Bedrijfs- en Sectornieuws

Boston Dynamics start 2021 met dansfeestje

Productivity.be - Robotfabrikant Boston Dynamics had tijdens de feestdagen een hit te pakken op sociale media met een filmpje waarin enkele van zijn robots het jaar al dansend inzetten. Een geslaagd charmeoffensief, zo lijkt het, om de machines die vaak de kritiek krijgen agressief over te komen, ook eens wat sympathieker in beeld te brengen. Al kan het ook gewoon een vreugdedansje zijn om de overname door Hyundai te vieren.


500.000 euro steun voor BlueChem-incubator

essenscia - Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits heeft 500.000 euro exploitatiesteun toegekend aan BlueChem, de allereerste incubator in Vlaanderen die zich exclusief richt op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie en circulaire economie. Hiermee kunnen de starters en groeibedrijven in BlueChem de komende vijf jaar optimaal ondersteund worden.


ďZelfs in 2022 omzetverlies voor 4 op 10 bedrijvenĒ

Voka - Niet alleen in 2021, maar ook in 2022 hakt corona stevig in de zakencijfers. Uit een nieuwe bevraging van Voka Ė KvK Mechelen-Kempen blijkt dat vier op de tien bedrijven in de regio ook in 2022 omzetverlies verwachten. Het verlies kan oplopen tot 75 procent in vergelijking met de periode vůůr de coronacrisis. De klappen vallen vooral bij de kleinere kmoís.


VIL wil verouderd postadressysteem voor pakjesbelevering afschaffen

VIL - Het huidige postadressysteem is niet aangepast aan de huidige logistieke vereisten voor het leveren van goederen. VIL wil hier, met het nieuwe project Delivery Booster, verandering in brengen door het ontwikkelen van een applicatie die bedrijven toelaat meer gedetailleerde locatiecodes vast te leggen met een daaraan gekoppeld bezorgpaspoort met leverspecificaties en wensen.


Vlaanderen voortrekker klimaattransitie?

VUB - De transformatie tot klimaatneutraliteit is een bijzonder moeilijke opdracht, vooral ook omdat de basisindustrie nog altijd sterk op fossiele bronnen leunt. Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel hebben nu aangetoond dat er niettemin routes bestaan om de Vlaamse industrie klimaatneutraal te maken.


Schone en veilige lucht

WSB Finishing Equipment - RUPES, bekend van o.a. schuur- en polijstmachines, alsmede stofafzuiging, heeft de Niveus NV 100 Air Purifier op de markt gebracht. Met dit toestel kan snel en eenvoudig een gezonde leef- en werkomgeving worden gecreŽerd. Door zuivering van de vervuilde lucht door middel van een ULPA U 15 en een actief koolstoffilter worden aanwezige virussen zoals COVID-19, maar ook bacteriŽn, allergenen, geuren en fijnstof uit de lucht gezuiverd.


Start-up TEO maakt technische opleidingen altijd en overal toegankelijk met leerkoffers en individuele coaching

TEO (Teaching Each Other) - Heel wat bedrijven moesten door de coronacrisis de opleidingen voor hun medewerkers stopzetten. Maar de vraag naar technische skills op de arbeidsmarkt gaat natuurlijk door. Met laagdrempelige technische opleidingen helpt start-up TEO (Teaching Each Other) bedrijven zoals Volvo Cars, Aviko en TVH hun medewerkers op een hands-on manier te blijven vormen.


Nieuwe datums voor INE XL en Machineering

Productivity.be - Industrialfairs heeft nieuwe datums bekendgemaakt voor de events INE XL en Machineering. Die datums schuiven een paar maanden op met de verwachting van betere marktomstandigheden en een positieve mindset na de strenge coronamaatregelen. INE XL 2021 zal op 27 mei plaatsvinden in Kortrijk Xpo. MACHINEERING in Brussels Expo staat op de agenda van 8 tot 10 september.


Batterij-recyclageproces wordt geoptimaliseerd met slimme sensoren bij inzamelpunten

Unitron Connect - Elektronicaspecialist Unitron Connect kondigt een raamakkoord aan met Bebat, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de inzameling, sortering en recyclage van lege batterijen in BelgiŽ. Omdat we met zijn allen steeds meer batterijen gebruiken en omdat batterijen in meer en meer uiteenlopende formaten, types en samenstellingen bestaan, is er nood aan een verder doorgedreven digitalisatie van het inzamelsysteem.


Sewan vindt het Cloud en Telecom model opnieuw uit in BelgiŽ

Sewan - Voortbouwend op zijn expertise en succes in Frankrijk en Spanje lanceert Sewan in BelgiŽ een uniek model dat gebaseerd is op indirecte whitelabelverkoop tussen partners en klanten. Sewan komt met een brede catalogus van producten en diensten om alle Cloud en Telecom behoeften van een bedrijf in te vullen. Sinds de overname van de Belgische operator 3StarsNet heeft Sewan de ambitie ťťn van de belangrijkste B2B-operatoren in BelgiŽ te worden.


Kapitaalverhoging voor Belgische producent van elektrische bestelwagens

Addax Motors - Addax Motors, de enige Belgische producent van elektrische bestelwagens, krijgt een financiŽle injectie van Ä 10 miljoen, waarvan Ä 8 miljoen via een kapitaalverhoging. De Federale Participatiemaatschappij, consultancybureau Resultance en een familiale investeerder stappen mee in het kapitaal. ďDe markt van elektrische voertuigen is hot. Door de boom in e-commerce is er een enorme vraag naar duurzame bestelwagensĒ, zegt CEO Jean-Charles Carrette.


Nieuwe Rope Access partner: Bilfinger Height Specialists

Bilfinger Industrial Services - Bilfinger Industrial Services heeft het contract getekend voor de acquisitie van de activiteiten van Height Specialists, leverancier van industriŽle Ďrope accessí diensten, gevestigd in Bergschenhoek. Deze acquisitie sluit naadloos aan op de strategische groeidoelstellingen van Bilfinger en op de vraag van klanten uit BelgiŽ en Nederland om alternatieve oplossingen voor bereikbaarheid op hoogte te bieden.


Siemens tilt industriŽle productie naar een hoger niveau

Siemens - Siemens organiseert op SPS Connect een virtueel event om nieuwe producten, diensten en oplossingen voor het Digital Enterprise-portfolio voor te stellen. Daarmee wil het bedrijven in de productie- en procesindustrie helpen om in te spelen op de snel veranderende marktvoorwaarden en -omstandigheden. Siemens maakt productie intelligenter en daardoor veel flexibeler- zo tilt het de industrie naar een hoger niveau.


Actieplan in haven van Antwerpen voert strijd tegen kunststofkorrels in de natuur verder op

essenscia - Vermijden dat kunststofkorrels accidenteel in het milieu terechtkomen: dat is het doel van een uitgebreid actieplan dat de partnerorganisaties van het Zero Pellet Loss-initiatief in de Antwerpse haven eind 2019 hebben gelanceerd. Een jaar later zijn er al heel wat acties ondernomen, van een intensief veegplan tot specifieke trainingen voor truckchauffeurs.


ďEindelijk een minister van Telecommunicatie die de veiling rond 5G in gang zetĒ

Agoria - Agoria, de federatie van de technologische sector, is blij met de belofte van minister van Telecommunicatie Petra De Sutter dat ze vaart wil maken met de veiling van het supersnel mobiel internet 5G, ook al zal het nog minstens een jaar duren voor de radiofrequenties effectief onder de hamer kunnen gaan. "5G zal van essentieel belang zijn voor de economische relance", stelt Agoria.


Elia identificeert drie hefbomen voor de snelle en massale invoering van elektrische voertuigen

Elia - Vandaag publiceert Elia Group haar visienota ĎAccelerating to net-zero: redefining energy and mobilityí (Versnellen naar klimaatneutraliteit: energie en mobiliteit opnieuw definiŽren). Hierin beschrijft Elia Group de maatschappelijke relevantie van een betere afstemming tussen de energie- en mobiliteitssector en het stimuleren van een wijdverbreide invoering van elektrische mobiliteit.


Van verfrissingsdoekjes naar mondmaskers

deSter - Het was geen grote stap voor deSter, de toonaangevende ontwikkelaar en producent van innovatieve verpakkingen en serviceconcepten voor de luchtvaart en FoodService wereldwijd. In nog geen 4 weken tijd had deSter begin maart haar productiefaciliteiten in BelgiŽ [Hoogstraten], Thailand en Noord-Amerika volledig weten omschakelen om te kunnen beantwoorden aan de nieuwe noden van haar klanten wereldwijd.


Teradyne kondigt managementwissel aan bij Universal Robots

Universal Robots - Teradyne, het moederbedrijf van Universal Robots, kondigt vandaag aan dat JŁrgen von Hollen, de voorzitter van Universal Robots, besloten heeft om op 31 december a.s. het bedrijf te verlaten. JŁrgen Von Hollen, die sinds oktober 2016 aan het hoofd stond van Universal Robots, wil een nieuwe uitdaging aangaan in een andere branche.


Agoria gaat Belgische Gaia-X hub leiden

Agoria - Mathieu Michel, Staatssecretaris van Digitalisering, en Bart Steukers, toekomstig CEO van technologiefederatie Agoria, hebben vandaag íGaia-X for Belgiumí gelanceerd. Met deze hub pluggen ze in op Gaia-X, het Europees project dat werkt aan een Europese cloud en datastrategie. De lancering gebeurde op de eerste pan-Europese GAIA-X-top.


EuroBLECH en ACHEMA uitgesteld

Productivity.be - Voor wie zijn agenda nog een beetje probeert bij te houden: deze week raakte bekend dat met EuroBLECH en ACHEMA twee grote Europese beurzen het zekere voor het onzekere nemen en hun edities begin volgend jaar uitstellen tot 2022.