Digitale transformatie in mid-life crisis?

Er zit wat sleet op de ambitie van industriële bedrijven om in te zetten op de digitale transformatie. Tot die conclusie komt ARC Advisory Group in een nieuw rapport dat tegelijk vaststelt dat de koplopers wel degelijk de vruchten plukken van hun inspanningen. De conclusie: een pauze nemen om zaken te herbekijken is ok, maar het nastreven van digitale transformatie blijft een must.

De studie ziet heel wat mogelijke verklaringen voor de dip in het enthousiasme voor digitalisering. Een daarvan is dat pilootprojecten op kleine schaal vaak niet tot een noemenswaardig resultaat geleid hebben of dat er geen duidelijke visie is over hoe de experimenten verder door te trekken naar andere applicatie. Een tweede reden is van culturele aard waarbij recente wijzigingen in organisaties omwille van de pandemie nu op weerstand stuiten omdat mensen graag terug willen naar het normaal van weleer. Een derde reden die wordt aangehaald is dat duurzaamheid en energie-efficiëntie momenteel hoger op de agenda staan. Het rapport verwijst ook naar de onduidelijkheid die gecreëerd wordt door media, leveranciers en andere stakeholders door de term digitalisering veel te breed te gebruiken, als een mogelijke oorzaak voor de huidige malaise.

Tegelijk stelt ARC Advisory Group vast dat de fundamentele drijfveren achter de digitale transformatie niet gewijzigd zijn. Bedrijven hebben nood aan flexibele productieprocessen om competitief te blijven en efficiënt te kunnen inspelen op wijzigingen in de markt. Het gebruik van data en technologieën uit de digitale transformatie biedt hierin tal van mogelijkheden. ARC verwijst naar bedrijven die vandaag successen geboekt hebben in digitalisering en die ervan overtuigd zijn dat die inspanningen vruchten zullen blijven afwerpen.

De illustratie bij dit artikel toont de “Digital Transformation Top 25” van ARC – een lijst van bedrijven die volgens de analisten duidelijk inzetten op digitalisering en daar ook de vruchten van plukken. Het rapport wil aantonen hoe een mindset rond digitalisering ook andere bedrijven op weg kan helpen in een traject dat volgens hen sowieso onvermijdelijk is. Koplopers kunnen concrete resultaten voorleggen – zo stelt het rapport – zoals verhoogde productiviteit, kwaliteitsverbeteringen en verbeteringen inzake veiligheid.

www.arcweb.com/industry-best-practices/digital-transformation-mid-life-crisis

© Productivity.be, 06/02/2023


Feel free to share

Newsletter

News

Powerhouse for promising upswing

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)