellen

Productivity.be - Op het internet is een leuke video opgedoken van twee collaborative robots die samen een banaan pellen. Onderzoekers aan de universiteit van Tokyo hebben dit voor mekaar gekregen via aan AI techniek die Deep Imitation Learning genoemd wordt. Het ziet er allemaal wat klungelig uit en de onderzoekers geven grif toe dat het even vaak wel als niet lukt, wat ook wat zegt over hun eigen onhandigheid.


CO2 Capture in Antwerpse haven

Productivity.be - Kairos@C – het ambitieuze project van Air Liquide en BASF in Antwerpen om CO2 uit emissies te capteren – krijgt 360 miljoen euro subsidie van het European Innovation Fund. Door in de komende tien jaar 14 miljoen ton CO2 te capteren kan het project een wezenlijke bijdrage leveren aan de Europese doelstelling om tegen 2050 CO2 neutraal te zijn.


PyroCHEM wil grondstoffen winnen uit plasticafval

Productivity.be - In Nederland wordt een ambitieus project opgezet om tegen 2030 jaarlijks een miljoen ton plasticafval te verwerken tot nieuwe grondstoffen. De technologie die hierbij gebruikt zal worden, is pyrolyse: het verhitten van de afvalstroom in een zuurstofarme omgeving. De polymeren worden hierdoor gereduceerd tot bouwstenen die hergebruikt kunnen worden in de chemie.


Universele runtime omgeving voor de procesindustrie

Productivity.be - Met de oprichting van Universal Automation werd eind vorig jaar een nieuw platform gecreëerd dat de ambitie heeft om automatiseringsoplossingen voor de procesindustrie volledig hardware-onafhankelijk te maken. Het concept is analoog aan dat van PLCopen en moet het mogelijk maken om een generiek DCS-systeem te creëren met open, gestandaardiseerde hard- en software.


Hoe beveiligt u uw gegevens in een productieomgeving?

Productivity.be - Sirris lanceerde onlangs haar cyberbeveiligingsdienst voor de maakindustrie om bedrijven te begeleiden bij het implementeren van maatregelen rond cybersecurity. Gegevensbescherming is een complexe materie maar in een recente blog post geeft Sirris alvast een aantal concrete tips om bedrijven op weg te zetten naar het verbeteren van hun beveiliging.


Flexibele Productmanipulatie

Productivity.be - Van 6 tot en met 8 april gaat de 9-de editie van de CIRP CATS conferentie omtrent Assembly Technology and Systems door in Leuven. In het kader van deze conferentie wordt er op donderdag 7 april ook een – vrij toegankelijk – industrieel forum omtrent “Flexibele Productmanipulatie” georganiseerd waarop een tiental technologieleveranciers enkele van hun nieuwste technologieën zullen demonstreren.


Vrachtwagens onder bovenleidingen op de snelweg

VIL - Vrachtwagens die elektriciteit afnemen van bovenleidingen op de snelweg zijn ook voor Vlaanderen een manier om vrachtvervoer over de weg onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen. Dat blijkt uit de tussentijdse resultaten van het VIL-project Logibat, waaraan 30 bedrijven deelnemen. Onderzoek uitgevoerd door UA toont aan dat elke euro die vandaag geïnvesteerd wordt, tot 8,3 euro kan opleveren over een periode van 20 jaar.


Wat zit er in de black box?

Productivity.be - Domme vragen bestaan niet, zegt men, en dat geldt zeker voor de vraag hoe artificiële intelligentie nu eigenlijk werkt. Want als het over neurale netwerken gaat, dan wordt het al snel onmogelijk – ook voor de specialisten – om uit te leggen wat die dingen precies doen. Voor industriële toepassingen is dat een probleem want men is er gewoon van te vertrouwen op voorspelbare, deterministische systemen.


Coriolismeter blaast 45 kaarsjes uit

Productivity.be - Feest in de instrumentatiesector, want de coriolis massadebietmeter viert zijn 45-ste verjaardag. Het geavanceerde meetprincipe wordt in steeds meer applicaties aangewend omwille van zijn hoge nauwkeurigheid en omdat het een van de weinige methodes is om direct het massadebiet van een productstroom te meten. Micro Motion, het bedrijf dat aan de wieg stond van de coriolismeter, is sinds 1984 onderdeel van Emerson.


3D Systems voegt extrusie toe aan portofolio

Productivity.be - Met de overname van Titan Additive – dat opereert onder de merknaam Titan Robotics – voegt 3D Systems machines voor extrusie toe aan zijn portfolio van additive manufacturing oplossingen. Door gebruik te maken van een volwaardige extruder die pellets kan verwerken bieden de machines een breed gamma aan mogelijkheden inzake materiaalkeuze.


FANUC breidt gamma CRX Collaboratieve Robots uit

FANUC - FANUC Corporation, 's werelds toonaangevende leverancier van CNC's, robots, cobots en fabrieksautomatisering, heeft de nieuwe CRX-5iA, CRX-20iA/L en CRX-25iA collaboratieve robots geïntroduceerd. Ze zijn een aanvulling op FANUC's bestaande lijn die nu in totaal 11 cobot modelvarianten telt om producten van 4 tot 35 kg te hanteren. Dit is de meest uitgebreide line-up van gebruiksvriendelijke cobots die momenteel op de markt beschikbaar zijn.


Nieuw safety concept voor de modulaire fabriek

Productivity.be - In het Process-To-Order Lab (P2O-Lab) aan de Technische Universiteit van Dresden is een demonstrator van een modulaire fabriek gebouwd om een nieuw concept voor de implementatie van functionele safety te testen. Het concept creëert een nieuwe laag in de automatisering die fSOL genoemd wordt, wat staat voor functional Safety Orchestration Layer.


Fraunhofer ILT en TRUMPF werken samen aan Laser Material Deposition

Productivity.be - De Duitse onderzoeksinstelling Fraunhofer ILT (Institute for Laser Technology) en fabrikant van lasersystemen TRUMPF hebben aangekondigd samen een labo te bouwen voor de ontwikkeling van industriële applicaties van Laser Material Deposition. Met de samenwerking hoopt Fraunhofer de technologietransfer van zijn onderzoek naar de industrie te kunnen verbeteren.


Extreme High Speed Laser Application (EHLA)

Productivity.be - Extreme High Speed Laser Application (EHLA) is een variant van laser cladding waarbij hogere snelheden bereikt kunnen worden door het smeltbad in het substraat beperkt te houden. Dat is dan weer mogelijk door het toevoegmateriaal in de laserstraal te smelten, nog voor het het substraat bereikt. Het voordeel is niet alleen een hogere snelheid maar ook de beperkte warmte-invloeden.


Agenda

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

31/05 - 02/06: LogiMAT, Stuttgart (D)

08/06 - 09/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

21/06 - 24/06: METAV, Messe Düsseldorf

21/06 - 24/06: Automatica, München (D)

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)