Grootste waterboiler van Europa

Het Zweedse Vattenfall heeft in Berlijn wat het noemt de grootste waterboiler van Europa in gebruik genomen. Het gaat om een Power-to-Heat installatie die groene stroom kan omzetten in warmte om die dan later te gebruiken in het stadsnet. Het nuttig aanwenden van overschotten is een van de belangrijkste uitdagingen in de transitie naar duurzame energie.

Duitsland speelt al langer een vooraanstaande rol in de transitie naar duurzame energie, onder meer door al heel vroeg in te zetten op windenergie. Ook in de opslag van energie Ė wat een volgende noodzakelijke stap is in de transitie Ė komt het land steeds vaker in het nieuws.

In Energieopslag in virtuele vulkaan schreven we eerder dit jaar over een plant in Hamburg die 130 MWh aan elektrische energie kan opslaan door die om te zetten in warmte en die warmte vervolgens vast te houden in vulkanisch gesteente. Via een turbine kan de warmte er vervolgens weer omgezet worden in elektriciteit.

De nieuwe installatie van Vattenfall in Berlijn richt zich eveneens op het omzetten van overschotten aan elektriciteit in warmte. Het verschil is dat de warmte na eventuele opslag geleverd wordt aan een stadsnet. De boiler heeft een thermisch vermogen van 120 MW.

Vattenfall heeft op de site al 100 miljoen euro geÔnvesteerd in de boiler en de bouw van een nieuwe gasinstallatie die later dit jaar de bestaande kolengestookte boiler (foto) zal vervangen.

Eerder dit jaar meldde het bedrijf ook de ingebruikname van een pilootinstallatie voor de opslag van warmte in zout. Dat heeft een tien keer hogere warmtecapaciteit dan water en zou daardoor een interessante oplossing kunnen bieden voor energieopslag. De resultaten van dat pilootproject worden later dit jaar bekendgemaakt.

© Productivity.be, 18/09/2019, Foto: Vattenfall


Feel free to share