AI voor het grote publiek

Door de alsmaar snellere technologische evoluties en de groeiende impact van AI op veel jobs, is levenslang leren broodnodig voor jong en oud. Hoewel er online al heel wat inleidend lesmateriaal te vinden is, blijft er een groot tekort aan meer diepgaande en kwalitatief hoogwaardige trainingen. Het VUB AI Lab ontwikkelde daarom haar ďLifelong Learning Programme on Artificial IntelligenceĒ met lessenreeksen rond artificiŽle intelligentie.

Het programma is gericht op twee doelgroepen: niet-technische doelgroepen zoals beleidsmakers, journalisten, CEO's en investeerders en technici zoals datawetenschappers, architecten, ontwikkelaars. Sessies worden online, offline of in een blended setting aangeboden: ďWij bieden bijvoorbeeld ook innovatieve formules aan zoals een research-in-residence-programma aan voor AI-ingenieurs en datawetenschappers, om zij-aan-zij te komen werken met een onderzoeker uit ons lab; maar we hebben ook educatieve spelletjes en organiseren op wens teambuildingactiviteiten,Ē zegt opleidingscoŲrdinator, Anne Snel.

Het nieuwe programma is een aanvulling op het bestaande Postgraduaat ArtificiŽle Intelligentie van ťťn jaar (ism de Erasmushogeschool) en de bachelor-en masteropleidingen aan de VUB (Computerwetenschappen en Toegepaste Informatica, die ook al in avondonderwijs kunnen gevolgd worden en Wiskunde & Data Science). Het AI Lifelong Learning programma kwam er dankzij de strategische visie en interne funding van de VUB. Het aanbod wordt de komende tijd ook verder ontwikkeld met andere VUB experten en maakt verder deel uit van de Vlaamse AI-Academie. Dat is een gloednieuw initiatief van de Vlaamse overheid waarmee ze een grootschalig lesaanbod rond artificiŽle intelligentie wil ontwikkelen vanuit het hoger onderwijs.

ďAls onderzoekslabo verbonden aan een universiteit en deel van het ĎAI for the common goodí-initiatief is het ook onze taak om de kennis die we vergaren te delen met het grote publiek. Kunstmatige intelligentie zal namelijk alleen maar aan belang winnen, en eigenlijk is maar een klein deel van de bevolking daar voldoende op voorbereid. Hetzelfde geldt voor bedrijven en organisaties: AI is vaak nog een groot mysterie waardoor ze niet weten hoezeer het hen kan vooruithelpen. Met dit programma willen wij zowel laagdrempelige inzichten aanbieden alsook de laatste technische snufjes doorgeven,Ē legt prof. Johan loeckx uit, verantwoordelijke van het AI-Lab en coŲrdinator van het nieuw programma.

ai.vub.ac.be/lifelong-learning-program

Nieuwsbericht van VUB, 14/09/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen