Bedrijfs- en Sectornieuws

essenscia lanceert vijfde editie Innovation Award, de belangrijkste prijs voor industriŽle innovatie in BelgiŽ

essenscia - Voor de vijfde keer organiseert essenscia, de sectorfederatie voor de chemie en life sciences, haar Innovation Award. Het gaat om de belangrijkste prijs voor industriŽle innovatie in ons land. Deze prestigieuze award zet baanbrekende innovaties in de kijker in de chemie, kunststoffen, farma, biotech en aanverwante sectoren. De wedstrijd staat open voor start-ups, bedrijven, kennisinstellingen en onderzoekscentra.


Siemens Mobility rust de treinvloot van de Belgische Spoorwegen uit met ETCS Level 2-technologie

Siemens - Siemens Mobility haalde een contract binnen van de NMBS, de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen, om 390 treinen en stuurcabines uit te rusten met het Europese treinbesturingssysteem (ETCS) Level 2. Dankzij de upgrade naar ETCS Level 2 kan de vloot efficiŽnter worden bestuurd en voldoet die ook aan de meest recente Europese normen voor de veiligheid en interoperabiliteit van de spoorwegen.


TENTE en Verhagen Leiden vinden het wiel van de tuinbouw opnieuw uit

TENTE - Innovatie wordt almaar belangrijker om productief en duurzaam te werken. Ook in de (glas)tuinbouw. Wielenfabrikant TENTE en machinebouwer Verhagen Leiden ontwikkelden speciaal voor tuinders een nieuw type bladzuiger dat dankzij zijn hightech wielen vlot en zacht, zonder haperingen, over de buisrail rijden. Resultaat: minder schade en meer productiviteit voor de tuinbouwer.


Agoria Techlancers

Agoria - Technologiefederatie Agoria lanceert op de ĎDag van de Freelancerí een nieuwe dienstverlening voor freelancers. BelgiŽ evolueert naar een meer flexibele arbeidsmarkt en freelancers vormen een onderdeel van deze evolutie. Met Agoria Techlancers mikt Agoria vooral op IT-profielen en ingenieurs en biedt hen netwerking, kennisdeling en opleiding.


Gratis webinar over ultrasone gaslekdetectie

HITMA Groep - Op 4 november 2021 delen twee specialisten van Hitma en Det-Tronics hun kennis over ultrasone gaslekdetectie tijdens een gratis webinar. In 60 minuten worden deelnemers online bijgepraat over deze technologie en hoe deze de veiligheid binnen bedrijven optimaliseert.


Radix genomineerd voor Deloitte's 2021 Technology Fast 50

Radix - Radix, een Belgisch agency gespecialiseerd in ArtificiŽle Intelligentie, is dit jaar genomineerd voor Deloitte's Technology Fast 50, de jaarlijkse lijst van de 50 snelst groeiende technologiebedrijven in BelgiŽ. De winnende bedrijven worden bekendgemaakt op 25 november 2021 tijdens de Awards Ceremony.


ďVolgende 10 jaar elke werkdag 16 extra jobs in techsectorĒ

Agoria - De technologiesector wil in tien jaar tijd, van begin 2021 tot eind 2030, in totaal 40.000 extra jobs creŽren, of 16 elke werkdag. Dat maakt technologiefederatie Agoria vandaag bekend bij de halfjaarlijkse voorstelling van de stand van de sector.


Opening grootste innovatie- en democentrum voor de logistiek in Europa

VIL - Vrachtwagens op waterstof, inventarisbeheer met drones, autonome mobiele magazijnrobots, digitale yard oplossingen,Ö In Log!Ville, het open demonstratie- en belevingscentrum voor de logistiek, kunnen bedrijven de nieuwste technologieŽn ontdekken en uittesten. Log!Ville, gelegen in het Wetenschapspark in Niel, is opgericht door VIL, met de steun van EFRO en POM Antwerpen.


FANUC robots en software specifiek voor palletiseren

FANUC - Ook kleinere en middelgrote bedrijven zien het grote voordeel robots in te zetten om het palletiseren te automatiseren; efficiŽntie en tijdwinst. FANUC was een van de pioniers die een robotserie ontwikkelde specifiek voor het palletiseren en heeft een jarenlange ervaring in end-of-line automatisering.


FANUC produceert 750.000ste robot

FANUC - FANUC Corporation, ťťn van 's werelds meest vooraanstaande leveranciers van automatiseringstechnologie, breidt zijn marktleidende positie verder uit met de productie van zijn 750.000ste industriŽle robot, wat meer is dan elke andere fabrikant in dit segment. Op dit moment produceert FANUC ongeveer 8.000 industriŽle robots per maand in zijn fabrieken in Japan, hoewel er maandelijks een capaciteit beschikbaar is tot 11.000 stuks.


"Dankzij kennis en innovatie hoort onze windsector bij de wereldtop"

Sirris - Belgische bedrijven in de windenergiesector behoren vandaag tot de wereldtop. Dat is te danken aan het feit dat ons land al in de jaren í90 een pionier was in deze vorm van hernieuwbare energie, maar evenzeer aan de creatie van OWI-Lab, een innovatie- en kennisplatform met een 40-tal onderzoekers en ingenieurs van Sirris, VUB en UGent. Zij helpen de industrie met onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieŽn en innovatieprojecten.


Innovatie, het perfecte antwoord op de uitdagingen van 2020

Sirris - 2020 bracht wereldwijd een tsunami aan veranderingen op gang en die confronteerden heel wat bedrijven, ook in ons land, met ongeziene uitdagingen: de pandemie zelf uiteraard, maar ook een versnelde digitalisering en een doorgedreven focus op duurzaamheid om er maar twee te noemen. Sirris stond in 2020 klaar om bedrijven te ondersteunen en samen met hen die uitdagingen het hoofd te bieden.


De toekomst van de Belgische biotech: van Ďinvented in Belgiumí naar Ďmade in Belgiumí

essenscia - De hele wereld kijkt met grote interesse naar BelgiŽ, dat de jongste tijd is uitgegroeid tot hotspot voor de ontwikkeling, productie en distributie van verscheidene coronavaccins en -behandelingen. De economische relance biedt opportuniteiten om BelgiŽ verder uit te bouwen tot toonaangevende Ďhealth & biotech valleyí.


Bosch opent chipfabriek van de toekomst in Dresden

Bosch - Volledig geconnecteerd, datagestuurd en zelfoptimaliserend: Bosch opent in Dresden een van de modernste chipfabrieken ter wereld. Dankzij de sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geÔntegreerde processen, in combinatie met AI-methoden is de productievestiging in Dresden een slimme fabriek en een pionier in Industrie 4.0.


SPIE werkt mee aan nieuwe, energie-efficiŽnte productie-eenheid van Aviko

SPIE Belgium - SPIE Belgium, een dochteronderneming van de groep SPIE, de onafhankelijke Europese marktleider in multitechnische dienstverlening op het gebied van energie en communicatie, werkt mee aan een nieuwe productie-eenheid van Aviko in Poperinge. De productie moet in september 2021 van start kunnen gaan.


Krapte op de arbeidsmarkt nu al nijpend in Vlaamse bedrijven

Voka - De meerderheid van de Vlaamse bedrijven schat in dat de coronacrisis voor hen dit jaar nog verteerd zal zijn, blijkt uit een enquÍte bij 600 Vlaamse ondernemingen die lid zijn van Voka. Werkgevers willen opnieuw aanwerven, maar ondervinden grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Daarenboven zijn de logistieke aanvoerketens al maandenlang verstoord. Bedrijven geven aan dat dit voor problemen zorgt in hun bevoorrading en leveringen.


Laagdrempelig deelplatform voor logistieke assets

VIL - Met het Sharing Logistics-project heeft VIL de principes van de deeleconomie toegepast op de logistieke sector. Het resultaat is een gebruiksvriendelijk platform dat bedrijven de mogelijkheid biedt om elkaars onderbenutte assets en diensten te gebruiken door vraag en aanbod te matchen.


Serieuze tijdswinst bij lossen en laden

VIL - Bedrijven en consumenten verwachten steeds meer dat producten snel, flexibel en betrouwbaar worden geleverd. Verlies- en wachturen bij magazijnen en distributiecentra zijn daardoor nu nog meer uit den boze dan ooit tevoren. Daarom heeft VIL met het project OptiPlan nagegaan wat de mogelijkheden zijn om de planning voor het laden en lossen te optimaliseren door realtime data te integreren in een dynamisch slotboekingssysteem.


Webinar: lassen met FANUC cobot CRX

FANUC - Tijdens een exclusieve webinar op 4 mei introduceert FANUC zijn specifieke CRX Cobot ARC Welding pakket. Op basis van de specifieke CRX las programmeer tool en de daarbij horende intuÔtieve user interface wordt het programmeren en integreren van de CRX Cobot tot een minimum herleid.


Recordinvesteringen in chemie- en farmasector

essenscia - Hoewel de omzet een zware klap kreeg en de export stagneerde heeft de Belgische chemie- en farmasector vorig jaar bijna 1.500 nieuwe jobs gecreŽerd en investeerden sectorbedrijven recordbedragen in onderzoek en ontwikkeling en in de vernieuwing en verduurzaming van hun productie-installaties. Dat blijkt uit de economische kerncijfers voor 2020 van sectorfederatie essenscia.


Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)