VUB-leerstoel Sociaal Ondernemerschap lanceert ‘Circular Economy Challenge’

Wie heeft een idee om energie te halen uit autoschroot, koffieprut te hergebruiken of trouwjurken een tweede leven te schenken? De Vrije Universiteit Brussel roept studenten, ondernemers en andere innovatieve geesten op om vóór 20 december in teamverband een projectvoorstel te lanceren dat past binnen de Brusselse circulaire economie.

De ‘Circular Economy Challenge’ is een initiatief van de VUB-Leerstoel Sociaal Ondernemerschap die, samen met founding partners BNP Paribas Fortis, Close the Gap en Euroclear, sinds 2015 sociale ondernemers steunt. Prof. dr. Nikolay Dentchev, leerstoelhouder: “Brussel kampt met uiteenlopende sociale en milieuproblemen. Via deze Challenge willen we mensen prikkelen om op de proppen te komen met innovatieve ideeën binnen de circulaire economie. Onze focusdomeinen zijn (1) big data, (2) energie, (3) elektronisch afval, (4) mobiliteit en (5) het hergebruiken van materiaal. We kiezen voor een wedstrijd in teamverband omdat we gelijkgestemden met een verschillende expertise en achtergrond willen samenbrengen.”

Op zoek naar inspiratie?

Prof. dr. Dentchev: “Er zijn talrijke actuele thema’s waar bedrijven graag een oplossing voor zouden vinden. Neem het duurzaamheidsprobleem rond data storage. Gigantische hoeveelheden e-mails met zware bijlagen, foto’s en bankgegevens worden opgeslagen in datacenters. Om die te laten draaien heb je veel elektriciteit nodig en stoot je CO2 uit. Kan dat niet duurzamer?”

Typisch voor sterke ‘kringloopeconomie’ projecten is hun dubbele positieve impact: zowel op het milieu als op de portemonnee. Een geslaagd voorbeeld daarvan vindt Prof. dr. Nikolay Dentchev de ‘Just Keep It Challenge’ van VUB-alumna Gwenny Nurtantio (www.justkeepit.be) en haar boek Zero Gaspi (verschenen bij Larousse). De oud-studente geeft huishoudelijke tips & tricks – ook via sociale media - om voedselverspilling tegen te gaan en geld uit te sparen, bv. door het invriezen van verse kruidenrestjes, het efficiënt snijden van een mango of het duurzaam vullen van je koelkast.

www.vubsocialentrepreneurship.com/challenge

Nieuwsbericht van VUB, 18/11/2019


Feel free to share

Newsletter

News

Industrial AI Conference enters its second round

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

31/03/25 - 04/04/25: Hannover Messe, Hannover (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)