Digitalisering

FDT/DTM

Productivity.be - FDT/DTM stond vroeger voor Field Device Tool / Device Type Manager, een combinatie van twee technologieën die samen gebruikt werden voor de configuratie en diagnose van intelligente instrumenten in de procesindustrie. Vandaag is de term FDT nog steeds een begrip in de procesindustrie, maar het is niet langer een acroniem voor Field Device Tool. Die host heet nu immers FRAME.


IDS-I – data spaces op maat van de industrie

Productivity.be - IDSA – de vereniging achter de International Data Spaces – heeft met IDS-I een aparte community gecreëerd om specifieke oplossingen voor de industrie uit te werken en te promoten. Data spaces bieden een gestandaardiseerde manier om in data-ecosystemen te komen tot zogenaamde digitale soevereiniteit, wat inhoudt dat de eigenaar controle heeft en houdt over wat er met zijn data gebeurt.


Flow Pilots en Agoria brengen trends in de maakindustrie in kaart

Flow Pilots - De maakindustrie evolueert razendsnel maar toch is er nog een inhaalbeweging nodig op het vlak van digitalisering. Digitale transformatie biedt enorm veel groeimogelijkheden, maar vaak weten ondernemers niet goed hoe te beginnen of waarop ze het best inzetten om zoveel mogelijk meerwaarde te creëren. Dewi Van De Vyver, CEO van Flow Pilots, en Carine Lucas van Agoria nemen de belangrijkste digitale trends binnen de maakindustrie onder de loep.


Eerste hulp bij stilstand van machines

Bosch Rexroth - Door draadloos toegang te verlenen tot het foutgeheugen van alle machines die zijn uitgerust met Rexroth-besturingssystemen, maakt de nieuwe Digital Service Assistant (DSA) het voor eindgebruikers eenvoudig om hulp te krijgen wanneer onderhoud nodig is. Het identificeert componenten en maakt het mogelijk om spare parts te bestellen of reparaties sneller uit te voeren. OEM'ers kunnen de app volledig integreren in hun serviceconcepten.


Aertssen Logistics automatiseert interne logistieke processen en outbound registratie met RFID

Aucxis - Aertssen Logistics - expert in transport en logistiek van machines – zocht voor haar verdeelcentrum nabij de Antwerpse haven een oplossing om de interne logistieke processen en de registratie van uitgaande machines te automatiseren. Het hoge aantal - op jaarbasis +/- 10.000 hoogwerkers en agrarisch materieel – en de vaak grote gelijkenissen tussen de machines maakten van inventarisatie met pen en papier een intensieve en foutgevoelige opdracht.


Droeg IT/OT-convergentie bij tot problemen met Colonial Pipeline?

Productivity.be - Een ransomware aanval op de IT-systemen van Colonial Pipeline heeft begin mei in de Verenigde Staten voor grote bevoorradingsproblemen gezorgd. In een blog post voor het magazine Control Global gaat cyber security expert Joseph Weiss na in hoeverre de convergentie van OT en IT bijgedragen heeft tot de ellende. Ransomware is een ware epidemie die steeds vaker ook industriële bedrijven treft.


Rockwell Automation en Cisco Cyber Vision breiden services voor bedreigingsdetectie uit

Rockwell Automation - Tijdens hun langdurige alliantie hebben Rockwell Automation en Cisco steeds nieuwe manieren gevonden om klanten van dienst te zijn. Vandaag is bekendgemaakt dat Rockwell Automation de oplossing Cyber Vision van Cisco toevoegt aan het bestaande LifecycleIQ Services-portfolio van software voor bedreigingsdetectie.


Sewan Belgium lanceert zijn nieuw mobiel aanbod in samenwerking met Proximus

Sewan - Sewan Belgium, een belangrijke Europese speler op het gebied van telecom- en clouddiensten, kondigt de lancering aan van een nieuw uitgebreid mobiel aanbod. De oplossing van Sewan Belgium werd special ontworpen voor bedrijven en hun groeiende mobiliteitsbehoeften.


'Helft maakbedrijven vreest dit jaar voor cyberaanval'

Agoria - De helft van de maakbedrijven in ons land vreest voor een cyberaanval in de komende twaalf maanden. Dat blijkt uit de eerste studie over cyberveiligheid in de maakindustrie in ons land. Zevenenzeventig bedrijven namen deel. De studie werd uitgevoerd door Agoria in samenwerking met Howest, UGent en Sirris.


Digitalisering heeft een nieuw buzzwoord: data spaces

Productivity.be - De aandacht die er momenteel is voor GAIA-X is goed nieuws voor een concept dat de afgelopen jaren in relatieve luwte aan de weg getimmerd heeft en nu klaar lijkt voor de grote doorbraak – dat van de International Data Spaces. Op de Hannover Messe digital edition was er alvast veel aandacht voor de Data Space Connector – een tool die het gecontroleerd uitwisselen van data mogelijk moet maken.


Stap in via de motorkop

Productivity.be - Voor engineers in productontwikkeling is het een droom die uitkomt: kunnen rondwandelen in een product om alle aspecten vanuit eender welke hoek te kunnen bekijken. Met de Engineering Hub heeft Daimler Protics een Virtual Reality omgeving ontwikkeld die dat mogelijk maakt. De oplossing werd voorgesteld op de Hannover Messe met een introductieaanbod dat nieuwe gebruikers een half jaar gratis laat experimenteren.


Production Level 4 demonstrator

Productivity.be - De Hannover Messe Digital Edition had voor de liefhebbers van de fabriek van de toekomst een primeur met de Production Level 4 demonstrator. Met de nieuwe demofabriek bouwt SmartFactory verder op de ervaringen die het opdeed met de Industrie 4.0 demonstrator die jarenlang een van de blikvangers was op de Hannover Messe.


De cloud maakt Augmented Reality steeds performanter

Productivity.be - Het Amerikaanse leger kondigde vorige week aan dat het headsets op basis van Microsoft’s HoloLens in gebruik gaat nemen voor de implementatie van wat een Integrated Visual Augmentation System (IVAS) genoemd wordt. Gelijkaardige toepassingen van Augmented Reality worden intussen ook in de industrie ingezet – en ze worden steeds performanter.


Van proces- naar business automatisering

Productivity.be - Wanneer we in de industrie spreken over digitalisering, dan doen we dat veelal vanuit een OT-perspectief, met een focus op specifieke processen of systemen. In een volgende stap is het de uitdaging om al die oplossingen te integreren tot één groot platform voor business automatisering. Dat is wat ABB wil doen met zijn Ability Genix suite die op Achema Pulse voorgesteld wordt.


5G wordt belangrijke schakel in software-defined manufacturing

Productivity.be - Op zijn online Transformational Technology Summit vorige week bekeek het analistenbureau ABI Research de digitale transformatie in de industrie vanuit de technologie die het als een van de belangrijkste schakels beschouwt, namelijk 5G. Private mobiele netwerken krijgen een cruciale rol in alle aspecten van software-defined manufacturing.


Doorgedreven modularisering in Evonik research plant

Productivity.be - Voor de automatisering van een research plant in het Duitse Hanau heeft Evonik resoluut gekozen voor de principes van modularisering. Verschillende onderdelen van de plant hebben hun eigen controllers die via MTP gekoppeld worden aan een centraal DCS-systeem. Dat DCS-systeem is een van de eerste implementaties van het nieuwe, web-gebaseerde Simatic PCS neo.


Umati

Productivity.be - Umati – wat staat voor “universal machine technology interface” – is een OPC-UA companion specification die een gestandaardiseerd datamodel vastlegt om industriële machines en softwaretoepassingen met elkaar te laten communiceren. Via gestandaardiseerde labels wil Umati parameters en settings van machines eenduidig en ondubbelzinnig definiëren zodat ze universeel herkenbaar worden. (updated)


Work 4.0

Productivity.be - Industrie 4.0 is niet alleen een verhaal over technologie. De evolutie naar meer digitalisering en het gebruik van AI brengt ook een nieuwe bedrijfscultuur met zich mee. Nieuwe tools om processen in real-time te optimaliseren, bijvoorbeeld, renderen pas als mensen op de productievloer ook de bevoegdheid krijgen om snel beslissingen te nemen. De rollen van zowel operatoren als supervisors worden in Work 4.0 grondig gewijzigd.


Data-driven manufacturing

Productivity.be - De term data-driven manufacturing wordt gebruikt om productiesystemen aan te duiden waarin acties getriggerd worden op basis van de analyse van data, eerder dan de klassieke controlesystemen op basis van tijdscycli en events. Data-driven manufacturing gaat hand in hand met het Industrial Internet of Things, dat in een dergelijk concept dienst doet als leverancier van data.


Nieuwe WMS/TMS oplossing voor het aansturen van de Supply Chain

Savoye - Savoye, specialist in intralogistieke systemen en software voor de supply chain, introduceert een nieuwe software oplossing voor de supply chain. De naam is ODATiO; een innovatieve, schaalbare en op maat te maken oplossing voor de nieuwe eisen van een constant veranderende sector.


Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)