Gestroomlijnde productie-oplossingen die de bedrijfsgrenzen overstijgen

Het stroomlijnen van processen om de efficiŽntie en productiviteit te verbeteren wordt bepalend voor het concurrentievermogen van bedrijven. Hoe kunnen besluitvormers in de machine- en paneelbouw deze druk weerstaan en tegelijkertijd de energierevolutie en digitale transformatie aanpakken? Op SPS zullen Rittal, Eplan, Cideon en German Edge Cloud tonen hoe gestroomlijnde en geautomatiseerde waardeketens de industrie klaarmaken voor de toekomst.

Als voortrekkers van slimme productie demonstreren de vier bedrijven op de beurs hoe automatisering, producten en productie met elkaar verbonden kunnen worden via ťťn respectieve digitale twin. Dit zal slimme productieprocessen transparanter en efficiŽnter maken en ook meer transparantie creŽren in de energiestromen, wat een kritische succesfactor is voor industriŽle bedrijven. De huidige energietransitie werkt zo als een katalysator voor fundamentele veranderingen in de industrie.

"Innovatie houdt tegenwoordig voornamelijk in dat we de totale prestaties van de klant efficiŽnter en succesvoller maken", zegt Markus Asch, CEO van Rittal International en Rittal Software Systems. "Als we niet langer alleen denken in termen van producten en oplossingen, maar ook in termen van procesoptimalisatie, moeten we hardware en software slim combineren."

Aan de beursstand is ook aandacht voor gegevensconsistentie in de hele waardeketen - van elektrisch ontwerp en planning via levering van systeemtechnologie en paneelbouw tot de digitale exploitatiefase van de systemen. Paneelbouwers en fabrikanten van schakelapparatuur besparen tijd en geld in hun waardetoevoegend proces met oplossingen van Eplan en Rittal. De garantie van naadloze systeemgegevens voor onderhoud, slimme service en systeemconnectiviteit maakt hen de ideale digitale partners van systeembeheerders.

De waardeketen stroomlijnen over de standgrenzen heen

Rittal en Eplan demonstreren de praktische implementatie over de bedrijfsgrenzen heen met een nieuw type robot voor besturingsbedrading en gekoppelde exposities aan naburige stands. Een volautomatische Rittal Wire Terminal WT C machine op de stand assembleert live draden en stuurt ze door middel van perslucht naar werkstations op afstand. Een robotprototype van Rittal Automation Systems bedraadt daar vervolgens volautomatisch besturingscomponenten. De 'draadpost' maakt bovendien de oversteek naar de naburige stands van partnerbedrijven, waar de draden verder worden verwerkt op Rittal-werkstations, digitaal ondersteund door Eplan Smart Wiring. De basis wordt gevormd door de gegevensconsistentie in het industriŽle automatisatiesysteem van Eplan en de hoge datakwaliteit van de onderdelen van de fabrikanten in het Eplan Data Portal.

Eindelijk een mechatronische onderdelenlijst

Dataconsistentie is ook de sleutel tot de nieuwe eCAD-verbinding met Cideon Conify, ontwikkeld door Eplan. Mechanische ingenieurs kunnen automatisch ontwerpgegevens en onderdelenlijsten genereren met behulp van een productconfigurator. De onderdelenlijst kan mechatronisch en synchroon met mechanica en elektrotechniek worden uitgevoerd. En met behulp van EEC kunnen schakelschema's en elektriciteitsdocumentatie ook met een muisklik worden gegenereerd. Tijdens SPS toont Eplan ook machinebekabeling via digital twin met behulp van Eplan Harness proD en de innovaties van het Eplan Platform 2024 met zijn elektrische, vloeistof-, meet- en regeltechnologie en behuizingsbouwsystemen.

Drijfveren

ďModularisering, standaardisering en consistentie van gegevens zijn onze drijfveren. We moeten het potentieel benutten dat schuilt in het optimaliseren en industrialiseren van procesketens. End-to-end hardware- en softwareoplossingen versnellen de uitbreiding van de infrastructuur, van energieopwekking en -opslag tot netuitbreiding en sectorkoppeling tot transformatorstations en oplaadparken voor elektrische voertuigen. De efficiŽntiewinst verlaagt de kosten, terwijl data uit de digital twin nieuwe operationele mogelijkheden biedtĒ, besluit Markus Asch.

Nieuwsbericht van Rittal, 09/11/2023


Feel free to share

Newsletter

News

New Ha-VIS eCon switches for robust single pair Ethernet

OPC UA connects the industry to the Metaverse

SPE and IO-Link: JUMO as a Solution Provider with the Best of Both Worlds for the Customer

Lack of ambition and attention risks making electricity grids the weak link in clean energy transitions

Startup without waiting

A future-proof way of connecting IT and OT systems


Agenda

31/01/24 - 02/02/24: Indumation.be, Kortrijk Xpo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03/24 - 21/03/24: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03/24 - 28/03/24: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04/24 - 26/04/24: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05/24 - 16/05/24: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05/24 - 16/05/24: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05/24: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06/24 - 06/06/24: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06/24 - 14/06/24: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09/24 - 19/09/24: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)