ArtificiŽle fotosynthese

Op de Evonik site in het Duitse Marl is eind vorige maand een pilootplant opgestart die chemische componenten kan produceren uit CO2 en water. Het proces is in zekere zin analoog aan de manier waarop planten ďchemicaliŽnĒ zoals suiker produceren Ė vandaar de naam artificiŽle fotosynthese. Het project is een samenwerking tussen Evonik en Siemens, gesubsidieerd door de Duitse overheid.

De pilootplant heeft drie basiselementen: een CO elektrolyser, een elektrolyser voor water en een bioreactor. De elektrolysers maken gebruik van groene elektriciteit om de basisbouwstenen CO en H2 te produceren. Dat gasmengsel Ė ook wel synthesegas genoemd Ė wordt in de bioreactor met behulp van bacteriŽn omgezet in meer geavanceerde moleculen. De CO elektrolyser in het project is een ontwikkeling van Siemens. De bioreactor is gebaseerd op gespecialiseerde knowhow ontwikkeld bij Evonik.

Bij de opening van de plant eind september werd gewezen op de verschillende invalshoeken rond duurzaamheid die samenkomen in dit project. Vooreerst is er de productie van synthesegas uit duurzame energie als alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen. Daarnaast is er de fermentatie als productietechniek als alternatief voor klassieke chemische processen met katalysatoren. Bij dit alles kan het project ook beschouwd worden als een opslagmethode voor duurzame energie, om overschotten in de productie te valoriseren. In dat verband zou de plant ook alternatieve brandstoffen kunnen produceren.

Een van de zaken die men in de pilootplant nu verder wil onderzoeken is de invloed van de samenstelling van het synthesegas op de productie in het fermentatieproces. Er zal ook nog verder gewerkt worden op de scheidingsprocessen die nodig zijn om zuivere chemicaliŽn te winnen uit de vloeistof afkomstig van de bioreactor.

© Productivity.be, 14/10/2020, Foto: Evonik


Feel free to share

Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)