VUB-leerstoel Sociaal Ondernemerschap lanceert ‘Circular Economy Challenge’

Wie heeft een idee om energie te halen uit autoschroot, koffieprut te hergebruiken of trouwjurken een tweede leven te schenken? De Vrije Universiteit Brussel roept studenten, ondernemers en andere innovatieve geesten op om vóór 20 december in teamverband een projectvoorstel te lanceren dat past binnen de Brusselse circulaire economie.

De ‘Circular Economy Challenge’ is een initiatief van de VUB-Leerstoel Sociaal Ondernemerschap die, samen met founding partners BNP Paribas Fortis, Close the Gap en Euroclear, sinds 2015 sociale ondernemers steunt. Prof. dr. Nikolay Dentchev, leerstoelhouder: “Brussel kampt met uiteenlopende sociale en milieuproblemen. Via deze Challenge willen we mensen prikkelen om op de proppen te komen met innovatieve ideeën binnen de circulaire economie. Onze focusdomeinen zijn (1) big data, (2) energie, (3) elektronisch afval, (4) mobiliteit en (5) het hergebruiken van materiaal. We kiezen voor een wedstrijd in teamverband omdat we gelijkgestemden met een verschillende expertise en achtergrond willen samenbrengen.”

Op zoek naar inspiratie?

Prof. dr. Dentchev: “Er zijn talrijke actuele thema’s waar bedrijven graag een oplossing voor zouden vinden. Neem het duurzaamheidsprobleem rond data storage. Gigantische hoeveelheden e-mails met zware bijlagen, foto’s en bankgegevens worden opgeslagen in datacenters. Om die te laten draaien heb je veel elektriciteit nodig en stoot je CO2 uit. Kan dat niet duurzamer?”

Typisch voor sterke ‘kringloopeconomie’ projecten is hun dubbele positieve impact: zowel op het milieu als op de portemonnee. Een geslaagd voorbeeld daarvan vindt Prof. dr. Nikolay Dentchev de ‘Just Keep It Challenge’ van VUB-alumna Gwenny Nurtantio (www.justkeepit.be) en haar boek Zero Gaspi (verschenen bij Larousse). De oud-studente geeft huishoudelijke tips & tricks – ook via sociale media - om voedselverspilling tegen te gaan en geld uit te sparen, bv. door het invriezen van verse kruidenrestjes, het efficiënt snijden van een mango of het duurzaam vullen van je koelkast.

www.vubsocialentrepreneurship.com/challenge

Nieuwsbericht van VUB, 18/11/2019


Feel free to share

Newsletter

News

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: €150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate

Gartner Survey Shows Half of Supply Chain Organizations Plan to Implement GenAI in the Next 12 Months


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)