Controllers, netwerken & devices

Blijvende groei voor industriŽle netwerken ondanks pandemie

HMS Industrial Networks - Elk jaar doet HMS Networks onderzoek naar de industriŽle netwerkmarkt om de verdeling van nieuw aangesloten nodes in de fabrieksautomatisering te analyseren. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat, ondanks de coronapandemie, de industriŽle netwerkmarkt naar verwachting in 2021 met 6% zal groeien. Industrial Ethernet vertoont nog steeds de grootste groei en omvat nu 65% van de nieuw geÔnstalleerde nodes, terwijl veldbussen op 28% staan.


Embedded controller klaar voor de markt na uitgebreid gebruik door pilotklanten

Bosch Rexroth - Bosch Rexroth heeft met zijn compacte ctrlX CORE het industriŽle besturingssysteem van de toekomst gedefinieerd. Met zijn open en flexibele architectuur neemt het de grenzen tussen de IPC, het geÔntegreerde systeem en in de aandrijving geÔntegreerde technologieplatforms weg. Dit schaalbare "all-purpose-besturingssysteem" biedt tal van voordelen, zoals minder benodigde componenten, minder technische inspanning en een hogere productiviteit.


PROFINET op een draadloos 5G-netwerk

Phoenix Contact - Phoenix Contact heeft samen met de Belgische netwerkoperator Proximus een succesvolle test van PROFINET op een draadloos 5G-netwerk uitgevoerd. Deze prestatie markeert een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen en ontsluit het gebruik van dit toonaangevende fabrieksautomatiseringsprotocol in combinatie met ultrasnelle, ultrabetrouwbare 5G mobile private networks (MPN's).


Modulair en flexibel: op maat gemaakte, gebruikersvriendelijke machinebeveiliging

SICK - De Flexi Compact van SICK is een nieuwe modulaire veiligheidssturing die zich onderscheidt door zijn verbeterde gebruiksvriendelijkheid en veiligheidstechniek. Tegelijkertijd stelt ze gebruikers van geautomatiseerde machines in staat om ze productiever te bedienen dankzij de schaalbare prestaties en de intelligente diagnosefuncties. De Flexi Compact kan geÔntegreerd worden in verschillende veldbussen en Industry 4.0-toepassingen.


HART-IP Ė De mogelijkheden van assetoptimalisatie in de procesindustrie

Softing Industrial - De digitalisering van veldapparatuur in de procesindustrie, het groeiend belang van predictief onderhoud en de toenemende mogelijkheden van gecentraliseerde veldapparatuurconfiguratie in moderne assetmanagementsystemen, hebben de weg vrijgemaakt voor het intensieve gebruik van digitale communicatieprotocollen als veldbus en HART. Tegelijkertijd is WirelessHART wereldwijd geaccepteerd als toonaangevend draadloos protocol voor procestoepassingen.


Modulair veiligheidsrelais myPNOZ biedt wereldwijd voor het eerst partijgrootte 1 op het gebied van veiligheidsrelais

Pilz - Gebruikers kunnen Ďhuní myPNOZ samenstellen via de intuÔtief bediende online tool myPNOZ Creator: deze wordt voorgemonteerd, aangepast en getest geleverd en is dus een kant-en-klaar en volledig geÔndividualiseerd systeem. Voor het aanmaken in myPNOZ Creator is geen programmeerkennis nodig, omdat de logica voor het koppelen van de veiligheidsfuncties in myPNOZ via de modulekeuze en de aansluitvolgorde ervan wordt gedefinieerd.


Red Lion introduceert de NT4008 Gigabit Layer 2 PROFINET-switch

Red Lion Controls - Red Lion is verheugd de NT4008 te introduceren; een nieuwe 8-poorts Gigabit managed Industrial Ethernet switch serie. De NT4008 serie switches zijn gecertificeerd om te voldoen aan de PROFINET PNIO v2.34 Conformance Class-B standaarden om een naadloze integratie in PROFINET netwerken te garanderen met behulp van standaard PLC configuratie en management tools.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren. (updated)


GeÔntegreerde LiFi-technologie voor de robuuste mobiele computermarkt

Getac - Getac, een leider in robuuste computeroplossingen, heeft aangekondigd dat het voor het eerst geÔntegreerde LiFi technologie, aangedreven door pureLiFi, op de robuuste markt brengt. Klanten in een breed scala van professionele sectoren zullen binnenkort kunnen profiteren van de voordelen van een volledig robuuste betrouwbaarheid en innovatieve LiFi-connectiviteit in een enkel apparaat.


Flexi Compact: de modulaire veiligheidsbesturing die opvalt door eenvoud en efficiency

SICK - Absolute veiligheid in werkprocessen betekent niet dat altijd een high-end oplossing tegen de hoofdprijs nodig is. Met de nieuwe Flexi Compact brengt SICK een eenvoudige en kostenefficiŽnte veiligheidsbesturing met lokaal I/O op de markt.


Toegang op afstand tot machinedata

HMS Industrial Networks - HMS Networks lanceert Ewon DataMailbox, een veilige freemium cloud gebaseerde oplossing waarmee machinebouwers en fabriekseigenaren overal ter wereld makkelijk toegang hebben tot data van hun machines. DataMailbox is een online databuffer die het mogelijk maakt om makkelijk machinedata op te halen. Het is een onderdeel van de Ewon Talk2M cloud service.


Proximus en Orange ruilen Huawei in voor Nokia

Productivity.be - Volgens het nieuwsagentschap Reuters hebben Proximus en Orange BelgiŽ een deal gesloten met Nokia voor de verdere uitbouw van hun 5G-netwerk, ten koste van hun vroegere huisleverancier Huawei. Daarmee zou toegegeven zijn aan druk van de VS dat de Chinese leverancier verdenkt van mogelijke spionage.


SPE: een nieuwe familie van netwerkoplossingen

Productivity.be - Single Pair Ethernet Ė de technologie die het mogelijk maakt om Ethernet door te trekken over tweedraadsbekabeling Ė biedt heel wat interessante mogelijkheden om bestaande netwerken te upgraden of nieuwe connecties goedkoper te realiseren. De eerste Technology Days van de SPE System Alliance gaf eind september een stand van zaken van wat vandaag mogelijk is.


Explosieveilige mobiele devices

Productivity.be - Bring Your Own Device mag in heel wat bedrijven dan al een gangbare praktijk geworden zijn, in zones met explosiegevaar ontsnappen ook mobiele telefoons en tablets niet aan de strenge ATEX richtlijnen. Dit overzicht toont een greep uit het aanbod van intrinsiek veilige toestellen. (updated)


Mobiele prestaties voor professionals in uitdagende omgevingen

Getac - Getac heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe generatie UX10, een krachtige, volledig robuuste tablet die is gebouwd om te gedijen in uitdagende sectoren, zoals openbare veiligheid, nutsbedrijven, natuurlijke hulpbronnen en de verwerkende industrie. De belangrijkste kenmerken zijn een 10e generatie Intel Quad-core i5- of i7-processor en PCIe NVMe SSD-opslagtechnologie voor tot zes keer hogere snelheden dan SATA SSD.


BIPT geeft vijf operatoren 5G voorlopige gebruiksrechten

BIPT - Na openbare raadpleging heeft het BIPT de besluiten gepubliceerd die aan vijf operatoren Cegeka, Entropia, Orange, Proximus en Telenet, de toekenning geven van voorlopige gebruiksrechten in de 3600-3800 MHz radiofrequentieband. Deze laten toe om de eerste ontwikkelingen van 5G in BelgiŽ mogelijk te maken. De operatoren moeten verder voldoen aan de regels van de regionale overheden voor het plaatsen van antennes en de stralingsnormen.


Nieuwe Intesis gateway maakt communicatie tussen PROFINET en BACnet eenvoudig

HMS Industrial Networks - HMS Networks introduceert een nieuwe Intesis protocolvertaler voor communicatie tussen PROFINET PLC's op de fabrieksvloer en Building Management Systems met BACnet IP/MSTP. Hiermee wordt volledige data-integratie, monitoring en controle mogelijk tussen de fabrieksvloer en de gebouwfaciliteiten.


Groter marktaandeel voor Industrial Ethernet

HMS Industrial Networks - Uit het jaarlijkse onderzoek van HMS Networks naar de industriŽle netwerkmarkt blijkt dat Industrial Ethernet zijn marktaandeel verder heeft vergroot tot 64% van de nieuw geÔnstalleerde nodes (59% vorig jaar), terwijl de veldbussen terugvallen tot 30% (35%). De toonaangevende netwerken EtherNet/IP en PROFINET staan met elk 17% op de eerste plaats. Draadloze technologieŽn blijven staan op een marktaandeel van 6%.


Advanced Physical Layer (APL)

Productivity.be - Met de standaarden zo goed als klaar en de grote namen in automatisering werkend aan de nodige switches wordt 2020 het jaar van ďEthernet in the fieldĒ. De Advanced Physical Layer (APL) is een technologie die het mogelijk maakt om Ethernet door te trekken over bestaande tweedraadsbekabeling. Zo kan de intelligentie in slimme instrumenten met een minimale aanpassing ontsloten worden. (updated)


5G op top van Hype Cycle Ė en nu?

Productivity.be - Altijd en overal supersnel internet. En voor de industrie: een draadloos netwerk dat alle data in een fabriek toegankelijk maakt. Kortom: de verwachtingen rond 5G zijn hoog gespannen. De technologie staat momenteel dan ook helemaal bovenaan in de beruchte Hype Cycle van het analistenbureau Gartner. Ondertussen duiken ook de eerste teleurstellingen op.