Doorgedreven modularisering in Evonik research plant

Voor de automatisering van een research plant in het Duitse Hanau heeft Evonik resoluut gekozen voor de principes van modularisering. Verschillende onderdelen van de plant hebben hun eigen controllers die via MTP gekoppeld worden aan een centraal DCS-systeem. Dat DCS-systeem is een van de eerste implementaties van het nieuwe, web-gebaseerde Simatic PCS neo.

In de research plant in Hanau werkt Evonik onder meer aan de optimalisering van polymerisatieprocessen. Testen uit het labo worden er opgeschaald alvorens ze op industriŽle schaal toe te passen. Ook andere bedrijven kunnen in de research plant testen uitvoeren.

Zo een plant leent zich uiteraard tot modularisering en aangezien het bestaande SCADA-systeem er aan vervanging toe was, werd dan ook resoluut de kaart van MTP getrokken. Op die manier is de plant nu ook een test facility inzake digitalisering en industrie 4.0 geworden.

MTP staat voor Module Type Package en is een gestandaardiseerde beschrijving van een onafhankelijke opererende module. Het bestand doet dienst als driver voor een overkoepelend DCS-systeem om aan te geven welke variabelen uitgelezen kunnen worden, wat die betekenen, en welke setpoints van bovenaf bediend kunnen worden.

Voor het DCS-systeem werd hier gekozen voor het nieuwe, web-gebaseerde Simatic PCS neo van Siemens. Dat draait op een CPU AS410 die communiceert met de controllers in de modules. Typisch aan neo is dat de interfaces geschreven zijn in HTML en dus via een eenvoudige browser geraadpleegd kunnen worden.

Onderstaande video is een presentatie die Stefan Handel, project manager bij Evonik, eind vorig jaar deed op SPS Dialog. Hij legt er onder meer uit dat het nieuwe modulaire concept het eenvoudiger maakt om wijzigingen door te voeren, wat een dagdagelijkse activiteit is in de research plant. Dankzij de modularisering kunnen ook meerdere mensen in parallel werken aan verschillende onderdelen van de plant omdat de interfaces tussen verschillende secties duidelijk gedefinieerd zijn.

new.siemens.com/global/en/company/stories/industry/2021/modular-production-process-control-system-evonik.html

© Productivity.be, 15/03/2021


Feel free to share