Factory Equipment

Nieuw automatiseringsconcept: Pallet-Load

RoboJob - Automatisering zit in de lift. Wanneer eind maart de eerste regioís en landen in lockdown gingen, werden duizenden bedrijven gedwongen om de deuren te sluiten. Werknemers moesten van thuis werken, en verschillende productiebedrijven lagen stil. Met uitzondering van die bedrijven die de afgelopen jaren hadden ingezet op automatisering.


GM opent Additive Industrialization Center

Productivity.be - 3D printen lijkt een nieuwe adem te vinden nu steeds meer autofabrikanten zich profileren op het gebruik van de technologie. General Motors kondigde in december aan dat het zijn expertise inzake 3D printen samenbrengt in een nieuw Additive Industrialization Center dat zal instaan voor het ontwikkelen van prototypes, assemblagetools en ook productieonderdelen.


Duurzaamheid van 3D printen kan beter

Productivity.be - 3D printen wordt vaak gepromoot als een duurzame productietechnologie maar omdat veel van het poeder als afval eindigt, blijkt de impact op het milieu vaak niet beter te zijn dan die van klassieke productietechnologieŽn. Materialise stelt daar nu een oplossing voor gevonden te hebben met het Bluesint PA12 proces dat voor het eerst een 100% hergebruik van het poeder mogelijk maakt.


LVD biedt nieuwe voordelige lasersnijmachine onder het merk YSD

LVD - Met de nieuwe, kostenefficiŽnte lasersnijmachine YSD LaserONE wil LVD de fiberlasertechnologie bereikbaar maken voor alle plaatbewerkingsbedrijven. De machine is ontdaan van alle extraís die de machinekost de hoogte instuwen en wordt aangeboden met een laserbron van 2 of 4 kW, in formaat 3000 x 1500 mm en met optionele Load-Assist-automatisering.


3D printers metaal

Productivity.be - Hoewel het een moeilijke discipline blijft om materiaaleigenschappen precies te beheersen, wordt 3D printen steeds vaker ingezet voor het maken van complexe componenten in metaal. In dit overzicht bekijken we een reeks machines waarbij een aantal ervan specifiek gericht is op industriŽle productie.


Deltaray brengt X-ray scanners naar de productielijn

Productivity.be - X-ray scanners zijn genadeloos efficiŽnt in kwaliteitscontrole omdat ze fouten zichtbaar maken die langs de buitenkant niet opgemerkt kunnen worden. De Belgische start-up Deltaray heeft een machine ontwikkeld die er dankzij artificiŽle intelligentie in slaagt om een product zo snel te scannen dat het haalbaar wordt om elk individueel product aan het eind van een productielijn te controleren.


BMW opent Additive Manufacturing Campus

Productivity.be - BMW, een van de voorlopers in de implementatie van 3D printing in serieproductie, heeft al zijn onderzoek en productie in die discipline samengebracht in een nieuwe campus. Daar wil men werken aan een verdere industrialisering van de technologie, die deels moet komen van een meer doorgedreven automatisering van de processen.


MIG lassen

Productivity.be - MIG staat voor Metal Inert Gas en wordt vaak samen met MAG (Metal Active Gas) genoemd omdat beide lasprocessen identiek zijn, behalve dan dat er een verschillend beschermingsgas gebruikt wordt. MIG/MAG is een vorm van booglassen waarbij de draad die als elektrode dienst doet, tegelijk ook verbruikt wordt als toevoegmateriaal.


TIG lassen

Productivity.be - Bij TIG lassen, wat staat voor Tungsten Inert Gas, wordt een inerte elektrode gebruikt om een lasboog te creŽren waarmee men de materialen die men wil lassen of een toegevoegd materiaal doet smelten. Het is een lasproces dat heel wat vakkennis vereist, maar eens men het onder de knie heeft ook een zeer hoge kwaliteit oplevert.


Baanbrekende 3D X-rayscantechnologie

Deltaray - Het Belgische Deltaray heeft een revolutionaire 3D-scantechnologie ontwikkeld op basis van rŲntgenstralen die kwaliteitscontroles op of naast productielijnen sneller maakt. De start-up reikt hiermee een oplossing aan voor Ďzero defect manufacturersí in de medische, automobiel- en 3D-printingindustrie. De oplossing werkt met behulp van AI tot 100 keer sneller dan alternatieven, waardoor de inspecties niet ten koste gaan van de productietijd.


Nieuwe laser produceert eerste superchirale licht ter wereld

VUB - Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de universiteit van Witwatersrand (Zuid-Afrika), Harvard University (USA), de Nationale Universiteit van Singapore (Singapore), en CNST (ItaliŽ) hebben de eerste metaoppervlaklaser ter wereld ontwikkeld die superchiraal licht produceert. Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.


3D printen brengt revolutie in gieterijwereld

Productivity.be - Wie een grote vormvrijheid wil, komt dezer dagen al snel bij 3D printen terecht, maar de afgelopen 5000 jaar was er nog een andere technologie die zeer uitgesproken hetzelfde voordeel bood, namelijk investeringsgieten. Het Duitse SchŁbel Primeparts heeft die twee technologieŽn nu gecombineerd in een proces dat het zelf AddCasting noemt.


Investeringsgieten

Productivity.be - Investeringsgieten is een specifieke methode voor het gieten van werkstukken in metaal, gebaseerd op de 5000 jaar oude verloren was methode. Daarbij wordt een mal voor het gieten gemaakt door een keramisch materiaal rond een prototype in was te vormen. Voordelen ten opzichte van het klassieke gieten zijn de grotere vormvrijheid en de mooie oppervlaktegladheid.


3D printen in kleur

Productivity.be - Of het om gepersonaliseerde gadgets gaat of een prototype waarmee u indruk wil maken op potentiŽle klanten of investeerders Ė 3D geprinte objecten kunnen zo nu en dan wat kleur gebruiken. Een laagje verf kan wonderen doen, zoals men zegt, maar een paar technologieŽn laten het ook toe om direct kleurencombinaties of zelfs full colour prototypes te printen.


3D printen kunststoffen

Productivity.be - Een grote vrijheid in het creŽren van vormen en een eenvoudige supply chain door productie ter plaatse. Dat zijn de twee grote voordelen die 3D printen biedt. In dit overzicht bekijken we een aantal machines en technologieŽn voor het printen van componenten in kunststoffen.


Directed Energy Deposition (DED)

Productivity.be - Directed Energy Deposition (DED) is een verzamelnaam voor technieken in 3D printen waarbij materiaal vanuit een nozzle op een meerassige machine of robotarm toegevoegd wordt aan een bestaand oppervlak. Het toegevoegde materiaal wordt gesmolten via een laser, elektronenstraal of plasmaboog.


Material Jetting (MJ)

Productivity.be - Material Jetting is een techniek voor het 3D printen van componenten in plastic waarbij een werkstuk wordt opgebouwd door met inkjet-technologie druppeltjes van een fotopolymeer aan te brengen en deze met een UV-lamp te laten uitharden. Bij Stratasys, dat een van de trendsetters is in het gebruik van deze techniek, wordt het proces PolyJet genoemd.


Binder Jetting (BJ)

Productivity.be - Binder Jetting (BJ) is een technologie in 3D printen waarbij componenten in een poederbed gevormd worden door via een printkop een binder vloeistof toe te voegen op plaatsen waar de poederdeeltjes aan elkaar gehecht moeten worden. Tijdens het daaropvolgende sinterproces wordt de binder vloeistof uitgedampt en worden de poederdeeltjes door de hitte van het sinteren definitief aan elkaar gehecht.


Selective Laser Melting (SLM)

Productivity.be - Selective Laser Melting is een technologie in het 3D printen, vergelijkbaar met Selective Laser Sintering (SLS). Bij SLM wordt een krachtigere laserbron gebruikt dan bij SLS zodat deeltjes volledig met elkaar versmelten terwijl sinteren ze eerder aan elkaar kleeft. Met SLM wordt daarom ook een hogere materiaaldichtheid bekomen.


Electron Beam Melting (EBM)

Productivity.be - Electron Beam Melting is een technologie voor het 3D printen van werkstukken in metaal waarbij een elektronenstraal gebruikt wordt om deeltjes in een poederbed aan elkaar te smelten. Zo kan een werkstuk laag per laag opgebouwd worden.