Siemens

Siemens AG (Berlijn en MŁnchen) is een wereldspeler op het vlak van techniek en engineering en staat reeds meer dan 170 jaar garant voor technische uitmuntendheid, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid en een internationale aanwezigheid. De wereldwijd actieve onderneming focust op intelligente infrastructuren voor gebouwen en gedistribueerde energiesystemen, evenals op automatisering en digitalisering in de proces- en maakindustrieŽn. Siemens verbindt de digitale en de fysieke wereld met elkaar, ten voordele van klanten en de maatschappij in haar geheel. Met Siemens Mobility, een toonaangevende leverancier van intelligente mobiliteitsoplossingen voor spoor- en wegvervoer, geeft Siemens mee vorm aan de wereldmarkt voor passagiers- en vrachtdiensten. Dankzij de meerderheidsparticipatie in de beursgenoteerde onderneming Siemens Healthineers, is Siemens ook een wereldwijd toonaangevende leverancier van medische technologie en digitale gezondheidszorgdiensten. Hiernaast behoudt Siemens een minderheidsparticipatie in Siemens Energy, een wereldleider op het gebied van elektriciteitstransmissie en -productie; de onderneming is sinds 28 september 2020 tevens beursgenoteerd. In boekjaar 2020, afgesloten op 30 september 2020, genereerde de Siemens-groep een omzet van Ä 57,1 miljard en een nettowinst van Ä 4,2 miljard. Vanaf 30 september 2020 had de onderneming wereldwijd zoín 293.000 medewerkers in dienst.

www.siemens.be/industrie
www.twitter.com/siemens_belux

Siemens en Mercedes-Benz transformeren de toekomst van duurzame fabrieksplanning met Digital Energy Twin

Siemens - Siemens en Mercedes-Benz hebben samen een digitale energietweeling ontwikkeld met het oog op de toekomst van duurzame fabrieksplanning in de auto-industrie. Deze innovatieve Digital Energy Twin werd ontworpen om de autobouwer te ondersteunen bij de realisatie van de ambitie om tegen 2039 alle productievestigingen wereldwijd voor 100 procent op hernieuwbare energie te laten draaien.


Siemens Xcelerator: nieuwe functies van Sinumerik One voor betere prestaties en een duurzamere productie

Siemens - Op EMO presenteerde Siemens de uitbreiding van zijn gamma producten en diensten met de 'Digital Native' CNC Sinumerik One. De nieuwe Sinumerik-softwareversie V6.22 introduceert nieuwe technologiefuncties voor de Sinumerik One die de transparantie in de machine verhogen, de werking vereenvoudigen, de slijtage van de machine verminderen en de prestaties verbeteren.


Siemens viert 125 jaar aanwezigheid en impact in BelgiŽ

Siemens - Dit jaar viert Siemens 125 jaar aanwezigheid in BelgiŽ, een tijdperk waarin de technologische marktleider een niet te onderschatten invloed heeft gehad op de Belgische economie en samenleving. In het bijzijn van gasten uit de politiek, het bedrijfsleven en de academische wereld blikte Siemens tijdens een feestelijk jubileumevent terug op de weg die het heeft afgelegd, en vooruit op de rol die het zal spelen in het vormgeven van de toekomst.


ChatGPT doet zijn intrede in de industrie

Productivity.be - Met alle aandacht die er de laatste tijd is voor ChatGPT stond het er al een beetje aan te komen, maar sinds de Hannover Messe is het ook officieel: ChatGPT doet zijn intrede in de industrie. De toepassing van artificiŽle intelligentie kan niet alleen gebruikt worden bij het communiceren in teams en het documenteren maar ook bij het genereren en optimaliseren van code om machines aan te sturen.


Siemens Xcelerator Ė een open digitaal businessplatform

Siemens - Siemens AG lanceert Siemens Xcelerator, een open digitaal businessplatform dat de digitale transformatie moet versnellen en meer waarde moet creŽren voor klanten van elke omvang in industrie, gebouwen, netwerken en mobiliteit. Het businessplatform maakt de digitale transformatie gemakkelijker, sneller en schaalbaar.


Real-time I/O-netwerk over 5G

Productivity.be - Op de Hannover Messe werd een demonstratie gegeven van Profinet IO over een privaat 5G netwerk. Dat biedt nieuwe opportuniteiten voor mobiele devices zoals AGVís omdat die in een draadloos sensornetwerk niet langer elk over een eigen controller moeten beschikken.


Siemens Mobility rust de treinvloot van de Belgische Spoorwegen uit met ETCS Level 2-technologie

Siemens - Siemens Mobility haalde een contract binnen van de NMBS, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen, om 390 treinen en stuurcabines uit te rusten met het Europese treinbesturingssysteem (ETCS) Level 2. Dankzij de upgrade naar ETCS Level 2 kan de vloot efficiŽnter worden bestuurd en voldoet die ook aan de meest recente Europese normen voor de veiligheid en interoperabiliteit van de spoorwegen.


Doorgedreven modularisering in Evonik research plant

Productivity.be - Voor de automatisering van een research plant in het Duitse Hanau heeft Evonik resoluut gekozen voor de principes van modularisering. Verschillende onderdelen van de plant hebben hun eigen controllers die via MTP gekoppeld worden aan een centraal DCS-systeem. Dat DCS-systeem is een van de eerste implementaties van het nieuwe, web-gebaseerde Simatic PCS neo.


IoT-community ĎMindSphere World. BeNeLuxí viert tweejarig bestaan

Siemens - ĎMindsphere World. BeNeluxí, het initiatief rond de industriŽle ďIoT as a serviceĒ oplossing MindSphere, bestaat twee jaar. Vorig jaar nog werd ĎMindSphere World. Belgiumí omgedoopt tot ĎMindSphere World. BeNeLuxí en begin dit jaar werd de IoT-Think Thank uitgebreid door de toetreding van Bizzomate, een Nederlands bedrijf dat gecompliceerde bedrijfsprocessen vertaalt naar geavanceerde softwareoplossingen.


Eerste Edge-applicatie voor aandrijvingen

Siemens - In het kader van het event Digital Enterprise SPS Dialog lanceerde Siemens Analyze MyDrives Edge, zijn eerste Edge-applicatie voor aandrijvingen. Zo toont het bedrijf concreet aan hoe edge computing de aandrijfsystemen van Sinamics nog intelligenter kan maken en welke voordelen het biedt voor gebruikers en machinebouwers.


Siemens en Cloostermans ontwikkelen eerste AI-gestuurde verpakkingsmachine

Siemens - Siemens heeft in samenwerking met het Belgische Cloostermans, fabrikant van machines op maat, een modulair concept ontwikkeld dat zich via artificiŽle intelligentie kan herprogrammeren en herconfigureren om alle types producten en verpakkingen aan te kunnen. Deze primeur stelt producenten van consumentengoederen in staat om sneller te schakelen tussen verschillende producties en de efficiŽntie te verhogen zonder in te boeten op betrouwbaarheid.


Siemens tilt industriŽle productie naar een hoger niveau

Siemens - Siemens organiseert op SPS Connect een virtueel event om nieuwe producten, diensten en oplossingen voor het Digital Enterprise-portfolio voor te stellen. Daarmee wil het bedrijven in de productie- en procesindustrie helpen om in te spelen op de snel veranderende marktvoorwaarden en -omstandigheden. Siemens maakt productie intelligenter en daardoor veel flexibeler- zo tilt het de industrie naar een hoger niveau.


Controlechecklists gaan digitaal

Siemens - Siemens en Log.Go.Motion, een specialist in de digitalisering van industriŽle en logistieke processen, hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Siemens is met onmiddellijke ingang de exclusieve wereldwijde externe verdeler voor de Moby.Check softwareoplossing in de verwerkingsindustrie.


ArtificiŽle fotosynthese

Productivity.be - Op de Evonik site in het Duitse Marl is eind vorige maand een pilootplant opgestart die chemische componenten kan produceren uit CO2 en water. Het proces is in zekere zin analoog aan de manier waarop planten ďchemicaliŽnĒ zoals suiker produceren Ė vandaar de naam artificiŽle fotosynthese. Het project is een samenwerking tussen Evonik en Siemens, gesubsidieerd door de Duitse overheid.


Nieuwe radarantenne voor niveaumeting

Siemens - Siemens presenteert de Sitrans LR250 PLA (polypropyleen lensantenne) radar niveautransmitter, een in de praktijk bewezen apparaat dat betrouwbare niveaumetingen levert voor voorraadbeheer of kritische procescontrole. Dit hoogwaardige hoorn-met-lensontwerp is perfect geschikt voor niveaumeting van corrosieve chemicaliŽn bij een nominale druk- en temperatuuromgeving.


Low-code development voor industriŽle toepassingen

Productivity.be - Op Mendix World 2020 Ė het virtuele event over low-code development Ė werd vorige week opvallend veel aandacht besteed aan industriŽle toepassingen. De toenemende digitalisering doet het gebruik van mobiele apps in de industrie toenemen, zo blijkt, en low-code development is een veelgebruikte tool om die apps te creŽren en te onderhouden. Op het event werd ook de nieuwe Mendix Data Hub gelanceerd.


Flexible productie op meerdere niveaus met behulp van Siemens-technologie

Siemens - In een recordtijd van slechts 4,5 maanden heeft Siemens de transportlijnen voor de eindassemblage van de eerste volledig elektrische Porsche, de Taycan, geÔnstalleerd. Omdat de eindassemblagelijn wegens een aantal bouwtechnische beperkingen verticaal diende te worden opgebouwd, werd een productieconcept ontwikkeld waarin elk niveau voor productiedoeleinden wordt gebruikt. De productielijn werd vorig jaar in september in gebruik genomen.


De volgende stap in de digitale transformatie

Siemens - Digital Enterprise is de volgende stap in de digitale transformatie van Siemens, op weg naar extreem flexibele modulaire productie. Doordat we geavanceerde technologieŽn integreren in ons portfolio, zoals Edge en cloud computing, artificial intelligence of additive manufacturing, krijgen gebruikers nieuwe mogelijkheden om hun productie flexibeler en intelligenter te maken. Communicatieve netwerken via Industrial 5G spelen een sleutelrol.


Begeleide ďSafety Acceptance TestĒ voor Sinamics frequentieomvormers

Siemens - Met de Sinamics Startdrive inbedrijfnamesoftware ondersteunt Siemens machinebouwers bij het valideren van veiligheidsfuncties voor Sinamics frequentieomvormers door middel van een begeleide aanvaardingstest. Met Sinamics Startdrive biedt Siemens een tool aan voor de integratie van frequentiesturingen in het TIA Portal engineering-framework.


Nieuwe motion control-besturing met geÔntegreerde aandrijvingsregeling

Siemens - Siemens breidt zijn productportfolio van technologie-CPU's uit met de Simatic Drive Controller. De nieuwe controller combineert een Simatic SIMATIC S7-1500-PLC met motion control-, technologie- en safety-functionaliteit met een Sinamics S120-aandrijvingsregeling in ťťn plaatsbesparend apparaat. Daardoor kan gemakkelijk worden voldaan aan de vraag naar krachtige, compacte en flexibele automatiseringsoplossingen.


SPS: Hoogmis van de digitalisering

Productivity.be - De 30-ste editie van de SPS beurs in NŁrnberg is uitgedraaid op een hoogmis van de digitalisering, met veel aandacht voor de nieuwe generatie van automatiseringsplatformen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen. In dit artikel bekijken we enkele highlights van de beurs die mooi illustreren hoe ingrijpend de kijk op industriŽle automatisering veranderd is.


Touchscreen van 35m2 brengt digital twins tot leven

Productivity.be - Digitalisering biedt heel wat oplossingen voor de uitdagingen waarmee industriŽle bedrijven geconfronteerd worden maar het is niet altijd eenvoudig om uit het enorme aanbod een pragmatisch transformatietraject te distilleren. In het Concept Center 4 Industries laat Siemens bezoekers aan de hand van proof of concepts ontdekken wat mogelijk is en hoe een en ander aan te pakken.


Webgebaseerd visualisatiesysteem voor controle en bewaking door operatoren

Siemens - Siemens zal tijdens ĎSPS Ė Smart Production Solutionsí 2019 een volledig nieuw totaalsysteem voor de controle en bewaking door operatoren voorstellen. Het webgebaseerde visualisatiesysteem bestaat initieel uit de visualisatiesoftware Simatic WinCC Unified en de nieuwe generatie HMI-panels, Simatic HMI Unified Comfort Panels.


Op weg naar procesgeoriŽnteerde organisaties

Productivity.be - In de aanloop naar ABISS, de netwerkbeurs voor Digital Industry, publiceert Siemens de resultaten van een onderzoek naar de digitale maturiteit van producten en processen bij Belgische machinebouwers. Een interessant thema hierin is de evolutie naar procesgeoriŽnteerde organisaties die het mogelijk maakt om nieuwe services en businessmodellen te ontwikkelen.


Nieuwe firmware voegt nieuwe functies toe voor Sinamics V90-servo-omvormer

Siemens - Nieuwe functies worden met versie V1.11 van de Sinamics-firmware toegevoegd aan het beproefde Sinamics V90-servoaandrijfsysteem. Met de nieuwe Fast PTI-modus voor het aandrijfsysteem wordt de Pulse Train Input (PTI)-performantie met 70 procent verhoogd. Dit verbetert de reactietijd voor het Pulse Train Input-commando tot de activering van de motor.


De digitale transformatie van werktuigmachines

Siemens - Onder het motto ĎDigitalization in Machine Tool Manufacturing Ė Thinking further!í presenteert Siemens talrijke uitbreidingen van zijn Digital Enterprise-portfolio op EMO in Hannover. Het bedrijf heeft al toekomstgerichte technologieŽn opgenomen in zijn portfolio, zoals zijn nieuwe controller voor werktuigmachines die specifiek is ontworpen voor digitalisering, edge en cloud computing, artificiŽle intelligentie en additieve productie.


GEA wil integratie van skids versnellen met MTP

Productivity.be - GEA wil volop inzetten op het principe van de Module Type Package (MTP) om de integratie van installaties op skids in hoger gelegen DCS of SCADA systemen te versnellen. MTP is een relatief nieuw concept dat momenteel in Duitsland ontwikkeld wordt. De praktijkervaring bij GEA biedt een belangrijke aanvulling op het theoretisch werk rond standaardisering.


Plug & Produce in de procesindustrie

Productivity.be - Met de toenemende druk om nieuwe producten snel op de markt te brengen en de vaststelling dat producten steeds kortere life cycles hebben, kijkt de industrie steeds meer naar Plug & Produce concepten om de flexibiliteit van installaties te vergroten. NAMUR, ZVEI en ProcessNet willen deze principes via standaardisering en certificatie ingang laten vinden.


Welkom in de wereld van MindSphere

Productivity.be - Op Indumation is MindSphere World Belgium gelanceerd Ė een community van gebruikers die het cloudgebaseerde platform verder willen promoten en elkaar willen ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. Productivity.be liet zich op de vakbeurs rondleiden in de wereld van MindSphere, dat een totaaloplossing biedt voor IoT, aangepast aan de regels en geplogenheden van industriŽle automatisering.


Optimaal systeemrendement

Siemens - Kaeser Kompressoren is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige persluchtsystemen. Bij de recente ontwikkeling van een nieuwe blowerreeks en de keuze van een geschikt aandrijfsysteem werd het bedrijf geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een van deze uitdagingen bestond uit het verzekeren van een hoog rendementsniveau voor het volledige regelbereik.


Umati: universele taal voor werktuigmachines

Productivity.be - Met ďumatiĒ heeft het communicatieprotocol voor machines dat sinds vorig jaar ontwikkeld wordt door een groep van Duitse machinebouwers officieel een naam gekregen. Op de AMB beurs in Stuttgart waren voor het eerst metaalbewerkingsmachines te zien die via het protocol communiceren met andere sturingen.


Siemens Digital Factory Tour werpt blik op Manufacturing of the Future

Siemens - De digitalisering van de industrie zorgt voor tal van uitdagingen: nieuwe producten moeten steeds sneller op de markt gebracht worden, op een efficiŽnte, veilige en energiezuinige manier. Maatwerk en alsmaar sneller veranderende omgevingen vragen om een steeds hogere mate van flexibiliteit. De industrie moet ook in de toekomst een van de drijvende krachten blijven achter onze economie.


Siemens versterkt services in motorherstelling via Van Loock Motoren

Siemens - Siemens BelgiŽ-Luxemburg heeft zijn dienstverlening op het vlak van industriŽle motoren verder versterkt met de certificering van Van Loock Motoren. Onder het label Ďcertified repair shopí helpt de grootste onafhankelijke motorhersteller in BelgiŽ Siemens-klanten uit BelgiŽ en Luxemburg met defecte elektrische motoren snel verder.


Siemens opent Cyber Security Operation Centers voor de beveiliging van industriŽle installaties

Siemens - Siemens heeft Cyber Security Operation Centers (CSOC's) voor de beveiliging van industriŽle installaties geopend, in Lissabon en MŁnchen voor Europa en in Milford (Ohio) voor de VS. De op deze sites gevestigde Siemens-experts voor industriŽle beveiliging monitoren wereldwijd industriŽle installaties op cyberbedreigingen, waarschuwen bedrijven bij beveiligingsincidenten en coŲrdineren proactieve tegenmaatregelen.


Flexibel servoaandrijfsysteem voor veeleisende toepassingen

Siemens - Siemens heeft zijn omvangrijke aandrijfportfolio voor servotoepassingen uitgebreid met de Simotics S-1FG1-servomotoreductor, die optimaal afgestemd is op het Sinamics S120-omvormersysteem. De volledige integratie van dit aandrijfsysteem in Totally Integrated Automation (TIA) maakt de configuratie en ingebruikname eenvoudig.


Nieuwe, spelingsvrije Flender-koppelingen voor hoge positioneernauwkeurigheid

Siemens - Siemens heeft zijn portfolio koppelingen aangevuld met de nieuwe spelingsvrije Flender Bipex-S en Flender Sipex koppelingen. Beide koppelingsversies kunnen worden gebruikt in productie- en werktuigmachines of in de automatiseringstechniek. Ze zijn leverbaar in verschillende formaten en kunnen worden geÔnstalleerd in geÔntegreerde aandrijfsystemen, vaak in combinatie met servomotoren.


Performante sturingshardware voor compacte CNC's

Siemens - De Siemens-divisie Drive Technologies heeft nieuwe sturingshardware ontwikkeld met meer computerkracht voor haar paneelgebaseerde Sinumerik 828D en Sinumerik 828D Basic compacte CNC's voor draaien en frezen. De nieuwe PPU2xx.3-paneelverwerkingseenheden vervangen de eerdere PPU2xx.2-generatie, en zijn verkrijgbaar voor alle zes versies van de compacte CNC van Siemens.


CNC-softwarepakket voor werktuigmachines uitgebreid met nieuwe toepassingen

Siemens - De Siemens-divisie Drive Technologies heeft nieuwe toepassingen toegevoegd aan het "Sinumerik Integrate for production"-softwarepakket voor het in een netwerk plaatsen van werktuigmachines met in productiesystemen geÔntegreerde IT. De nieuwe release omvat nu Manage MyMaintenance (MMM), een efficiŽnt onderhoudsmanagementsysteem. Dankzij Access MyData (AMD) is er nu rechtstreekse toegang tot machine- en procesgegevens.


Drie handige functies voor het draaien en frezen

Siemens - Met drie nieuwe functies voor uw Sinumerik Operate-gebruikersinterface heeft de Siemens-divisie Drive Technologies het voortaan eenvoudiger gemaakt om draai- en freesmachines te bedienen.


Schaalbaar pakket met automatisering- en aandrijftechnologie voor draadtapmachines

Siemens - De Siemens-divisie Drive Technologies heeft een schaalbaar pakket samengesteld van gecoŲrdineerde automatisering- en aandrijfcomponenten specifiek voor draadtapmachines.


Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Yearís 100 New Members of the World Economic Forumís Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin Worldís First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)