Sirris

Als collectief centrum van de technologische industrie is Sirris dť referentie voor de succesvolle adoptie van technologie in BelgiŽ. We helpen bedrijven hun innovatieambities waar te maken met hands-on ondersteuning. Ze kunnen daarvoor rekenen op 150 multidisciplinaire experts en een brede waaier aan industriŽle laboís verspreid over Belgische 8 sites, ondersteund door het meest uitgebreide innovatienetwerk van het land. Dankzij deze aanpak kunnen zoín 1.300 bedrijven per jaar de vruchten plukken van technologische innovatie.

www.sirris.be
www.sirris.be/nl/inspiratie

Flam3D krijgt doorstart met IAM3D

Productivity.be - IAM3D wordt het nieuwe netwerkplatform voor wie actief is in 3D printen in de Benelux. De nieuwe organisatie wordt de opvolger van Flam3D dat eind vorig jaar ophield te bestaan omdat subsidies voor de onderzoeksprojecten wegvielen. Met IAM3D willen de initiatiefnemers wel het netwerk van Flam3D behouden dat een 125-tal leden telt.


Navigeren door paradoxen, stimuleren en concreet maken van innovatie

Sirris - Sirris, het collectief innovatiecentrum voor de technologische industrie, kondigt de publicatie aan van haar jaarverslag 2022. Het verslag belicht de paradoxen die het afgelopen jaar hebben gevormd, net zoals de inzet van Sirris om bedrijven te ondersteunen bij de adoptie van nieuwe technologieŽn en de bijhorende risicoís te beheersen.


Het nieuwe Sirris, scherper en relevanter dan ooit

Sirris - Sirris, dat is opgericht en wordt beheerd door de technologische industrie zelf, heeft de belangen van de Belgische bedrijven altijd op de eerste plaats gesteld. Kort samengevat kunnen ze op Sirris rekenen om de technologie concreet vorm te geven, wat resulteert in ongeveer 1.300 innovatieprojecten per jaar. De laatste tijd is de wereld echter fundamenteel veranderd en heeft de organisatie een tandje moeten bijsteken.


Subsidies voor uitrol 5G, maar het moet duurzaam

Productivity.be - De Belgische overheid heeft een budget van 24 miljoen euro vrijgemaakt om de verdere uitrol van 5G te subsidiŽren. Bedrijven kunnen samen met een telecomoperator een project indienen, maar zoals dat tegenwoordig gaat, zal bij de beoordeling van de aanvragen rekening gehouden worden met het duurzaamheidsaspect. Een project dat kan bijdragen tot energiebesparing zou dus voorrang krijgen.


"Dankzij kennis en innovatie hoort onze windsector bij de wereldtop"

Sirris - Belgische bedrijven in de windenergiesector behoren vandaag tot de wereldtop. Dat is te danken aan het feit dat ons land al in de jaren í90 een pionier was in deze vorm van hernieuwbare energie, maar evenzeer aan de creatie van OWI-Lab, een innovatie- en kennisplatform met een 40-tal onderzoekers en ingenieurs van Sirris, VUB en UGent. Zij helpen de industrie met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieŽn en innovatieprojecten.


Innovatie, het perfecte antwoord op de uitdagingen van 2020

Sirris - 2020 bracht wereldwijd een tsunami aan veranderingen op gang en die confronteerden heel wat bedrijven, ook in ons land, met ongeziene uitdagingen: de pandemie zelf uiteraard, maar ook een versnelde digitalisering en een doorgedreven focus op duurzaamheid om er maar twee te noemen. Sirris stond in 2020 klaar om bedrijven te ondersteunen en samen met hen die uitdagingen het hoofd te bieden.


Het diepste zwart, haalbaar dankzij lasertextureren

Sirris - Ultrazwart bereiken is interessant voor tal van sectoren, de ruimtevaart voorop, om verschillende redenen. Dit is mogelijk met zwarte coatings, maar deze kennen ook enkele beperkingen. Daarom onderzoekt Sirris samen met ESA de piste van lasertextureren om tot ultrazwart te komen, zonder bijkomende nadelen of beperkingen.


Actieplan 'Crisis Code Cracker' van Sirris hielp al 90 West-Vlaamse bedrijven om de crisis te verslaan

Sirris - "Never waste a good crisis". Het is een bekende uitspraak van Winston Churchill, maar ook de idee achter de Crisis Code Cracker. Dit actieplan van Sirris helpt bedrijven in de Belgische technologiesector om hun onderneming in drie stappen future-proof te maken. Al 90 West-Vlaamse bedrijven namen gratis deel dankzij het provinciale relanceplan van POM West-Vlaanderen. Een resultaat dat zich in rechte lijn zal doorzetten, zo is de verwachting.


Umati

Productivity.be - Umati Ė wat staat voor ďuniversal machine technology interfaceĒ Ė is een OPC-UA companion specification die een gestandaardiseerd datamodel vastlegt om industriŽle machines en softwaretoepassingen met elkaar te laten communiceren. Via gestandaardiseerde labels wil Umati parameters en settings van machines eenduidig en ondubbelzinnig definiŽren zodat ze universeel herkenbaar worden. (updated)


Product-dienst-combinaties opzetten in de praktijk, een kwestie van vertrouwen

Sirris - Een product opzetten als een product-dienst-combinatie is een veel gebruikte stap in het meer circulair maken van de maakindustrie. Dit was dan ook het thema van de meest recente sessie van ons lerend netwerk CE Connect Inspire. We delen hier met u de belangrijkste bouwstenen en enkele te leren lessen.


'Bio-based' in een stroomversnelling

Productivity.be - Het BioCoat-project van Sirris en Centexbel wil op basis van industrieel beschikbare biobouwstenen de transitie naar biogebaseerde coatings versnellen door coatingbedrijven kennis aan te reiken rond de formulatie, het aanbrengen, de performantie en toepassingen. Een nieuwe white paper is gratis beschikbaar op de website van Sirris.


Schuren en ontbramen met cobots

Sirris - Klanten willen producten met een onberispelijke afwerking. Bij heel wat producten in staal of kunststof ontstaan tijdens productie onregelmatigheden die achteraf moeten worden weggewerkt via schuren, ontbramen of beide. Deze bewerkingen gebeuren manueel, wat met heel wat nadelen samengaat. Automatisering is een mogelijke oplossing, die Sirris (met steun van VLAIO) nu zal onderzoeken in het project COBOFIN.


Sirris zet 4.0 Industrie om in praktijk om alle Belgische productiebedrijven te helpen digitaliseren

Sirris - In Hasselt en Luik kunnen bedrijfsleiders voortaan in een realistisch nagebouwde industriŽle omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen Ďproductielijn van de toekomstí bouwen en testen. Aan de pilootfabriek is 12 maanden gewerkt, er werken 40 experten. Het kenniscentrum wil daarmee alle productiebedrijven in BelgiŽ op weg zetten naar de vierde industriŽle revolutie.


2 op de 3 Belgische productbouwers vinden het moeilijk om slimme producten te ontwikkelen

Sirris - De ontwikkeling van slimme producten verloopt langzaam in BelgiŽ. Maar liefst 63% van de bedrijven worstelen om de juiste keuze te maken bij het ontwikkelen van slimme producten. Dat blijkt uit cijfers van kenniscentrum Sirris, dat Belgische bedrijven helpt om technologisch te innoveren. Bedrijven kloppen daarom aan bij het kenniscentrum. Sirris neemt in 2019 nog twintig nieuwe experts in dienst om de toenemende vraag te kunnen beantwoorden.


Op weg naar industrialisering 3D printen

Productivity.be - BelgiŽ is er dankzij een hele reeks pioniers in geslaagd een bloeiend ecosysteem rond 3D printen uit te bouwen. Dat netwerk is dan ook goed geplaatst, stelt een nieuwe studie van PwC, Agoria en Sirris, om de overgang te maken naar meer industriŽle toepassingen. Die industrialisering staat er aan te komen, zegt de studie, maar brengt ook heel wat uitdagingen met zich mee.


Investering in artificiŽle intelligentie

Agoria - Agoria Vlaanderen en Sirris steunen het plan dat de Vlaamse regering vandaag heeft goedgekeurd rond artificiŽle intelligentie. Er komt een jaarlijkse investering van 30 miljoen euro gericht op onderzoek, implementatie, ethiek en opleiding. ďDit impulsprogramma is een belangrijke stap om Vlaanderen nog meer als ťťn van de meest innovatieve regioís in Europa op de kaart te zettenĒ, reageert Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.


BelgiŽ voortrekkers in Europees Advanced Manufacturing Support Centre

Productivity.be - De Europese Commissie heeft met het Advanced Manufacturing Support Centre (ADMA) een project gelanceerd om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen bij hun evolutie naar fabrieken van de volgende generatie. Het project bouwt in belangrijke mate voort op de expertise die Agoria en Sirris opbouwden in het analyseren en begeleiden van Factories of the Future.


Nieuwe Industrie 4.0 laboís in Leuven

Sirris - Sirris en Flanders Make hebben hun gloednieuwe kantoren en onderzoeksinfrastructuur in het Wetenschapspark van Leuven geopend, in aanwezigheid van Vlaams Innovatieminister Philippe Muyters. Hiermee zullen ze de industrie in Vlaanderen nog beter ondersteunen bij de innovatie en de digitale transformatie die nodig is om mee op de trein te springen van Industrie 4.0, de vierde industriŽle revolutie die nu volop plaatsvindt.


Innoverende bedrijven leveren Belgische economie 1,5 miljard euro extra op

Sirris - 1.300 Belgische technologiebedrijven hebben de afgelopen jaren ingezet op innovatie. Ze deden dat deels samen met Sirris, het kenniscentrum van de technologische industrie. Die groep bedrijven creŽerde 12% meer toegevoegde waarde dan hun sectorgenoten, goed voor zoín 1,5 miljard euro extra aan de Belgische economie. Maar er is meer nodig dan dat om BelgiŽ terug in het Europese koppeloton te brengen wat betreft innovatie, waarschuwt Sirris.


Design voor additive manufacturing

Productivity.be - Hoewel de machines voor additive manufacturing van metalen onderdelen vandaag al voldoende performant zijn, staan we nog maar aan het begin van de industrialisering Ė de toepassing ervan op grote schaal. Een van de kritische succesfactoren, stelt men bij Sirris, is het ontwerpen in functie van additive manufacturing, zowel van de producten als de productieprocessen.


Pilootlijn voor kostenefficiŽnte productie van kleine reeksen

Sirris - Met de bouw van een compleet nieuwe demonstrator waarop bedrijven zelf in een waarheidsgetrouwe omgeving de mogelijkheden van Industrie 4.0 kunnen uittesten, pakken Sirris en POM West-Vlaanderen de uitdagingen in de productie van vandaag en morgen aan. We willen aantonen dat een kmo met een budget van 100.000 euro een dergelijke slimme assemblagecel kan bouwen met technologie die vandaag op de markt is.


Oppervlakken functionaliseren via lasertextureren

Sirris - Zelfreinigende spatborden, ijsvrije turbinebladen, kajaks met lagere wrijvingsweerstand, zelfsmerende machinecomponenten, ... Sirris heeft een precisietechnologie in huis gehaald, waarmee het mogelijk is dergelijke functionaliteiten in het oppervlak van producten in te bouwen. Dit via lasertextureren. Het collectief centrum voor de industrie zal de machine, een primeur voor de Benelux, ten dienste stellen van bedrijven.


Vijf nieuwe fabrieken van de toekomst

Sirris - Ons land telt vijf nieuwe fabrieken van de toekomst: tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie de titel van Factory of the Future. ďDeze bedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn,Ē zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.


Sirris en provincie West-Vlaanderen investeren half miljoen euro in robots en digitale tools

Sirris - Op 3 maart opende in Kortrijk het hightech ĎSmart & Digital Factoryí-applicatielab zijn deuren. Het lab vormt het eerste onderdeel van het West-Vlaamse centrum voor Machinebouw en Mechatronica. Met dit applicatielab willen Sirris en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen technologieapplicaties, onder meer in het kader van Factories of the Future en Industrie 4.0, voor West-Vlaamse en Vlaamse bedrijven beschikbaar stellen.


Newsletter

News

Powerhouse for promising upswing

Snowflake launches Arctic: the most open, enterprise-grade Large Language Model

Emersonís New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development


Agenda

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)