Optimaal systeemrendement

Kaeser Kompressoren is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van hoogwaardige persluchtsystemen. Bij de recente ontwikkeling van een nieuwe blowerreeks en de keuze van een geschikt aandrijfsysteem werd het bedrijf geconfronteerd met verschillende uitdagingen. Een van deze uitdagingen bestond uit het verzekeren van een hoog rendementsniveau voor het volledige regelbereik.

Kaeser koos ervoor dit probleem op te lossen door middel van een moderne, compacte Siemens-aandrijving met een buitengewone vermogensdichtheid. Met dit betrouwbare en energie-efficiŽnte systeem kan Kaeser niet alleen ruimtebesparingen realiseren; het onderhoudsarme ontwerp zorgt ook voor lagere onderhoudskosten.

De nieuwe motoren van de Simotics SD next generation-reeks ondersteunen bedrijven bij de digitale transformatie en worden gekenmerkt door hun compacte en toekomstbestendige ontwerp. De Simotics SD-motor voldoet aan energie-efficiŽntieklassen IE3 en IE4 en realiseert een opmerkelijk hoog aanloop- en losbreekkoppel.

Een van de laatste nieuwe ontwikkelingen van Kaeser is een uiterst efficiŽnte schroefblower van het HBS 1600-type in het vermogensbereik van 132 tot 250 kilowatt. Schroefblowers worden voornamelijk gebruikt voor klassieke lagedruktoepassingen zoals het verluchten van bezinkbekkens en het schoonspoelen van filters in water- en afvalwaterbehandelingsinstallaties of voor het pneumatisch transport van bulkgoederen. Een van de grootste uitdagingen bij het gebruik van dergelijke systemen is de sterk schommelende behoefte aan perslucht, waardoor een continue debietregeling vereist is. Om deze uitdaging aan te gaan, koos Kaeser voor een aandrijfoplossing van Siemens op basis van een Simotics SD next generation BG315-motor en een Sinamics G120-omvormer.

Het aandrijfsysteem voor de nieuwe schroefblower bestaat uit een Simotics SD next generation-motor en een modulaire Sinamics G120-omvormer met geÔntegreerde DC-link reactor.

Hoog systeemrendement

Het gebruik van een omvormer verzekert een continue debietregeling van het systeem overeenkomstig de wisselende persluchtbehoefte. De nieuwe Sinamics G120 FSG-framemaat voor de PM240-2 Power Module-reeks is modulair opgebouwd en uitgevoerd met een geÔntegreerde DC-link reactor (gelijkstroom-lijnreactor). Lijnreactoren worden in het gelijkstroomcircuit van een omvormersysteem geÔntegreerd om de netterugkoppeling aan primaire zijde tot een minimum te beperken.

Wanneer gebruikt in combinatie met een Simotics SD-motor die aan energie-efficiŽntieklassen IE3 en IE4 voldoet en een opmerkelijk hoog aanloop- en losbreekkoppel biedt, creŽert de omvormer een optimaal afgestemd aandrijfsysteem. Zo is niet alleen een uiterst betrouwbare regelbaarheid verzekerd, maar ook een hoog systeemrendement (IES2), zoals vastgelegd in Europese norm EN 50598 betreffende het ecologisch ontwerp van elektrische aandrijf- en motorsystemen.

EfficiŽnt, compact en kostenbesparend

ďSimotics SD next generation is ideaal voor onze nieuwe HBS-schroefblower, vooral vanwege de hoge energie-efficiŽntie, het compacte ontwerp en de lage onderhoudskosten", aldus Wolfgang Hartmann, hoofd marketing bij Kaeser. De sterk gereduceerde onderhoudskosten zijn te danken aan geoptimaliseerde onderhoudsintervallen en het gebruik van bijzonder duurzame componenten.

Nieuwsbericht van Siemens, 14/11/2018


Feel free to share

Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)