Bedrijfs- en Sectornieuws

FANUC robots en software specifiek voor palletiseren

FANUC - Ook kleinere en middelgrote bedrijven zien het grote voordeel robots in te zetten om het palletiseren te automatiseren; efficiŽntie en tijdwinst. FANUC was een van de pioniers die een robotserie ontwikkelde specifiek voor het palletiseren en heeft een jarenlange ervaring in end-of-line automatisering.


FANUC produceert 750.000ste robot

FANUC - FANUC Corporation, ťťn van 's werelds meest vooraanstaande leveranciers van automatiseringstechnologie, breidt zijn marktleidende positie verder uit met de productie van zijn 750.000ste industriŽle robot, wat meer is dan elke andere fabrikant in dit segment. Op dit moment produceert FANUC ongeveer 8.000 industriŽle robots per maand in zijn fabrieken in Japan, hoewel er maandelijks een capaciteit beschikbaar is tot 11.000 stuks.


"Dankzij kennis en innovatie hoort onze windsector bij de wereldtop"

Sirris - Belgische bedrijven in de windenergiesector behoren vandaag tot de wereldtop. Dat is te danken aan het feit dat ons land al in de jaren í90 een pionier was in deze vorm van hernieuwbare energie, maar evenzeer aan de creatie van OWI-Lab, een innovatie- en kennisplatform met een 40-tal onderzoekers en ingenieurs van Sirris, VUB en UGent. Zij helpen de industrie met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieŽn en innovatieprojecten.


Innovatie, het perfecte antwoord op de uitdagingen van 2020

Sirris - 2020 bracht wereldwijd een tsunami aan veranderingen op gang en die confronteerden heel wat bedrijven, ook in ons land, met ongeziene uitdagingen: de pandemie zelf uiteraard, maar ook een versnelde digitalisering en een doorgedreven focus op duurzaamheid om er maar twee te noemen. Sirris stond in 2020 klaar om bedrijven te ondersteunen en samen met hen die uitdagingen het hoofd te bieden.


De toekomst van de Belgische biotech: van Ďinvented in Belgiumí naar Ďmade in Belgiumí

essenscia - De hele wereld kijkt met grote interesse naar BelgiŽ, dat de jongste tijd is uitgegroeid tot hotspot voor de ontwikkeling, productie en distributie van verscheidene coronavaccins en -behandelingen. De economische relance biedt opportuniteiten om BelgiŽ verder uit te bouwen tot toonaangevende Ďhealth & biotech valleyí.


Bosch opent chipfabriek van de toekomst in Dresden

Bosch - Volledig geconnecteerd, datagestuurd en zelfoptimaliserend: Bosch opent in Dresden een van de modernste chipfabrieken ter wereld. Dankzij de sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geÔntegreerde processen, in combinatie met AI-methoden is de productievestiging in Dresden een slimme fabriek en een pionier in Industrie 4.0.


SPIE werkt mee aan nieuwe, energie-efficiŽnte productie-eenheid van Aviko

SPIE Belgium - SPIE Belgium, een dochteronderneming van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, werkt mee aan een nieuwe productie-eenheid van Aviko in Poperinge. De productie moet in september 2021 van start kunnen gaan.


Krapte op de arbeidsmarkt nu al nijpend in Vlaamse bedrijven

Voka - De meerderheid van de Vlaamse bedrijven schat in dat de coronacrisis voor hen dit jaar nog verteerd zal zijn, blijkt uit een enquÍte bij 600 Vlaamse ondernemingen die lid zijn van Voka. Werkgevers willen opnieuw aanwerven, maar ondervinden grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Daarenboven zijn de logistieke aanvoerketens al maandenlang verstoord. Bedrijven geven aan dat dit voor problemen zorgt in hun bevoorrading en leveringen.


Laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets

VIL - Met het Sharing Logistics-project heeft VIL de principes van de deeleconomie toegepast op de logistieke sector. Het resultaat is een gebruiksvriendelijk platform dat bedrijven de mogelijkheid biedt om elkaars onderbenutte assets en diensten te gebruiken door vraag en aanbod te matchen.


Serieuze tijdswinst bij lossen en laden

VIL - Bedrijven en consumenten verwachten steeds meer dat producten snel, flexibel en betrouwbaar worden geleverd. Verlies- en wachturen bij magazijnen en distributiecentra zijn daardoor nu nog meer uit den boze dan ooit tevoren. Daarom heeft VIL met het project OptiPlan nagegaan wat de mogelijkheden zijn om de planning voor het laden en lossen te optimaliseren door realtime data te integreren in een dynamisch slotboekingssysteem.


Webinar: lassen met FANUC cobot CRX

FANUC - Tijdens een exclusieve webinar op 4 mei introduceert FANUC zijn specifieke CRX Cobot ARC Welding pakket. Op basis van de specifieke CRX las programmeer tool en de daarbij horende intuÔtieve user interface wordt het programmeren en integreren van de CRX Cobot tot een minimum herleid.


Recordinvesteringen in chemie- en farmasector

essenscia - Hoewel de omzet een zware klap kreeg en de export stagneerde heeft de Belgische chemie- en farmasector vorig jaar bijna 1.500 nieuwe jobs gecreŽerd en investeerden sectorbedrijven recordbedragen in onderzoek en ontwikkeling en in de vernieuwing en verduurzaming van hun productie-installaties. Dat blijkt uit de economische kerncijfers voor 2020 van sectorfederatie essenscia.


Insight ontvangt Microsoft Threat Protection Advanced Specialization

Insight - Insight, wereldwijd toonaangevend IT-adviseur en systemintegrator van intelligente technologische oplossingen, heeft zich verzekerd van de Microsoft Threat Protection Advanced Specialization. Deze status, van toepassing op de activiteiten van Insight in EMEA, onderstreept Insight's expertise in het implementeren van Microsoft Threat Protection en Microsoft Cloud App Security-workloads.


VIL, imec en VUB Mobi testen Fysiek Internet uit in haven Antwerpen en Zeebrugge

VIL - Indien het wegtransport, zoals verwacht wordt, met zoín 40% zal toenemen tegen 2030, wordt de situatie op de Vlaamse wegen onhoudbaar. Daarom werken VIL, imec en VUB Mobi samen aan het project PILL (Physical Internet Living Lab), waarbij de mogelijkheden van het Fysieke Internet (PI) voor de transportsector worden onderzocht. Het project zal een prototype uitbouwen van het IT-systeem waarmee een haven in de toekomst deel kan uitmaken van het PI.


SPIE installeert 10 walstroomkasten voor De Vlaamse Waterweg

SPIE Belgium - SPIE Belgium, een dochteronderneming van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, ontwikkelde vorig jaar samen met partners Phoenix en Involtum een prototype voor walstroomkasten. De Vlaamse Waterweg, het agenschap van de Vlaamse overheid dat de bevaarbare waterlopen in Vlaanderen beheert, heeft al een eerste bestelling geplaatst.


Bosch Rexroth trotseert tegenspoed in het boekjaar 2020 en ziet bedrijfsherstel

Bosch Rexroth - Bosch Rexroth ziet het lopende boekjaar met voorzichtig vertrouwen tegemoet. Sinds medio 2020 neemt de orderontvangst toe en is ook de handel toegenomen. Door structurele veranderingen en de pandemie noteert Bosch Rexroth een omzetdaling van bijna 17 procent ten opzichte van het recordniveau van 2019, maar blijft in het boekjaar 2020 winstgevend. De weg terug naar het niveau van voor de crisis zal echter langer duren dan de crisis zelf.


ďNu staken is onze welvaart helemaal krakenĒ

Voka - Nu staken, zal onze welvaart helemaal kraken. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, roept op om niet deel te nemen aan de staking. ďWe roepen iedereen op tot redelijkheid en vragen werknemers om niet te staken op maandag 29 maart, exact de dag waarop we met ons land een derde lockdown ingaan. Dit is echt onbegrijpelijk en onverantwoord.


Agoria lanceert versie 4 van de Covid Industry Risk Scan (CIRS)

Agoria - Past uw onderneming nog steeds de juiste afstands- en hygiŽnemaatregelen toe? Overlegt u met de interne overlegorganen? Krijgen ook bezoekers en aannemers voldoende informatie? Agoriaís nieuwe CIRS-tool (Covid Industry Risk Scan) biedt u een handige houvast om uw bedrijf en alle mensen die er komen maximaal te beschermen tegen de risico's van het coronavirus.


Internationale EPLAN Virtual Fair op 28 en 29 april 2021

EPLAN - De internationale EPLAN Virtual Fair opent dit jaar voor de zesde keer haar digitale deuren op 28 en 29 april 2021. Tijdens deze Virtual Fair wordt een breed scala aan themaīs met betrekking tot professionele engineering en geÔntegreerde, end-to-end processen aangeboden. Dankzij live lezingen voor managers, klantverhalen en een nieuw partner-omgeving, kunnen de aanwezigen kennis en inspiratie opdoen.


Seco Tools stelt een ambitieus doel voor een kringloopeconomie

Seco Tools - Seco Tools heeft een unieke positie om een sterke bijdrage te leveren aan de kringloopeconomie, die prioriteit geeft aan het scheiden van de economische activiteit van het verbruik van eindige hulpbronnen en het ontwikkelen van manieren om afval uit ons systeem van economische activiteit te verwijderen.