VUB

Nieuwe laser produceert eerste superchirale licht ter wereld

VUB - Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel, de universiteit van Witwatersrand (Zuid-Afrika), Harvard University (USA), de Nationale Universiteit van Singapore (Singapore), en CNST (ItaliŽ) hebben de eerste metaoppervlaklaser ter wereld ontwikkeld die superchiraal licht produceert. Superchiraal licht is licht met een ultrahoog hoekmoment en een draaiing van het licht rond haar eigen as, waardoor het licht zich voortplant volgens een helix.


Non-ferrometaalindustrie voorbeeld transitie naar klimaatneutraliteit

VUB - Een nieuwe publicatie van het Institute for European Studies (IES) van de Vrije Universiteit Brussel, ďMetals for a Climate Neutral Europe: A 2050 BlueprintĒ beschrijft hoe de non-ferro metaalindustrie in Europa koploper is in de overgang naar klimaatneutraliteit en daardoor een echte voorbeeldfunctie heeft.


Nieuw kenniscentrum Data & Maatschappij

VUB - Het Kenniscentrum Data & Maatschappij moet de centrale hub worden om kennis en ervaringen rond ethische, maatschappelijke en juridische aspecten van artificiŽle intelligentie te verzamelen en ook te communiceren naar bedrijven, politici en burgers. Het nieuwe kenniscentrum is een samenwerking tussen verschillende universitaire onderzoeksgroepen van de VUB, KU Leuven en UGent, en kadert in het Vlaamse Beleidsplan ArtificiŽle Intelligentie.


VUB-leerstoel Sociaal Ondernemerschap lanceert ĎCircular Economy Challengeí

VUB - Wie heeft een idee om energie te halen uit autoschroot, koffieprut te hergebruiken of trouwjurken een tweede leven te schenken? De Vrije Universiteit Brussel roept studenten, ondernemers en andere innovatieve geesten op om vůůr 20 december in teamverband een projectvoorstel te lanceren dat past binnen de Brusselse circulaire economie.


Robotsoftware zorgt op de werkvloer voor meer werkplezier en productiviteit

VUB - VUB-onderzoeker Ilias El Makrini heeft een software-oplossing ontwikkeld die de samenwerking tussen mens en cobot vergemakkelijkt. Hij deed dit kader van zijn doctoraat onder begeleiding van promotor en robotica-expert prof. ir. Bram Vanderborght van de vakgroep Toepaste Mechanica. Steeds meer bedrijven zetten collaboratieve robots in om bijvoorbeeld repetitief en precies werk zoals montage samen met arbeiders te doen of over te nemen.


Cryo-elektronenmicroscoop verlegt grenzen ontwikkeling medicijnen

VUB - Het centrum voor Structurele Biologie (VIB-VUB), onder leiding van Professoren Jan Steyaert en Han Remaut opent vandaag officieel op de Brusselse VUB-campus het ĎInternational Center for Bio Electron Cryogene Microscopyí (BECM). Het onderzoekscentrum huisvest de grootste cryo-elektronenmicroscoop (cryo-EM) van Europa. Hiermee zijn ze, naast Japan, het enige centrum ter wereld met dergelijke vooruitstrevende infrastructuur.


Belgische onderzoeker maakt robots minder eng

VUB - Robots worden steeds vaker ingezet voor communicatie met mensen Ė bijvoorbeeld in de zorg. Het kan dan erg helpen als ze er ook als mensen uitzien. Het is echter niet eenvoudig om zoín ĎhumanoÔdeí robot te ontwerpen. Een van de grootste uitdagingen voor robotbouwers is dat een humanoÔde robot niet griezelig is en afkeer opwekt.
Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen