3D-technologieŽn van Materialise spelen cruciale rol in oogtransplantatie

3D-technologieŽn die door het Belgische Materialise werden ontwikkeld, hebben een cruciale rol gespeeld in de allereerste succesvolle oogtransplantatie ooit. Tijdens de operatie in het NYU Langone Health ziekenhuis in New York, werd ook een gedeeltelijke gezichtstransplantatie uitgevoerd. Materialise zorgde voor de virtuele 3D-planning van de operatie en 3D-printte verschillende medische hulpmiddelen op maat van de donor en de patiŽnt.

De instrumenten worden steeds vaker gebruikt in routine operaties, ook in BelgiŽ. Ze geven de chirurg extra vertrouwen en leiden vaak tot een beter resultaat voor de patiŽnt.

De patiŽnt is een 46-jarige Amerikaanse ex-militair die bij werken aan een hoogspanningslijn een elektrische schok van 7200 volt kreeg en daarbij ernstig verbrand raakte in het gezicht en zijn linkeroog verloor. Het is de eerste keer ooit dat een volledig oog succesvol wordt getransplanteerd en meteen ook de eerste keer dat dit gebeurt in combinatie met een gedeeltelijke gezichtstransplantatie. De operatie duurde 21 uur en werd ondersteund door een team van meer dan 140 chirurgen en medisch personeel, waaronder ook klinische ingenieurs van Materialise.

Klinische ingenieurs van Materialise werkten maandenlang nauw samen met het chirurgisch team van NYU Langone Health om een pre-operatief plan op te stellen en een virtueel 3D-model te maken op basis van CT-scans. Die stellen de chirurgen in staat om de operatie virtueel voor te bereiden en verschillende scenarioís te visualiseren. Tijdens de operatie werden meerdere snij-instrumenten gebruikt die door Materialise volledig op maat van de donor en de patient werden ge-3D-print. Die snij-instrumenten zorgen ervoor dat de botfragmenten sneller en uiterst precies gepositioneerd kunnen worden. Nadat Materialise op de hoogte werd gebracht dat er een geschikte donor was gevonden, duurde het minder dan 24 uur om de instrumenten te 3D-printen en ze door medewerkers van Materialise persoonlijk naar het ziekenhuis in New York te vliegen voor de start van de operatie.

Nieuwsbericht van Materialise, 10/11/2023


Feel free to share

Newsletter

News

Industrial AI Conference enters its second round

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Yearís 100 New Members of the World Economic Forumís Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin Worldís First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)