Controllers, netwerken & devices

Met HART naar de cloud

Productivity.be - Met de toenemende digitalisering hebben heel wat IoT technologieŽn zoals MQTT en JSON hun weg gevonden naar de industrie. Maar terwijl al die nieuwkomers vechten voor een plaatsje in de wereld van industriŽle netwerken is er een blijvertje dat opvallend goed weet stand te houden: het goede oude HART-protocol. Met HART-IP lijkt het zelfs een belangrijke standaard te worden voor communicatie met de cloud.


PLCopen publiceert richtlijnen voor objectgeoriŽnteerd programmeren van PLCís

Productivity.be - De organisatie PLCopen heeft een eerste versie gepubliceerd van zijn ďPLCopen Guidelines for usage of Object-Oriented ProgrammingĒ. Het objectgeoriŽnteerd programmeren van PLCís is al sinds 2013 als optie opgenomen in de IEC 61131-3 standaard, maar de manier waarop het geÔmplementeerd wordt, is niet eenduidig vastgelegd. Daar wil PLCopen met zijn OOP Guidelines bij helpen.


Living on the edge

Productivity.be - Als we de IT-jongens moeten geloven Ė alsof er ook een andere optie zou zijn hť Ė gaan we de komende jaren enorme investeringen zien in edge computing. Maar wat is dat eigenlijk, en welke rol speelt het concept, of kan het spelen, in de evolutie naar de vierde industriŽle revolutie?


Workshop over de ins en outs van Ethernet-APL

Productivity.be - Op een online workshop op 5 en 6 oktober gaan de initiatiefnemers van Ethernet-APL meer uitleg geven over de nieuwe standaard Ethernet-APL en ook een aantal praktische use cases presenteren. Ethernet-APL maakt het mogelijk om in de procesindustrie een Ethernetverbinding op te zetten over een klassieke tweedraadsverbinding.


Krachtige laptopprestaties met de veelzijdigheid van een robuuste tablet

Getac - Getac heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe generatie F110, een krachtige en toch uitermate draagbare, volledig robuuste tablet voor mobiele professionals in de productie-, automobiel-, defensie-, openbare veiligheids-, nuts-, en transport- & logistieksector. Net als zijn populaire voorganger, kunnen gebruikers van de nieuwe generatie F110 met deze tablet effectief werken in een breed scala van uitdagende omgevingen.


Ethernet APL officieel gelanceerd

Productivity.be - Op Achema Pulse Ė de digitale editie van de gerenommeerde vakbeurs voor de procesindustrie Ė vond vorige week de officiŽle lancering plaats van Ethernet APL, waarbij APL staat voor Advanced Physical Layer. Het gaat om een tweedraads oplossing voor industrieel Ethernet waarvan verwacht wordt dat ze op termijn alle 4..20 mA communicatie in de procesindustrie zal vervangen.


Industrial 5G Ė waar staan we?

Productivity.be - Met een bandbreedte van maar liefst 10 Gbps en een latency van maximaal 1 msec belooft 5G een hele reeks nooit geziene mogelijkheden voor draadloze netwerken te creŽren Ė niet in het minst voor industriŽle sensornetwerken of als backbone van het Internet of Things. Maar waar staan we nu eigenlijk in de roll-out van het netwerk dat er nu al een aantal jaren zo meteen staat aan te komen?


SIL 3 stroomsturing voor gevaarlijke omgevingen

Pepperl+Fuchs - Dankzij de nieuwe SIL 3 stroomsturing vervolledigt Pepperl+Fuchs haar portfolio van SIL 3 geÔsoleerde barriŤres voor alle signaaltypes, met zowel modules voor DIN rail montage als aparte componenten voor plaatsing op aansluitborden. Klepstandstellers die een SIL 3 vereisen - die altijd al beschikbaar waren voor digitale signalen en analoge meetsignalen - kunnen nu rechtstreeks aangesloten worden op de controller met ťťn enkele interfacemodule.


Brady versterkt zijn positie als full-service leverancier met de overname van Nordic ID

Brady - Nordic ID voegt sterke, in software geÔntegreerde RFID-scanmogelijkheden en -technologie toe aan de betrouwbare, industriŽle RFID-identificatielabels en -printers van Brady. De overname versterkt de positie van Brady als wereldwijde full-service leverancier van RFID- en Industrie 4.0-oplossingen.


Nieuwe roestvast stalen behuizing maakt Ex e Portfolio van Pepperl+Fuchs compleet

Pepperl+Fuchs - Pepperl+Fuchs versterkt haar positie als leverancier van Ex-apparatuur dankzij de introductie van het SR gamma. Het nieuwe gamma RVS behuizingen vervoegt het GR gamma, die gemaakt is uit glasvezelversterkte kunststof, in het assortiment van de specialist in procesautomatisering. De nieuwe serie vervolledigt zo het portfolio van zeer flexibele en kostenefficiŽnte stuur- en verdeelkasten in de beschermingsklasse Ex e (verhoogde veiligheid).


5G, Cloud en AI test voor de besturing van een fabriek op afstand

Yokogawa - Yokogawa kondigt aan dat het een overeenkomst heeft getekend met NTT DOCOMO voor het gezamenlijk uitvoeren van een Proof of Concept (PoC) voor het besturen van een fabriek op afstand. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 5G, de cloud, Artificial Intelligence en andere technologieŽn. De PoC omvat het gebruik van cloud gebaseerde Yokogawa Artificial Intelligence (AI) voor fabrieksbesturing en een 5G-communicatiemodule.


Nieuwe generatie volledig robuuste K120-tablet

Getac - Getac heeft vandaag de lancering aangekondigd van de nieuwe volledig robuuste K120- tablet, geschikt voor mobiele professionals die op het terrein werkzaam zijn in uitdagende sectoren, zoals openbare veiligheid, productie, nutsbedrijven, defensie, transport, natuurlijke hulpbronnen en de olie- en gasindustrie.


Blijvende groei voor industriŽle netwerken ondanks pandemie

HMS Industrial Networks - Elk jaar doet HMS Networks onderzoek naar de industriŽle netwerkmarkt om de verdeling van nieuw aangesloten nodes in de fabrieksautomatisering te analyseren. Uit het onderzoek van dit jaar blijkt dat, ondanks de coronapandemie, de industriŽle netwerkmarkt naar verwachting in 2021 met 6% zal groeien. Industrial Ethernet vertoont nog steeds de grootste groei en omvat nu 65% van de nieuw geÔnstalleerde nodes, terwijl veldbussen op 28% staan.


Embedded controller klaar voor de markt na uitgebreid gebruik door pilotklanten

Bosch Rexroth - Bosch Rexroth heeft met zijn compacte ctrlX CORE het industriŽle besturingssysteem van de toekomst gedefinieerd. Met zijn open en flexibele architectuur neemt het de grenzen tussen de IPC, het geÔntegreerde systeem en in de aandrijving geÔntegreerde technologieplatforms weg. Dit schaalbare "all-purpose-besturingssysteem" biedt tal van voordelen, zoals minder benodigde componenten, minder technische inspanning en een hogere productiviteit.


PROFINET op een draadloos 5G-netwerk

Phoenix Contact - Phoenix Contact heeft samen met de Belgische netwerkoperator Proximus een succesvolle test van PROFINET op een draadloos 5G-netwerk uitgevoerd. Deze prestatie markeert een belangrijke mijlpaal voor Industrie 4.0-toepassingen en ontsluit het gebruik van dit toonaangevende fabrieksautomatiseringsprotocol in combinatie met ultrasnelle, ultrabetrouwbare 5G mobile private networks (MPN's).


Modulair en flexibel: op maat gemaakte, gebruikersvriendelijke machinebeveiliging

SICK - De Flexi Compact van SICK is een nieuwe modulaire veiligheidssturing die zich onderscheidt door zijn verbeterde gebruiksvriendelijkheid en veiligheidstechniek. Tegelijkertijd stelt ze gebruikers van geautomatiseerde machines in staat om ze productiever te bedienen dankzij de schaalbare prestaties en de intelligente diagnosefuncties. De Flexi Compact kan geÔntegreerd worden in verschillende veldbussen en Industry 4.0-toepassingen.


HART-IP Ė De mogelijkheden van assetoptimalisatie in de procesindustrie

Softing Industrial - De digitalisering van veldapparatuur in de procesindustrie, het groeiend belang van predictief onderhoud en de toenemende mogelijkheden van gecentraliseerde veldapparatuurconfiguratie in moderne assetmanagementsystemen, hebben de weg vrijgemaakt voor het intensieve gebruik van digitale communicatieprotocollen als veldbus en HART. Tegelijkertijd is WirelessHART wereldwijd geaccepteerd als toonaangevend draadloos protocol voor procestoepassingen.


Modulair veiligheidsrelais myPNOZ biedt wereldwijd voor het eerst partijgrootte 1 op het gebied van veiligheidsrelais

Pilz - Gebruikers kunnen Ďhuní myPNOZ samenstellen via de intuÔtief bediende online tool myPNOZ Creator: deze wordt voorgemonteerd, aangepast en getest geleverd en is dus een kant-en-klaar en volledig geÔndividualiseerd systeem. Voor het aanmaken in myPNOZ Creator is geen programmeerkennis nodig, omdat de logica voor het koppelen van de veiligheidsfuncties in myPNOZ via de modulekeuze en de aansluitvolgorde ervan wordt gedefinieerd.


Red Lion introduceert de NT4008 Gigabit Layer 2 PROFINET-switch

Red Lion Controls - Red Lion is verheugd de NT4008 te introduceren; een nieuwe 8-poorts Gigabit managed Industrial Ethernet switch serie. De NT4008 serie switches zijn gecertificeerd om te voldoen aan de PROFINET PNIO v2.34 Conformance Class-B standaarden om een naadloze integratie in PROFINET netwerken te garanderen met behulp van standaard PLC configuratie en management tools.


Smart glasses

Productivity.be - Augmented reality is een van de technologieŽn die steevast opduiken in omschrijvingen over hoe we gaan werken in de fabriek van de toekomst. Hoewel dit voor velen nog wat futuristisch klinkt, worden de eerste toepassingen vandaag al gerealiseerd. Centraal hierin staan smart glasses die een handenvrije en intuÔtieve interface bieden om data te raadplegen en te communiceren. (updated)


Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)