Factory Equipment

Fraunhofer ILT en TRUMPF werken samen aan Laser Material Deposition

Productivity.be - De Duitse onderzoeksinstelling Fraunhofer ILT (Institute for Laser Technology) en fabrikant van lasersystemen TRUMPF hebben aangekondigd samen een labo te bouwen voor de ontwikkeling van industriële applicaties van Laser Material Deposition. Met de samenwerking hoopt Fraunhofer de technologietransfer van zijn onderzoek naar de industrie te kunnen verbeteren.


Extreme High Speed Laser Application (EHLA)

Productivity.be - Extreme High Speed Laser Application (EHLA) is een variant van laser cladding waarbij hogere snelheden bereikt kunnen worden door het smeltbad in het substraat beperkt te houden. Dat is dan weer mogelijk door het toevoegmateriaal in de laserstraal te smelten, nog voor het het substraat bereikt. Het voordeel is niet alleen een hogere snelheid maar ook de beperkte warmte-invloeden.


Laser Metal Deposition (LMD)

Productivity.be - Zie Directed Energy Deposition (DED)


Het diepste zwart, haalbaar dankzij lasertextureren

Sirris - Ultrazwart bereiken is interessant voor tal van sectoren, de ruimtevaart voorop, om verschillende redenen. Dit is mogelijk met zwarte coatings, maar deze kennen ook enkele beperkingen. Daarom onderzoekt Sirris samen met ESA de piste van lasertextureren om tot ultrazwart te komen, zonder bijkomende nadelen of beperkingen.


SMC lanceert een nieuw, energiebesparend blaaspistool

SMC - Het nieuwe hoog impact blaaspistool (IBG) van SMC is het meest energiezuinige blaaspistool op de markt. Het verbruikt tot 87% minder lucht dan elk ander standaard pistool. Met de lancering van het IBG-blaaspistool is SMC gewapend om de markt voor blaaspistolen letterlijk ‘omver te blazen’. Het pistool blaast met een veel sterkere en kortere luchtpuls dan de bestaande traditionele blaaspistolen.


Laserlassen verlaagt stroomverbruik en uitstoot

RobWelding - ‘Dankzij de hoge voortloopsnelheid verbruik je met laserlassen veel minder stroom. Ook stoot je minder schadelijke gassen uit, omdat je bij het laserlassen geen materiaal toevoegt’, aldus Karel van Vlastuin, directeur van lasrobotspecialist RobWelding. Mede vanwege deze duurzame voordelen stapte plaatbewerkingsspecialist Dumaco van MIG/MAG-lassen over op laserlassen.


'Bio-based' in een stroomversnelling

Productivity.be - Het BioCoat-project van Sirris en Centexbel wil op basis van industrieel beschikbare biobouwstenen de transitie naar biogebaseerde coatings versnellen door coatingbedrijven kennis aan te reiken rond de formulatie, het aanbrengen, de performantie en toepassingen. Een nieuwe white paper is gratis beschikbaar op de website van Sirris.


Secuur en snel verf en roest verwijderen

RobWelding - ‘Met deze gerobotiseerde laserreiniging kun je héél precies en supersnel reinigen’, aldus RobWelding-directeur Karel van Vlastuin over de gezamenlijk door TRUMPF en zijn onderneming ontwikkelde laserreinigingsapplicatie. ‘Je reinigt namelijk exact op de locatie waar de laserstraal over het product heengaat, en wat de snelheid betreft, met een TruMicro 7000 van TRUMPF kun je een snelheid halen van wel 6,5 m2 per uur!’


Desktop Metal neemt EnvisionTEC over

Productivity.be - Het Amerikaanse Desktop Metal heeft de overname aangekondigd van de Duitse fabrikant van 3D printers EnvisionTEC. Met de overname is een bedrag gemoeid van 300 miljoen dollar dat deels in nieuwe aandelen betaald zal worden. Technologisch vullen beide bedrijven elkaar mooi aan, aangezien Desktop Metal in metaal en EnvisionTEC in kunststoffen print.


Digital Light Processing (DLP)

Productivity.be - Digital Light Processing is een technologie in 3D printen waarbij componenten in kunststof gevormd worden door opeenvolgende dwarsdoorsnedes van een component op een bad met hars te projecteren zodat het hars onder invloed van het licht uithardt.


Nieuw automatiseringsconcept: Pallet-Load

RoboJob - Automatisering zit in de lift. Wanneer eind maart de eerste regio’s en landen in lockdown gingen, werden duizenden bedrijven gedwongen om de deuren te sluiten. Werknemers moesten van thuis werken, en verschillende productiebedrijven lagen stil. Met uitzondering van die bedrijven die de afgelopen jaren hadden ingezet op automatisering.


GM opent Additive Industrialization Center

Productivity.be - 3D printen lijkt een nieuwe adem te vinden nu steeds meer autofabrikanten zich profileren op het gebruik van de technologie. General Motors kondigde in december aan dat het zijn expertise inzake 3D printen samenbrengt in een nieuw Additive Industrialization Center dat zal instaan voor het ontwikkelen van prototypes, assemblagetools en ook productieonderdelen.


Duurzaamheid van 3D printen kan beter

Productivity.be - 3D printen wordt vaak gepromoot als een duurzame productietechnologie maar omdat veel van het poeder als afval eindigt, blijkt de impact op het milieu vaak niet beter te zijn dan die van klassieke productietechnologieën. Materialise stelt daar nu een oplossing voor gevonden te hebben met het Bluesint PA12 proces dat voor het eerst een 100% hergebruik van het poeder mogelijk maakt.


LVD biedt nieuwe voordelige lasersnijmachine onder het merk YSD

LVD - Met de nieuwe, kostenefficiënte lasersnijmachine YSD LaserONE wil LVD de fiberlasertechnologie bereikbaar maken voor alle plaatbewerkingsbedrijven. De machine is ontdaan van alle extra’s die de machinekost de hoogte instuwen en wordt aangeboden met een laserbron van 2 of 4 kW, in formaat 3000 x 1500 mm en met optionele Load-Assist-automatisering.


3D printers metaal

Productivity.be - Hoewel het een moeilijke discipline blijft om materiaaleigenschappen precies te beheersen, wordt 3D printen steeds vaker ingezet voor het maken van complexe componenten in metaal. In dit overzicht bekijken we een reeks machines waarbij een aantal ervan specifiek gericht is op industriële productie.


Deltaray brengt X-ray scanners naar de productielijn

Productivity.be - X-ray scanners zijn genadeloos efficiënt in kwaliteitscontrole omdat ze fouten zichtbaar maken die langs de buitenkant niet opgemerkt kunnen worden. De Belgische start-up Deltaray heeft een machine ontwikkeld die er dankzij artificiële intelligentie in slaagt om een product zo snel te scannen dat het haalbaar wordt om elk individueel product aan het eind van een productielijn te controleren.


BMW opent Additive Manufacturing Campus

Productivity.be - BMW, een van de voorlopers in de implementatie van 3D printing in serieproductie, heeft al zijn onderzoek en productie in die discipline samengebracht in een nieuwe campus. Daar wil men werken aan een verdere industrialisering van de technologie, die deels moet komen van een meer doorgedreven automatisering van de processen.


MIG lassen

Productivity.be - MIG staat voor Metal Inert Gas en wordt vaak samen met MAG (Metal Active Gas) genoemd omdat beide lasprocessen identiek zijn, behalve dan dat er een verschillend beschermingsgas gebruikt wordt. MIG/MAG is een vorm van booglassen waarbij de draad die als elektrode dienst doet, tegelijk ook verbruikt wordt als toevoegmateriaal.


TIG lassen

Productivity.be - Bij TIG lassen, wat staat voor Tungsten Inert Gas, wordt een inerte elektrode gebruikt om een lasboog te creëren waarmee men de materialen die men wil lassen of een toegevoegd materiaal doet smelten. Het is een lasproces dat heel wat vakkennis vereist, maar eens men het onder de knie heeft ook een zeer hoge kwaliteit oplevert.


Baanbrekende 3D X-rayscantechnologie

Deltaray - Het Belgische Deltaray heeft een revolutionaire 3D-scantechnologie ontwikkeld op basis van röntgenstralen die kwaliteitscontroles op of naast productielijnen sneller maakt. De start-up reikt hiermee een oplossing aan voor ‘zero defect manufacturers’ in de medische, automobiel- en 3D-printingindustrie. De oplossing werkt met behulp van AI tot 100 keer sneller dan alternatieven, waardoor de inspecties niet ten koste gaan van de productietijd.


Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)