Process Equipment

Standaard catalogus voor procesmodules?

Productivity.be - Modularisering is een populair thema in de procesindustrie omdat het werken met skids of Process Equipment Assemblies (PEAís) een passend antwoord kan bieden op de vraag naar meer flexibiliteit en een snellere time-to-market. Binnen ProcessNet wordt nu onderzocht of er een catalogus gemaakt kan worden van standaard modules die direct inzetbaar en nadien herbruikbaar zouden zijn.


Hitma gaat van start met verkoop Keofitt-staalnamekranen in BelgiŽ

HITMA Groep - Per 1 mei 2021 is Hitma de exclusieve distributeur van Keofitt-staalname-/monsternamekranen op de Belgische markt. Het pakket van Keofitt bestaat uit staalnameproducten om steriele staalname te garanderen in de voedingsmiddelen- en farmaceutische industrie. Hitma verkoopt en levert de Keofitt-producten vanuit het hoofdkantoor en magazijn in Uithoorn. Het bedrijf vertegenwoordigt Keofitt sinds 2010 in Nederland.


Bosch Rexroth wint Hermes Award met onderwater actuator

Productivity.be - Op de eerste dag van de Hannover Messe Digital Edition werd de Hermes Award uitgereikt, die dit jaar gaat naar Bosch Rexroth voor het ontwikkelen van de eerste SIL 3 elektrische actuator voor onderwater installaties, met name in de offshore olie en gassector. De SVA R2, waarbij SVA staat voor Subsea Valve Actuator, biedt een preciezere bediening met een lager energieverbruik.


Waterstofproductie op zee

Productivity.be - Een project om op zee groene waterstof te produceren heeft in de UK de prestigieuze Collaborate To Innovate (C2I) award gewonnen. Bedoeling is om met de energie van offshore windturbines ter plaatse zeewater te ontzilten en via elektrolyse te splitsen in waterstof en zuurstof. In Europa staan er momenteel nog meer van dergelijke projecten op stapel.


Gas en steenkool schieten ter hulp

Productivity.be - De winterprik van een paar weken geleden heeft in verschillende landen een debat op gang gebracht over de haalbaarheid van de transitie naar hernieuwbare energie. In de VS kwamen miljoenen mensen zonder elektriciteit te zitten, naar verluidt omdat back-up centrales onklaar waren om het gebrek aan windenergie op te vangen. In Duitsland draaiden oude kolencentrales op volle toeren.


Robuuste en milieuvriendelijke koel- en temperatuurregelaar

SMC - Koel- en temperatuurregelaars worden vooral uitgedaagd in productieomgevingen waarin ze worden blootgesteld aan stof of spatwater. Een nauwkeurige temperatuurstabiliteit van het circulerende medium is vereist, zodat machines en systemen veilig functioneren. De HRS-R-serie is een oplossing van SMC die zich ook in lastige omgevingen bewijst.


De Dietrich Process Systems voegt nieuwe functionaliteit toe aan Multiprobe bemonsteringssysteem

De Dietrich Process Systems - Met zijn Multiprobe-bemonsteringssysteem heeft De Dietrich Process Systems een reputatie opgebouwd in de farmaceutische en fijnchemische markten op het gebied van veiligheid en veelzijdigheid. Bovendien blijft De Dietrich Process Systems zich continu aanpassen aan de behoeften van zijn klanten. Daarom voegt De Dietrich Process Systems nu een nieuwe doseerfunctie toe aan Multiprobe.


Vijf disruptieve technologieŽn in de energiesector

Productivity.be - Analistenbureau Lux Research heeft een rapport gepubliceerd met de vijf technologieŽn waarvan het meent dat ze een belangrijke rol zullen spelen in het energielandschap van de toekomst. Bovenaan in het lijstje staat groene waterstof dat de analisten beschouwen als een cruciale technologie voor de opslag en het transport van hernieuwbare energie.


Extra veiligheid in sanitaire processen

HITMA Groep - De nieuwe Zanitary-serie sanitaire breekplaten van fabrikant Zook bestaat uit geavanceerde breekplaten voor beveiliging van processen binnen de biotechnologie en de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. De technologie, waarop patent is aangevraagd, omvat een volledig nieuw en uniek ontwerp en fabricageproces. Het ontwerp past moeiteloos tussen standaard sanitaire houders.


Chemiebedrijven schakelen over op dokwater uit Antwerpse haven

essenscia - Een nieuw te bouwen ontziltingsinstallatie in de haven van Antwerpen zal vanaf begin 2024 brak dokwater oppompen en omzetten in hoogwaardig proceswater voor de chemiesector. Daardoor hoeven chemiebedrijven voor bepaalde productieprocessen niet langer drinkwater uit het Albertkanaal te gebruiken. Dit zou in de opstartfase al een besparing betekenen van miljoenen liters drinkwater per jaar.


ArtificiŽle fotosynthese

Productivity.be - Op de Evonik site in het Duitse Marl is eind vorige maand een pilootplant opgestart die chemische componenten kan produceren uit CO2 en water. Het proces is in zekere zin analoog aan de manier waarop planten ďchemicaliŽnĒ zoals suiker produceren Ė vandaar de naam artificiŽle fotosynthese. Het project is een samenwerking tussen Evonik en Siemens, gesubsidieerd door de Duitse overheid.


Carbon Capture

Productivity.be - In de strijd tegen de klimaatopwarming worden heel wat initiatieven genomen om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Afstappen van het gebruik van fossiele brandstoffen is daar een belangrijk onderdeel van, maar in klassieke energiecentrales en andere specifieke installaties zoals hoogovens wordt ook gewerkt aan het capteren van koolstofdioxide uit de emissies.


Top 10 van opkomende technologieŽn in de chemie

Productivity.be - Terwijl hardcore chemici in 2019 de 150-ste verjaardag vierden van de publicatie van het periodiek systeem der elementen door ene Dmitri Mendelejev, maakte IUPAC Ė de organisatie die de befaamde tabel vandaag beheert Ė een lijstje van tien innovaties in zowel producten als processen waarvan men verwacht dat ze in de komende jaren een stempel op de sector zullen drukken.


Lennox eCOMFORT luchtegoelde inverter scroll chillers leveren hoge efficiŽntie voor industriŽle proceskoeling

Lennox - Lennox heeft onlangs zijn eCOMFORT programma uitgebreid met nieuwe modellen van 170 tot 400 kW. Door het gebruik van R32 koudemiddel kunnen klanten met deze uitbreiding een hogere energie-efficiŽnte realiseren en tevens de impact op het milieu beperken.


Cracker of the Future

Productivity.be - Zes petrochemische bedrijven in Vlaanderen, Nederland en Duitsland hebben deze zomer het Cracker of the Future consortium opgericht dat een elektrische stoomkraker wil ontwikkelen. Het project maakt deel uit van de trilaterale strategie waarmee de grootste chemiecluster ter wereld de motor wil zijn voor duurzame transitie.


Grootste waterboiler van Europa

Productivity.be - Het Zweedse Vattenfall heeft in Berlijn wat het noemt de grootste waterboiler van Europa in gebruik genomen. Het gaat om een Power-to-Heat installatie die groene stroom kan omzetten in warmte om die dan later te gebruiken in het stadsnet. Het nuttig aanwenden van overschotten is een van de belangrijkste uitdagingen in de transitie naar duurzame energie.


CO2 vangen aan de bron

Productivity.be - In de strijd tegen klimaatopwarming duiken steeds meer technologieŽn op om CO2 uit de lucht of uit emissies te vangen. Exxon Mobil kondigde pas nog een samenwerking aan met de start-up Mosaic Materials dat een technologie ontwikkelde om CO2 al bij de bron uit de lucht te halen, via zogenaamde metal-organic frameworks.


Direct Air Capture (DAC)

Productivity.be - Klimaatopwarming tegengaan door CO2 uit de lucht te halen Ė is dat het ei van Columbus of gewoon te mooi om waar te zijn? Met de recente aankondiging van ExxonMobil dat het mee gaat investeren in de uitbouw van Direct Air Capture (DAC) lijkt de technologie alvast wat meer geloofwaardigheid te krijgen.


VloeistofringvacuŁmpomp

Productivity.be - Een vloeistofringvacuŁmpomp is een voorbeeld van een zogenaamde natte pomp die frequent gebruikt wordt om vacuŁm te creŽren, met name in natte en vuile omgevingen. Door zijn specifieke, vernuftige concept vergt de pomp weinig onderhoud en maakt ze nauwelijks geluid.


ATEX

Productivity.be - De zogenaamde ATEX richtlijnen beschrijven de organisatorische en technische maatregelen die genomen moeten worden voor de beveiliging in zones met explosiegevaar. Op apparatuur leidt dit tot een soms wat verwarrende aanduiding met verschillende zones, groepen, categorieŽn en beschermingsgraden. Een overzicht.


Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)