Digitalisering

Boehringer Ingelheim zet quantum computing in om nieuwe medicijnen te ontwikkelen

Productivity.be - Farmabedrijf Boehringer Ingelheim wil het gebruik van computermodellen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zo ver doortrekken dat klassieke computers niet langer volstaan om de bewerkingen uit te voeren. Het bedrijf kondigde recent een samenwerking aan met Google, dat een van de koplopers is in quantum computing.


Lagere werkdruk met Yokogawaís Field Assistant R2.05

Yokogawa - Yokogawa kondigt aan dat de Field Assistant-software voor inspecties van industriŽle faciliteiten is verbeterd. Wanneer deze software op een mobiel apparaat wordt geÔnstalleerd, hebben gebruikers in het veld toegang tot checklists, handleidingen en vele andere documenten, waardoor de kwaliteit en efficiŽntie van routinematige controles op productielocaties kunnen worden verbeterd.


Proces orkestratie

Productivity.be - NAMUR en ZVEI hebben de naam van hun gezamenlijke werkgroep die standaarden voor modulaire productie in de procesindustrie uitwerkt, veranderd in ďProcess OrchestrationĒ. De nieuwe naam verwijst naar het concept dat uitgewerkt wordt voor het beheer en het opereren van modulaire, flexibele plants. In de automatiseringspiramide moet dat beheer gebeuren in een nieuwe orkestratielaag.


Waar is Augmented Reality naartoe?

Productivity.be - Bij innovatiegoeroes, subsidiologen en andere trend watchers is het een veelbesproken onderwerp momenteel: het verdwijnen van Augmented Reality uit de befaamde Hype Cycle van marktonderzoeksbureau Gartner. De technologie is matuur geworden, zo luidt de verklaring van de fans, maar van een echte doorbraak is echter nog geen sprake.


Logistieke opleidingen met behulp van Virtual & Augmented Reality

VIL - Augmented en Virtual Reality (AR/VR) bieden de mogelijkheid om logistieke trainingen op een efficiŽnte manier te organiseren. Dat blijkt uit de resultaten van het project ĎAR/VR Training for Logisticsí dat VIL uitwerkte met negen bedrijven. De testtrainees bleken sterk overtuigd van de meerwaarde en waren zeer enthousiast over deze nieuwe manier van leren, al is er bij het eerste gebruik wel nood aan voldoende ondersteuning en gewenningstijd.


Wat is een machine-economie?

Productivity.be - In een nieuwe white paper met als titel ďThe Advance of the Machines - Vision and Implications of a Machine EconomyĒ kijken wetenschappers van het Fraunhofer Instituut naar het Internet of Things, de blockchain en artificiŽle intelligentie en wat de combinatie van deze technologieŽn mogelijk maakt. Aan hippe termen dus geen gebrek, maar wat bedoelt men eigenlijk met die nieuwe term Ė de machine-economie?


Verbeterde workflow en visualisatie

COMSOL - COMSOL heeft versie 5.6 van de COMSOL Multiphysics-software uitgebracht. De nieuwe versie biedt snellere solvers voor multicore- en clusterberekeningen. Daarnaast profiteren gebruikers van een efficiŽntere werkwijze met betrekking tot CAD-geometrieŽn en lay-outtemplates. Een reeks nieuwe grafische functies - waaronder Clip Planes, realistische materiaalweergave en gedeeltelijke transparantie - bieden een verbeterde workflow en visualisatie.


GAIA-X: een betrouwbare, Europese cloud

Productivity.be - Terwijl de opportuniteiten die de cloud en cloud-gebaseerde diensten bieden steeds meer erkenning krijgen, blijft het voor veel Europese overheden en bedrijven een doorn in het oog dat de cloud een typisch Amerikaans verhaal is, met normen en waarden die niet altijd duidelijk zijn, of die simpelweg niet de onze zijn. Met GAIA-X wordt gewerkt aan een betrouwbare, Europese cloud.


Process Automation Device Information Model (PA-DIM)

Productivity.be - In onze vorige nieuwsbrief brachten we een aankondiging over OPC UA for Machinery, dat wil uitgroeien tot een universeel datamodel voor de machinebouw. Vandaag is de procesindustrie aan de beurt, dat dit jaar met PA-DIM een gestandaardiseerde datamodel gekregen heeft voor instrumentatie. Het Process Automation Device Information Model wil op een eenduidige manier alle parameters van meetinstrumenten vastleggen.


Equipment as a service

Productivity.be - In het kader van Industrie 4.0 wordt vaak gesproken over de mogelijkheid om nieuwe businessmodellen te creŽren dankzij digitalisering en het Internet of Things. Een nieuwe samenwerking tussen de fabrikant van plaatbewerkingsmachines TRUMPF en de financiŽle groep Munich Re gaat dat nu ook echt in de praktijk brengen met een gesofisticeerd ďpay per partĒ model.


Controlechecklists gaan digitaal

Siemens - Siemens en Log.Go.Motion, een specialist in de digitalisering van industriŽle en logistieke processen, hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Siemens is met onmiddellijke ingang de exclusieve wereldwijde externe verdeler voor de Moby.Check softwareoplossing in de verwerkingsindustrie.


Schneider Electric en Aramco gaan O-PAS testopstelling bouwen

Productivity.be - Schneider Electric en Aramco hebben aangekondigd dat ze samen een testopstelling gaan bouwen om de concepten van Open Process Automation te testen. Bedoeling is om systemen van verschillende leveranciers op een vlotte manier te laten samenwerken en nieuwe technologieŽn inzake digitalisering te implementeren.


Open Process Automation (O-PAS)

Productivity.be - Open Process Automation is een nieuw concept voor procesautomatisering dat dankzij open standaarden een doorgedreven digitalisering mogelijk moet maken. Bedoeling is om naar analogie met wat in de IT-sector gebruikelijk is, een open platform te creŽren waar alle mogelijke toepassingen op een flexibele en schaalbare manier ingezet kunnen worden en data kunnen uitwisselen.


Tiende verjaardag MDIS

Productivity.be - MDIS, wat staat voor MCS-DCS Interface Standardisation, mag beschouwd worden als een van de voorlopers in industriŽle digitalisering. De standaard ontwikkeld voor en door de sector van offshore olie- en gaswinning, is vandaag een van de vele OPC UA companion specifications maar de ontwikkeling ervan begon al tien jaar geleden. Het opzet: systemen van verschillende leveranciers naadloos laten communiceren.


GeÔntegreerde beheer van de activiteiten van de fabriek vanaf elke locatie

Yokogawa - Yokogawa heeft Collaborative Information Server (CI Server) ontwikkeld en zal deze in januari 2021 op de markt brengen als onderdeel van de OpreX Control and Safety System familie. De oplossing zal de verwerking van alle soorten gegevens van installaties en systemen integreren om een optimaal beheer van de productieactiviteiten mogelijk te maken en de omgeving te bieden die nodig is om activiteiten op afstand te bewaken en te controleren.


Nieuwe universele taal voor productietechnologie

Productivity.be - Met de publicatie van de eerste versie van OPC UA for Machinery is er een nieuwe universele taal in de maak voor de digitalisering in productietechnologie. OPC UA for Machinery wil een overkoepelende standaard zijn die modules en data labels vastlegt voor alle soorten van machines. Ook de umati standaard is vernieuwd, onder de naam OPC UA for Machine Tools.


Grote stappen in de digitale toekomst

Festo - Digitalisering en kunstmatige intelligentie zijn megatrends die mogelijkheden bieden voor besparingen in alle fasen van de levenscyclus van hun procesautomatisering. De eerste digitale hardware, de Festo Motion Terminal VTEM, en de daarbij behorende dashboards zijn al beschikbaar. Dashboards van Festo visualiseren omstandigheden van de installatie. Hiermee staat zelfs AI op het punt realiteit te worden in procesautomatisering.


GeÔntegreerd productiebesturingssysteem CENTUM VP R6.07.10

Yokogawa - Yokogawa kondigt aan dat vanaf 18 september een verbeterde versie van het geÔntegreerde productiebesturingssysteem CENTUM VP, wordt geÔntroduceerd. CENTUM VP is een kernproduct voor de OpreXTM Control- en Safety System-reeks van oplossingen. Yokogawa heeft CENTUM VP R6.07.10 uitgebreid met een Unified Alarms en Conditions Server (UACS) die een veilige en efficiŽnte werking van grootschalige systemen moet waarborgen.


Procesindustrie bereidt zich voor op autonome operaties

Productivity.be - Yokogawa publiceerde vorige week de verrassende resultaten van een grootschalige survey die het deed in de procesindustrie waarin maar liefst 64% van de respondenten aangaf dat ze verwachten hun plants tegen 2030 volledige autonoom te kunnen runnen. Om dat waar te maken wordt volop geÔnvesteerd in cyber security, big data, AI en intelligente instrumenten.


Low-code development voor industriŽle toepassingen

Productivity.be - Op Mendix World 2020 Ė het virtuele event over low-code development Ė werd vorige week opvallend veel aandacht besteed aan industriŽle toepassingen. De toenemende digitalisering doet het gebruik van mobiele apps in de industrie toenemen, zo blijkt, en low-code development is een veelgebruikte tool om die apps te creŽren en te onderhouden. Op het event werd ook de nieuwe Mendix Data Hub gelanceerd.