Use cases voor Ethernet-APL

De werkgroepen van NAMUR en ZVEI die zich toeleggen op de introductie van Ethernet-APL, hebben een gezamenlijk document gepubliceerd over use cases voor de nieuwe netwerktechnologie. Het document kijkt naar het gebruik van Ethernet-APL voor engineering, operations, maintenance en slimme sensoren.

Ethernet-APL is de netwerktechnologie die het mogelijk maakt om een Ethernet verbinding aan 10 Mbps op te zetten over een klassieke tweedraadsverbinding. Ethernet-APL is een uitbreiding van de Single Pair Ethernet (SPE) standaard, specifiek toegepast op de procesindustrie. De klassieke tweedraadsverbinding is daar de verbinding die voor analoge 4..20 mA communicatie gebruikt werd, al dan niet aangevuld met digitale communicatie volgens het HART protocol.

Het grote voordeel van Ethernet-APL is precies de hogere datasnelheid wat een belangrijk voordeel kan zijn bij de configuratie en initialisatie van geavanceerde instrumenten. In het document wordt het voorbeeld gegeven van een radarsensor waar het downloaden van een zogenaamde envelope curve tijdens de initialisatie met Ethernet-APL in 10 seconden kan gebeuren terwijl dat in HART al snel 5 minuten in beslag nam.

Een ander voordeel is de naadloze integratie van Ethernet-APL in andere TCP/IP netwerken zoals ProfiNET, maar ook de integratie in netwerken die tot in de cloud reiken. Het document verwijst daarbij naar het NOA concept van NAMUR dat het mogelijk maakt om naast de automatiseringspiramide directe verbindingen aan te leggen tussen instrumenten in het veld en databanken en toepassingen in de cloud.

In maintenance biedt Ethernet-APL het voordeel dat instrumenten eenvoudig verwisseld kunnen worden zonder dat dit aanpassingen vraagt in de netwerkconfiguratie. De Ethernetverbinding maakt het ook mogelijk om maximaal gebruik te maken van slimme functies rond diagnose die in heel wat instrumenten aangeboden worden maar in eenvoudige, analoge netwerken vaak niet gebruikt kunnen worden.

Het volledige document is te downloaden via de link in onderstaande presentatie.

www.namur.net/fileadmin/media_www/Dokumente/NAMURZVEI_APLUseCases_ExtendedMaterial.pdf

© Productivity.be, 09/04/2024


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)