Bosch Rexroth wint Hermes Award met onderwater actuator

Op de eerste dag van de Hannover Messe Digital Edition werd de Hermes Award uitgereikt, die dit jaar gaat naar Bosch Rexroth voor het ontwikkelen van de eerste SIL 3 elektrische actuator voor onderwater installaties, met name in de offshore olie en gassector. De SVA R2, waarbij SVA staat voor Subsea Valve Actuator, biedt een preciezere bediening met een lager energieverbruik.

Het bedienen van kleppen in installaties onder water in de offshore olie en gassector was tot op heden een klus voor hydraulische cilinders. Met de SVA R2 kan het nu ook elektrisch wat de installatie eenvoudiger maakt omdat er dan geen hydraulische leidingen meer nodig zijn. Elektrische leidingen zijn toch al aanwezig voor de instrumenten en die kunnen dankzij het nieuwe product voortaan ook voor de actuatoren gebruikt worden.

Het uitsparen van hydraulische leidingen betekent heel wat want sommige installaties in de offshore industrie gaan tot 4000 meter diepte. Dat betekent kilometerslange leidingen en dus ook een aanzienlijk energieverlies. Bovendien hebben dergelijke afstanden ook een nadelige invloed op de nauwkeurigheid van de bediening. De nieuwe SVA R2 levert hierin aanzienlijk betere prestaties.

Dat niet eerder met elektrische actuatoren gewerkt werd in deze toepassing heeft alles te maken met de gewenste beveiliging. De actuatoren moeten uitgerust zijn met een veersysteem om te garanderen dat de klep gesloten wordt indien de aandrijving ervan zou wegvallen. De kracht die nodig was om de veerkracht te overwinnen deed de sector voor een hydraulische aandrijving kiezen.

De oplossing waarvoor Bosch Rexroth nu bekroond werd, werkt eigenlijk nog steeds hydraulisch maar het innovatieve is dat het hele systeem, inclusief pomp met variabel toerental, kleinschalig ingebouwd zit in de actuator. Die kan op die manier de nodige kracht leveren om de veer te overwinnen zodat ze samen met de ingebouwde diagnosefuncties gebruikt kan worden in SIL 3.

De Hermes Award geldt als een van de meest precieze prijzen in industriŽle technologie en wordt jaarlijks uitgereikt aan een van de standhouders van de Hannover Messe.

De Hannover Messe Digital Edition loopt nog de hele week met online presentaties en netwerkmogelijkheden.

© Productivity.be, 12/04/2021


Feel free to share