3D Systems voegt extrusie toe aan portofolio

Met de overname van Titan Additive – dat opereert onder de merknaam Titan Robotics – voegt 3D Systems machines voor extrusie toe aan zijn portfolio van additive manufacturing oplossingen. Door gebruik te maken van een volwaardige extruder die pellets kan verwerken bieden de machines een breed gamma aan mogelijkheden inzake materiaalkeuze.

De overname van Titan Additive door 3D Systems is de zoveelste acquisitie in de sector van 3D printen, waar beursgenoteerde bedrijven in een race verwikkeld geraakt zijn om steeds groter te worden – en op die manier hun groei op peil te houden.

Interessant hier is dat Titan Additive een beetje een buitenbeentje is in de sector omdat extrusie niet zo vaak gebruikt wordt als technologie. Ok, Fused Deposition Modeling (FDM); waarbij een filament gesmolten wordt in de printkop, is uiteraard een vorm van extrusie, maar in dit geval gaat het om printers die pellets verwerken – dezelfde pellets die ook bij spuitgieten gebruikt worden.

Tot nu toe was Arburg de meest gekende fabrikant van een dergelijke machine. Zie ook 3D printer met volwaardige extruder. Nu wil ook 3D Systems de technologie op de kaart zetten.

De machines van Titan Robotics richten zich op de productie van grote werkstukken. Er wordt een hybride printkop aangeboden die zowel pellets als filamenten kan verwerken, en een aangedreven spindel waarmee stukken op de machine verder afgewerkt kunnen worden.

Het bedrijf richt zich op toepassingen waar anders voor klassiek spuitgieten gekozen zou worden, maar biedt uiteraard het voordeel dat er geen matrijs gemaakt moet worden. Een bijkomend voordeel is dat er vezelversterkte materialen gebruikt kunnen worden.

© Productivity.be, 01/03/2022


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besanηon (F)