Robotica

Nieuwe UR cobot tot 65% sneller

Productivity.be - Op het eerste zicht ziet hij er misschien niet zo anders uit, maar met de nieuwe UR20 die op de vakbeurs Automatica in München werd voorgesteld, heeft Universal Robots de eerste van een compleet nieuwe reeks cobots voorgesteld. Dankzij een sterke focus op het maximaliseren van capaciteit en throughput wordt het verschil in performantie tussen cobots en klassieke robots steeds kleiner.


Universal Robots breidt portfolio uit met volledig herziene, 20kg heffende UR20

Universal Robots - Universal Robots, de Europese fabrikant van collaboratieve robots (cobots), voegt een nieuwe cobot met een laadvermogen van 20 kg toe aan zijn productgamma. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend tijdens de Automaticabeurs in München.


Dyson wil collaborative robots aan de slag in het huishouden

Productivity.be - Op de International Conference on Robotics and Automation in Philadelphia heeft het gerenommeerde Dyson bekendgemaakt dat het tegen 2030 robots op de markt wil brengen die mensen kunnen helpen bij huishoudelijke taken. Hoe die machines er zullen uitzien, blijft voorlopig geheim maar in een promotievideo zijn tal van experimenten met collaborative robots te zien.


Festo lanceert pneumatische cobot

Productivity.be - Op de Hannover Messe later deze maand lanceert Festo zijn eerste collaborative robot die meteen ook als ’s werelds eerste pneumatisch cobot in de markt gezet wordt. Qua uitzicht, bediening en mogelijke toepassingen past de cobot perfect in het steeds groter wordende rijtje van elektrische tegenhangers, maar de pneumatiek maakt de gebruikservaring in echte collaborative toepassingen wel heel erg speciaal.


Robot leert banaan pellen

Productivity.be - Op het internet is een leuke video opgedoken van twee collaborative robots die samen een banaan pellen. Onderzoekers aan de universiteit van Tokyo hebben dit voor mekaar gekregen via aan AI techniek die Deep Imitation Learning genoemd wordt. Het ziet er allemaal wat klungelig uit en de onderzoekers geven grif toe dat het even vaak wel als niet lukt, wat ook wat zegt over hun eigen onhandigheid.


FANUC breidt gamma CRX Collaboratieve Robots uit

FANUC - FANUC Corporation, 's werelds toonaangevende leverancier van CNC's, robots, cobots en fabrieksautomatisering, heeft de nieuwe CRX-5iA, CRX-20iA/L en CRX-25iA collaboratieve robots geïntroduceerd. Ze zijn een aanvulling op FANUC's bestaande lijn die nu in totaal 11 cobot modelvarianten telt om producten van 4 tot 35 kg te hanteren. Dit is de meest uitgebreide line-up van gebruiksvriendelijke cobots die momenteel op de markt beschikbaar zijn.


Nieuwe, flexibele vormen van automatisering

Productivity.be - Met meer dan 50.000 verkochte collaborative robots is het verhaal van Universal Robots zonder meer een succes te noemen. De robotarmen duiken in steeds meer industriële toepassingen op en staan symbool voor nieuwe, flexibele vormen van automatisering. Productivity.be had hierover een gesprek met Christian Janse, Area Sales Development Manager voor de Benelux bij Universal Robots.


Nieuwe UR10e van Universal Robots heeft een kwart meer payload

Universal Robots - Universal Robots (UR) introduceert een verbeterde UR10e, waarvan de payload werd verhoogd van 10 naar 12,5 kilo. De cobot beschikt daardoor over meer toepassingsmogelijkheden, zoals palletiseren, machinebelading en verpakken. De prijs blijft onveranderd.


Cobotracks biedt zevende as voor Techman cobots

Cobotracks - Het Genkse bedrijf Cobotracks, gespecialiseerd in de productie van tracks die de reikwijdte van cobots vergroten, behaalde onlangs de Techman certificatie. Daarmee is het zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent. Cobotracks heeft een nieuw product op de markt gebracht: een zevende as voor Techman cobots die het werkbereik aanzienlijk vergroot.


Design award voor SCHUNK EGH grijper

Productivity.be - De EGH grijper voor collaborative robots van SCHUNK heeft de prestigieuze Red Dot Design Award gewonnen in de categorie Product Design. Het opzet van de grijper is om het Plug & Work concept van collaborative robots door te trekken naar de grijper van de robot. Maar de EGH valt dus ook in de smaak voor zijn aantrekkelijk design.


Yaskawa’s nieuwe MOTOMAN PL serie palletiseer robots

Yaskawa - Met de Motoman PL-serie presenteert Yaskawa een nieuwe generatie krachtige palletiseerrobots. Deze allrounders worden gebruikt voor het automatisch palletiseren en depalletiseren - naast klassieke eindverpakkingen ook steeds vaker in de distributielogistiek.


Chorrobot wint KUKA Innovation Award

Productivity.be - Het Belgische Chorrobot team van de Robotics research group aan de KU Leuven heeft de KUKA Innovation Award gewonnen in de categorie Artificial Intelligence. Het team ontwikkelde een innovatieve manier om delicate assemblagetaken zoals het aanbrengen van O-ringen aan een robot aan te leren. De programmatie van robots voor dergelijke complexe taken kan zo aanzienlijk versneld worden.


Nieuwe generatie i4L SCARA-robotserie

Omron - De nieuwe i4L SCARA van OMRON is een compacte robot die krachtige prestaties levert tegen de laagste totale eigendomskosten. De i4L combineert kwaliteit met schaalbaarheid, preventief onderhoud en integratieflexibiliteit die ver boven zijn klasse ligt. Dankzij het compacte ontwerp en het kleine vloeroppervlak is de robot eenvoudig te installeren en kan het zonder extra bevestigingsmiddelen worden gemonteerd op een tafel of aan de muur.


Schuren en ontbramen met cobots

Sirris - Klanten willen producten met een onberispelijke afwerking. Bij heel wat producten in staal of kunststof ontstaan tijdens productie onregelmatigheden die achteraf moeten worden weggewerkt via schuren, ontbramen of beide. Deze bewerkingen gebeuren manueel, wat met heel wat nadelen samengaat. Automatisering is een mogelijke oplossing, die Sirris (met steun van VLAIO) nu zal onderzoeken in het project COBOFIN.


Drie doorbraken in de geschiedenis van de assemblagelijn

Productivity.be - Hoewel ze stevige concurrentie krijgt van de stoommachine en de PLC wordt de assemblagelijn over het algemeen beschouwd als de belangrijkste uitvinding allertijden in productietechnologie. In dit artikel bekijken we drie doorbraken die hun stempel gedrukt hebben op de geschiedenis van de assemblagelijn.


Ideale partner in de productie

FANUC - De nieuwe generatie van FANUC's lichtgewicht collaboratieve robots is in Europa aangekomen. De eerste productie-eenheden van de CRX-10iA - een slanke, witte collaboratieve robot met een payload van 10 kilogram (22,04lb) - zullen vanaf augustus 2020 in Europese showrooms worden tentoongesteld. De levering aan de eerste klanten zal spoedig daarna beginnen.


Zelfhelende robotgrijpers

Productivity.be - Onderzoekers aan de Amerikaanse Penn State University en het Duitse Max Planck Institute for Intelligent Systems hebben een zelfhelend materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor zachte robotgrijpers. Het synthetische materiaal is gebaseerd op eiwitten uit de ringvormige tanden van inktvissen en is in staat om zich bij scheuren of barstjes in een paar seconden te herstellen.


Mobiel robotsysteem meets BionicSoftHand 2.0

Festo - Industriële verandering vereist een nieuwe soort interactie tussen mensen, machines en informatie. Robots en hun bestuurders zullen in de toekomst meer dan ooit samenwerken. Dit is de reden waarom Festo intensief werkt aan systemen die bijvoorbeeld mensen kunnen verlossen van monotoon of gevaarlijk werk, zonder nieuwe risico's te introduceren. Artificial intelligence speelt hierbij een centrale rol.


Cobots volgroeid als industriële oplossingen

Productivity.be - “Collaborative robots zijn industriële robots die gemakkelijker in te zetten zijn en meer mogelijkheden hebben op het vlak van safety.” Die definitie gaf Roberta Nelson Shea van Universal Robots vorige week op het driedaags online WeAreCobots event. De uitspraak illustreert de rol die cobots vandaag opeisen als volwaardige industriële robots.


Random bin picking breekt door in retail

Productivity.be - De praktische problemen die de regels rond social distancing met zich meebrengen, lijken een nieuwe golf van automatisering te veroorzaken, met name in online retail waar steeds meer robots ingezet worden om orders te sorteren. Dankzij concepten van machine learning hebben die robots de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt in random bin picking.


Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)

14/03/23 - 16/03/23: Embedded World, Nürnberg

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)