Met HART naar de cloud

Met de toenemende digitalisering hebben heel wat IoT technologieŽn zoals MQTT en JSON hun weg gevonden naar de industrie. Maar terwijl al die nieuwkomers vechten voor een plaatsje in de wereld van industriŽle netwerken is er een blijvertje dat opvallend goed weet stand te houden: het goede oude HART-protocol. Met HART-IP lijkt het zelfs een belangrijke standaard te worden voor communicatie met de cloud.

Het HART protocol is een zeldzaam verhaal van hartverwarmende samenhorigheid in de wereld van industriŽle automatisering. Het protocol is eind jaren í80 ontstaan als een leveranciersonafhankelijke oplossing om digitale informatie van en naar slimme instrumenten te verzenden over bekabeling met analoge 4..20 mA signalen. Volgens de FieldComm Group, die het protocol vandaag beheert, wordt de overgrote meerderheid van nieuwe instrumenten in de procesindustrie nog steeds met HART communicatie uitgerust.

Intussen is er ook WirelessHART Ė een protocol waarmee draadloze mesh-netwerken opgezet kunnen worden Ė en om de access points van die netwerken te linken aan DCS-systemen werd HART-IP ontwikkeld Ė een concept om HART als applicatielaag te gebruiken in een Ethernet-netwerk.

De ontwikkeling van HART-IP lijkt nu ook de sleutel te zijn geweest in het verzekeren van de toekomst van het protocol.

Meetwaarden over HART

Aan de ene kant is er de tendens om steeds meer industriŽle netwerken op Ethernet te bouwen, wat ook in de procesindustrie een belangrijk thema geworden is met de komst van Ethernet-APL. Het is misschien een wat vreemde kronkel want het doel van Ethernet-APL is om over een klassieke tweedraadsverbinding voor analoge communicatie met HART ook Ethernet te kunnen gebruiken. De vreemde kronkel is dan om over dat Ethernet opnieuw gebruik te maken van HART voor het opzetten van de communicatie.

In de praktijk is dat niet zo vreemd want het doortrekken van Ethernet naar het veld creŽert uiteraard ook bijkomende mogelijkheden, terwijl het tegelijk logisch is om HART te blijven gebruiken als beproefd protocol. Wat wel nieuw is, is dat in dergelijke netwerken ook de meetwaarden zelf digitaal via HART verstuurd worden.

Link naar de cloud

Maar dat HART-IP protocol wordt volgens de FieldComm Group nu ook steeds meer gebruikt om data uit de procescontrolesystemen te halen. Via multiplexer technologie kan de HART communicatie in het veld naadloos gekoppeld worden aan een IP-netwerk waarbij dan HART-IP gebruikt wordt om de communicatie verder te zetten, tot in een business software toepassing, al dan niet in de cloud. HART vervult dan dezelfde rol als MQTT of andere IoT protocollen met als voordeel dat er geen vertaalslag hoeft te gebeuren omdat instrumenten sowieso al HART ondersteunen. Voor die instrumenten is de communicatie met de cloud dan net dezelfde als de communicatie met DCS of vroegere asset management systemen.

Met versie 7.7 van HART wordt verder ingezet op deze trend door de intrinsieke beveiliging van het protocol te verbeteren.

© Productivity.be, 29/12/2021


Feel free to share

Agenda

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

31/05 - 02/06: LogiMAT, Stuttgart (D)

08/06 - 09/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

21/06 - 24/06: METAV, Messe DŁsseldorf

21/06 - 24/06: Automatica, MŁnchen (D)

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)