Digitalisering

Production Level 4 demonstrator

Productivity.be - Hannover Messe Digital Edition deze week, en voor de liefhebbers van de fabriek van de toekomst is er een primeur: de Production Level 4 demonstrator. Met de nieuwe demofabriek bouwt SmartFactory verder op de ervaringen die het opdeed met de Industrie 4.0 demonstrator die jarenlang een van de blikvangers was op de Hannover Messe.


De cloud maakt Augmented Reality steeds performanter

Productivity.be - Het Amerikaanse leger kondigde vorige week aan dat het headsets op basis van Microsoftís HoloLens in gebruik gaat nemen voor de implementatie van wat een Integrated Visual Augmentation System (IVAS) genoemd wordt. Gelijkaardige toepassingen van Augmented Reality worden intussen ook in de industrie ingezet Ė en ze worden steeds performanter.


Van proces- naar business automatisering

Productivity.be - Wanneer we in de industrie spreken over digitalisering, dan doen we dat veelal vanuit een OT-perspectief, met een focus op specifieke processen of systemen. In een volgende stap is het de uitdaging om al die oplossingen te integreren tot ťťn groot platform voor business automatisering. Dat is wat ABB wil doen met zijn Ability Genix suite die op Achema Pulse voorgesteld wordt.


5G wordt belangrijke schakel in software-defined manufacturing

Productivity.be - Op zijn online Transformational Technology Summit vorige week bekeek het analistenbureau ABI Research de digitale transformatie in de industrie vanuit de technologie die het als een van de belangrijkste schakels beschouwt, namelijk 5G. Private mobiele netwerken krijgen een cruciale rol in alle aspecten van software-defined manufacturing.


Doorgedreven modularisering in Evonik research plant

Productivity.be - Voor de automatisering van een research plant in het Duitse Hanau heeft Evonik resoluut gekozen voor de principes van modularisering. Verschillende onderdelen van de plant hebben hun eigen controllers die via MTP gekoppeld worden aan een centraal DCS-systeem. Dat DCS-systeem is een van de eerste implementaties van het nieuwe, web-gebaseerde Simatic PCS neo.


Umati

Productivity.be - Umati Ė wat staat voor ďuniversal machine technology interfaceĒ Ė is een OPC-UA companion specification die een gestandaardiseerd datamodel vastlegt om industriŽle machines en softwaretoepassingen met elkaar te laten communiceren. Via gestandaardiseerde labels wil Umati parameters en settings van machines eenduidig en ondubbelzinnig definiŽren zodat ze universeel herkenbaar worden. (updated)


Work 4.0

Productivity.be - Industrie 4.0 is niet alleen een verhaal over technologie. De evolutie naar meer digitalisering en het gebruik van AI brengt ook een nieuwe bedrijfscultuur met zich mee. Nieuwe tools om processen in real-time te optimaliseren, bijvoorbeeld, renderen pas als mensen op de productievloer ook de bevoegdheid krijgen om snel beslissingen te nemen. De rollen van zowel operatoren als supervisors worden in Work 4.0 grondig gewijzigd.


Data-driven manufacturing

Productivity.be - De term data-driven manufacturing wordt gebruikt om productiesystemen aan te duiden waarin acties getriggerd worden op basis van de analyse van data, eerder dan de klassieke controlesystemen op basis van tijdscycli en events. Data-driven manufacturing gaat hand in hand met het Industrial Internet of Things, dat in een dergelijk concept dienst doet als leverancier van data.


Nieuwe WMS/TMS oplossing voor het aansturen van de Supply Chain

Savoye - Savoye, specialist in intralogistieke systemen en software voor de supply chain, introduceert een nieuwe software oplossing voor de supply chain. De naam is ODATiO; een innovatieve, schaalbare en op maat te maken oplossing voor de nieuwe eisen van een constant veranderende sector.


Boehringer Ingelheim zet quantum computing in om nieuwe medicijnen te ontwikkelen

Productivity.be - Farmabedrijf Boehringer Ingelheim wil het gebruik van computermodellen bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen zo ver doortrekken dat klassieke computers niet langer volstaan om de bewerkingen uit te voeren. Het bedrijf kondigde recent een samenwerking aan met Google, dat een van de koplopers is in quantum computing.


Lagere werkdruk met Yokogawaís Field Assistant R2.05

Yokogawa - Yokogawa kondigt aan dat de Field Assistant-software voor inspecties van industriŽle faciliteiten is verbeterd. Wanneer deze software op een mobiel apparaat wordt geÔnstalleerd, hebben gebruikers in het veld toegang tot checklists, handleidingen en vele andere documenten, waardoor de kwaliteit en efficiŽntie van routinematige controles op productielocaties kunnen worden verbeterd.


Proces orkestratie

Productivity.be - NAMUR en ZVEI hebben de naam van hun gezamenlijke werkgroep die standaarden voor modulaire productie in de procesindustrie uitwerkt, veranderd in ďProcess OrchestrationĒ. De nieuwe naam verwijst naar het concept dat uitgewerkt wordt voor het beheer en het opereren van modulaire, flexibele plants. In de automatiseringspiramide moet dat beheer gebeuren in een nieuwe orkestratielaag.


Waar is Augmented Reality naartoe?

Productivity.be - Bij innovatiegoeroes, subsidiologen en andere trend watchers is het een veelbesproken onderwerp momenteel: het verdwijnen van Augmented Reality uit de befaamde Hype Cycle van marktonderzoeksbureau Gartner. De technologie is matuur geworden, zo luidt de verklaring van de fans, maar van een echte doorbraak is echter nog geen sprake.


Logistieke opleidingen met behulp van Virtual & Augmented Reality

VIL - Augmented en Virtual Reality (AR/VR) bieden de mogelijkheid om logistieke trainingen op een efficiŽnte manier te organiseren. Dat blijkt uit de resultaten van het project ĎAR/VR Training for Logisticsí dat VIL uitwerkte met negen bedrijven. De testtrainees bleken sterk overtuigd van de meerwaarde en waren zeer enthousiast over deze nieuwe manier van leren, al is er bij het eerste gebruik wel nood aan voldoende ondersteuning en gewenningstijd.


Wat is een machine-economie?

Productivity.be - In een nieuwe white paper met als titel ďThe Advance of the Machines - Vision and Implications of a Machine EconomyĒ kijken wetenschappers van het Fraunhofer Instituut naar het Internet of Things, de blockchain en artificiŽle intelligentie en wat de combinatie van deze technologieŽn mogelijk maakt. Aan hippe termen dus geen gebrek, maar wat bedoelt men eigenlijk met die nieuwe term Ė de machine-economie?


Verbeterde workflow en visualisatie

COMSOL - COMSOL heeft versie 5.6 van de COMSOL Multiphysics-software uitgebracht. De nieuwe versie biedt snellere solvers voor multicore- en clusterberekeningen. Daarnaast profiteren gebruikers van een efficiŽntere werkwijze met betrekking tot CAD-geometrieŽn en lay-outtemplates. Een reeks nieuwe grafische functies - waaronder Clip Planes, realistische materiaalweergave en gedeeltelijke transparantie - bieden een verbeterde workflow en visualisatie.


GAIA-X: een betrouwbare, Europese cloud

Productivity.be - Terwijl de opportuniteiten die de cloud en cloud-gebaseerde diensten bieden steeds meer erkenning krijgen, blijft het voor veel Europese overheden en bedrijven een doorn in het oog dat de cloud een typisch Amerikaans verhaal is, met normen en waarden die niet altijd duidelijk zijn, of die simpelweg niet de onze zijn. Met GAIA-X wordt gewerkt aan een betrouwbare, Europese cloud.


Process Automation Device Information Model (PA-DIM)

Productivity.be - In onze vorige nieuwsbrief brachten we een aankondiging over OPC UA for Machinery, dat wil uitgroeien tot een universeel datamodel voor de machinebouw. Vandaag is de procesindustrie aan de beurt, dat dit jaar met PA-DIM een gestandaardiseerde datamodel gekregen heeft voor instrumentatie. Het Process Automation Device Information Model wil op een eenduidige manier alle parameters van meetinstrumenten vastleggen.


Equipment as a service

Productivity.be - In het kader van Industrie 4.0 wordt vaak gesproken over de mogelijkheid om nieuwe businessmodellen te creŽren dankzij digitalisering en het Internet of Things. Een nieuwe samenwerking tussen de fabrikant van plaatbewerkingsmachines TRUMPF en de financiŽle groep Munich Re gaat dat nu ook echt in de praktijk brengen met een gesofisticeerd ďpay per partĒ model.


Controlechecklists gaan digitaal

Siemens - Siemens en Log.Go.Motion, een specialist in de digitalisering van industriŽle en logistieke processen, hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Siemens is met onmiddellijke ingang de exclusieve wereldwijde externe verdeler voor de Moby.Check softwareoplossing in de verwerkingsindustrie.