Touchscreen van 35m2 brengt digital twins tot leven

Digitalisering biedt heel wat oplossingen voor de uitdagingen waarmee industriŽle bedrijven geconfronteerd worden maar het is niet altijd eenvoudig om uit het enorme aanbod een pragmatisch transformatietraject te distilleren. In het Concept Center 4 Industries laat Siemens bezoekers aan de hand van proof of concepts ontdekken wat mogelijk is en hoe een en ander aan te pakken.

Aan de basis van heel wat technologieŽn in het kader van digitalisering ligt de digital twin Ė de digitale versie van producten en processen. Zo een digital twin omvat de ontwerptekeningen, alle mogelijke simulaties en de data die verzameld worden door de reŽle tegenhangers van die producten en processen.

De virtuele wereld die op basis van de digital twin gecreŽerd wordt kan Siemens nu tot leven brengen in het vernieuwde Concept Center 4 Industries. Een 35m2 groot touchscreen dat drie wanden van de ruimte beslaat, laat bezoekers op een interactieve manier ontdekken wat een digital twin is en wat de mogelijkheden zijn.

In de ruimte komen ook proof of concepts, wat tastbare prototypes zijn van reŽle productie-installaties. Daardoor kan men demonstreren hoe de terugkoppeling tussen reŽle en virtuele opstellingen nieuwe mogelijkheden creŽert voor bedrijven om producten sneller op de markt te brengen, de kwaliteit te verhogen en hun efficiŽntie te verbeteren.

Software in the loop

Bij ons bezoek was het proof of concept een opstelling met een conveyor en een robot die een product van een pocket of productdrager kan nemen en manipuleren. Via de digital twin kon de volledige werking van de democel eerst op het grote scherm getoond worden. Bezoekers kunnen het ontwerp langs alle kanten bekijken en simulaties uitvoeren.

Bij die simulaties kan de werking van het model ook aangestuurd worden door de software in de PLC van het reŽle prototype. Deze ďsoftware in the loopĒ benadering van simulaties is relatief nieuw en biedt de mogelijkheid om het programmeren en testen van een toepassing simultaan te laten lopen met het bouwen van de hardware van een machine.

Het is een mooi voorbeeld van hoe het inzetten van digital twins de time-to-market kan inkorten en kosten kan besparen. Tegelijk toont het Concept Center 4 Industries ook een aspect van digitalisering dat minder vaak besproken wordt, namelijk de kracht van de technologie in marketing. Een machine op het grote scherm tot leven brengen en er bij manier van spreken in kunnen rondlopen is zonder meer indrukwekkend. Machinebouwers kunnen hun klanten op die manier overtuigen van wat een nieuwe machine vermag en hoe die zal functioneren, lang voor de eigenlijke bouw ervan gestart is. En uiteraard biedt de digital twin talloze mogelijkheden om met klanten te bespreken en te onderzoeken welke aanpassingen men zou wensen en welke effecten dat zou hebben.

Brainstormen over digitaliseringstrajecten

Siemens zal het Concept Center 4 Industries gebruiken om met klanten te brainstormen over mogelijke digitaliseringstrajecten. Het grote scherm biedt de mogelijkheid om op een interactieve manier toegang te krijgen tot de grote hoeveelheden content die men ter beschikking heeft over verschillende topics. En met de proof of concepts kunnen bezoekers ook effectief aan de slag gaan met digital twins en de toepassingen ervan. Daarbij ligt een grote nadruk op maatwerk, zodat bezoekers een aanbod krijgen dat aangepast is aan hun specifieke noden.

Bart Demaegdt, Technology Manager Digitalization zegt hierover: ďWe kunnen aan de hand van fictieve of echte data van de organisatie een digital twin maken en die in het Concept Center aan het werk zetten. De bezoeker ziet meteen hoe een bepaalde oplossing in de realiteit zal werken en wat de impact van bepaalde wijzigingen zal zijn. Digitale transformatie wordt op deze manier iets heel tastbaars, wat de drempel aanzienlijk verlaagt.Ē

© Productivity.be, 31/10/2019, Foto: Siemens


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen