SPS: Hoogmis van de digitalisering

De 30-ste editie van de SPS beurs in NŁrnberg is uitgedraaid op een hoogmis van de digitalisering, met veel aandacht voor de nieuwe generatie van automatiseringsplatformen die de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen. In dit artikel bekijken we enkele highlights van de beurs die mooi illustreren hoe ingrijpend de kijk op industriŽle automatisering veranderd is.

De naam van de vakbeurs mag dan wel afgeslankt zijn van SPS IPC Drives naar SPS, wat nu staat voor Smart Production Solutions Ė aan belang heeft de beurs zeker niet moeten inboeten. Veel van de grote namen in de automatiseringswereld kozen SPS immers uit als het meest geschikte moment om hun nieuwe producten voor te stellen.

De vakbeurs was dit jaar overigens aan zijn 30-ste editie toe, waarbij hulde gebracht werd aan de vijf exposanten die er al van bij de eerste editie bij waren: Beijer Electronics, HŁthig, M&M Software, Pilz en VIPA, dat nu een divisie is van Yaskawa.

In dit artikel overlopen we een aantal nieuwigheden die op SPS gepresenteerd werden, waarbij we onvermijdelijk oneer aandoen aan een hele reeks andere interessante nieuwigheden. Onze excuses hiervoor. We zullen later vast nog op andere zaken terugkomen.

ctrlX automatiseringsplatform

Symbolisch voor de huidige trend in digitalisering was de launch van het ctrlX automatiseringsplatform bij Bosch Rexroth. Dat heeft tot doel de grenzen weg te werken tussen OT, IT en het Internet of Things. Het platform draait op een Linux real-time OS en maakt gebruik van open standaarden en een benadering via app-technologie om schaalbaar en flexibel te zijn.

Machinebouwers kunnen hun toepassingen in het platform nog steeds programmeren in IEC 61131, PLCopen of G-Code, maar kunnen ook softwarefuncties realiseren via apps geschreven in talen als Python en Blockly. Het platform is webgebaseerd en draait op multicore processoren in industriŽle PCís of direct in de drives van een toepassing.

Centraal in het platform staat een data layer waarmee alle data bedoeld wordt die in een systeem en in de apps beschikbaar zijn. Het realiseren van een toepassing komt uiteindelijk neer op het configureren van welke data er nodig is en wat ermee moet gebeuren. Het systeem is gebouwd om tot 8 miljoen uitwisselingen van data per seconde te realiseren. Daartoe worden meer dan 30 communicatieprotocollen ondersteund.

Digital Enterprise portfolio

Bij Siemens zijn alle oplossingen voor digitalisering samengebracht in de Digital Enterprise portfolio, met uiteraard een belangrijke positie voor MindSphere dat gepresenteerd wordt als een cloudgebaseerd, open IoT besturingssysteem. Op SPS werd getoond hoe nieuwe technologieŽn zoals artificiŽle intelligentie en edge computing ingezet kunnen worden om de grote hoeveelheden data die in machines en plants aanwezig zijn, aan te wenden voor concrete industriŽle toepassingen.

Primeur op SPS was de lancering van het webgebaseerde visualisatiesysteem SIMATIC WinCC Unified. Dat is een nieuw systeem waarbij HMI en SCADA schermen opgebouwd worden met webtechnologieŽn zoals HTML5, SVG en JavaScript. De schermen kunnen dan in elke browser geraadpleegd worden, onafhankelijk van de hardware. Omgekeerd kunnen via de Simatic HMI Unified Comfort Panels naast de visualisatie ook andere apps geraadpleegd worden.

Engineering van de visualisatie gebeurt in het TIA Portal wat een transparant hergebruik mogelijk maakt van de componenten die ook al voor machine- en procescontrole gegenereerd werden.

PLCnext Technology ecosysteem

Bij Phoenix Contact zijn de concepten van het IoT vertaald in het PLCnext Technology ecosysteem. Centraal hierin staan de PLCnext controllers Ė open PLCís met een Linux besturingssysteem dat hogere programmeertalen ondersteunt. Het platform omvat een geÔntegreerde koppeling met de Proficloud om data naadloos over te brengen.

Via de PLCnext Store kunnen gebruikers apps en bibliotheken met functieblokken downloaden voor gebruik in hun toepassingen. Ontwikkelaars kunnen hun toepassingen via die store ook aanbieden aan derden, al dan niet tegen een vergoeding. Zo creŽert de store een open-source community die gebruikers in staat stelt om bestaande oplossingen in hun projecten te integreren en er op verder te bouwen.

One-click Dashboard

Een van de nieuwigheden bij Beckhoff Automation is het One-click Dashboard van TwinCAT Analytics. De term Analytics slaat op een suite van producten voor de opeenvolgende stappen in analyse, van het capteren van data over de eigenlijke analyse tot de visualisatie in dashboards. Voor de analyse worden een hele reeks algoritmes aangeboden die gebruikers kunnen configureren en die op het TwinCAT platform parallel draaien met de controller van een machine. Het One-click Dashboard houdt in dat er bij de keuze van zo een algoritme meteen ook een webgebaseerd dashboard gegenereerd wordt voor de visualisatie dat op zijn beurt ook weer verder geconfigureerd kan worden.

CP600 control panels

Meer nieuwigheden op het vlak van visualisatie waren bij ABB te vinden dat op SPS de tweede generatie van CP600 control panels lanceerde. Het gaat om performante HMI panels met twee Ethernet interfaces die dus twee afzonderlijke netwerken met verschillende physical layers kunnen bedienen. Programmatie gebeurt met de Panel Builder 600 software die toelaat om HMI schermen uit te breiden met dedicated functionaliteit geschreven in JavaScript en die het ook mogelijk maakt om HTML paginaís te genereren voor HMI applicaties op mobiele toestellen.

Wat is u opgevallen?

Zoals gezegd betreft het hier slechts een selectie van de vele nieuwigheden die op SPS te zien waren. Heeft u zelf iets ontdekt op de beurs dat meer aandacht verdient? We horen het graag.

Oh, en dan was er nog deze coole display:

© Productivity.be, 26/11/2019


Feel free to share