Gas en steenkool schieten ter hulp

De winterprik van een paar weken geleden heeft in verschillende landen een debat op gang gebracht over de haalbaarheid van de transitie naar hernieuwbare energie. In de VS kwamen miljoenen mensen zonder elektriciteit te zitten, naar verluidt omdat back-up centrales onklaar waren om het gebrek aan windenergie op te vangen. In Duitsland draaiden oude kolencentrales op volle toeren.

Nu wind- en zonne-energie een belangrijker aandeel van de elektriciteitsmarkt voor hun rekening nemen blijkt dat een van de nadelen van deze technologieŽn niet onderschat mag worden.

Door de hevige sneeuwval een paar weken geleden waren miljoenen zonnepanelen op verschillende plaatsen in de wereld plots afgedekt wat ze logischerwijze onbruikbaar maakte.

Tegelijk is een winterprik typisch ook een periode met weinig of geen wind zodat ook windturbines het laten afweten. Bij extreme koude worden deze ook onbruikbaar, of te gevaarlijk om te gebruiken indien ijsvorming op de wieken voor onbalans kan zorgen.

Te rooskleurig

De afgelopen jaren is het gebruikelijk geworden dat voorstanders en lobbyisten van hernieuwbare energie zomerse dagen aangrijpen om persberichten uit te sturen over de recordopbrengsten van zonnepanelen. Nu waren het de tegenstanders die van zich lieten horen om te wijzen op de tekortkomingen.

In Duitsland is Vernunftkraft een van de verenigingen die zich kritisch opstelt tegenover de sector van windenergie. Ze hekelen dat de reŽle kostprijs van dit soort oplossingen verzwegen wordt en dat de opbrengst doorgaans te rooskleurig voorgesteld wordt.

De vereniging plaatste op Youtube een reportage van de publieke omroep RBB (Berlin-Brandenburg) waarin een energie-expert uitleg gaf over hoe de koudegolf de beschikbaarheid van groene energie tot nul herleid had. De oude steenkoolcentrales draaiden er op dat moment op volle toeren.

Door de reportage op Youtube te plaatsten wilde de vereniging bovendien nog een ander punt aanklagen, namelijk dat algemene media partijdig lijken te zijn in hun berichtgeving. De persberichten over recordopbrengsten in de zomer worden wel altijd gepubliceerd terwijl de problemen in de winter weinig of geen aandacht krijgen.

De mensen van Vernunftkraft vragen zich af waarom de reportage van RBB in tegenstelling tot andere nieuwsreportages niet meer beschikbaar is in het archief op de website van de publieke omroep. Hernieuwbare energie lijkt een gevoelig onderwerp te blijven waarin grote belangen spelen.

Black-outs

In de Verenigde Staten was de situatie nog veel dramatischer met miljoenen gezinnen die zonder stroom kwamen te zitten. De problematiek lijkt er iets complexer dan hier bij ons omdat het elektriciteitsnet er wel vaker met problemen te kampen heeft.

Toch werd ook daar gewezen op problemen met windenergie Ė een technologie waarin ook de VS de afgelopen jaren fors geÔnvesteerd heeft. Bovendien bleken een aantal back-up centrales niet klaar om de productie over te nemen. De back-up centrales worden daar voornamelijk in de zomer ingezet wanneer de airconditioning op volle toeren draait. De extreme winterpiek kwam er als een verrassing waarop men niet voorbereid was.

Om precieze uitspraken te doen over wat zich heeft afgespeeld, is het kennelijk nog te vroeg, maar het mag wel duidelijk zijn dat de situatie van de afgelopen weken een belangrijk aspect zal moeten worden in het energiedebat.

Dat er weinig wind is in koude periodes, is een fysieke wetmatigheid die al eeuwen geldt, zegt professor Harald Schwarz in de RBB reportage, maar ze wordt altijd genegeerd in discussies over groene energie. Als we dat blijven doen, zullen we in de toekomst ook meer black-outs krijgen.

© Productivity.be, 17/02/2021, Foto: Unsplash / Anna Valberg


Feel free to share