Sirris zet 4.0 Industrie om in praktijk om alle Belgische productiebedrijven te helpen digitaliseren

In Hasselt en Luik kunnen bedrijfsleiders voortaan in een realistisch nagebouwde industriŽle omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen Ďproductielijn van de toekomstí bouwen en testen. Aan de pilootfabriek is 12 maanden gewerkt, er werken 40 experten. Het kenniscentrum wil daarmee alle productiebedrijven in BelgiŽ op weg zetten naar de vierde industriŽle revolutie.

Robots en sensoren werden de voorbije drie jaar de helft goedkoper en de kosten van data-opslag en data processing daalden met een factor vijftig. Dat betekent dat geconnecteerde en datagedreven productiesystemen niet enkel meer op papier mogelijk zijn, maar tot de realiteit behoren voor ieder bedrijf. Als Belgische productiebedrijven competitief willen blijven, moeten ze de stap naar de vierde industriŽle revolutie zetten. Dat doen ze best niet in het ongewisse, maar in een realistische industriŽle omgeving. Daarom bouwde Sirris een fabrieksomgeving na waar ondernemers kunnen testen via trial-and-error hoe ze hun eigen productielijn moeten klaarstomen voor de toekomst.

Walter Auwers, Business Unit Manager Advanced Manufacturing bij Sirris: ďOnze nieuwe Ď4.0 pilootfabriekí is de ideale leerschool voor productiebedrijven in BelgiŽ. Onze ervaren specialisten delen al hun praktijkkennis en inzichten, zowel de successen als de mislukkingen. Zo leren ze ondernemers onder andere hoe ze een mix van verouderde en nieuwe machines aan elkaar kunnen connecteren, maar ook hoe ze bijvoorbeeld hun stockbeheer volledig kunnen digitaliseren.Ē

Gedigitaliseerde productlijnen voor gepersonaliseerde producten

De pilootfabriek van Sirris koppelt virtueel de site in Hasselt aan deze in Luik. Net zoals dit de dagelijkse realiteit is van vele maakbedrijven en hun technologieleveranciers. De site in Hasselt bouwde Sirris om tot een digitale productielijn, waarin de onderdelen uit Luik toekomen. In zulke reŽle industriŽle omgevingen komen alle mogelijke aspecten aan bod waarmee maakbedrijven in de praktijk te maken zullen krijgen. De site in Luik onderzoekt hoe bedrijven al hun productie- en controledata kunnen verzamelen en opslaan tijdens het hele productieproces met behulp van een digitaal productpaspoort.

Peter Ten Haaf, Program Manager Precision Manufacturing: ďDe Belgische maakindustrie heeft het moeilijk om de stap te zetten naar een nieuwe digitale realiteit. Dat blijkt dagelijks uit de praktijk. Aan de hand van de productie van een gepersonaliseerd horloge, tonen we in onze fabriek de mogelijkheden van technologische innovatie voor een volledige productieketen. Daarbij komen onder andere 3D-metaalprinten, cobot polijsten, laser textureren, vibratiepolijsten en precisiefrezen aan bod.Ē

Nieuwsbericht van Sirris, 07/11/2019


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)