Robotica

Nieuwe, flexibele vormen van automatisering

Productivity.be - Met meer dan 50.000 verkochte collaborative robots is het verhaal van Universal Robots zonder meer een succes te noemen. De robotarmen duiken in steeds meer industriŽle toepassingen op en staan symbool voor nieuwe, flexibele vormen van automatisering. Productivity.be had hierover een gesprek met Christian Janse, Area Sales Development Manager voor de Benelux bij Universal Robots.


Nieuwe UR10e van Universal Robots heeft een kwart meer payload

Universal Robots - Universal Robots (UR) introduceert een verbeterde UR10e, waarvan de payload werd verhoogd van 10 naar 12,5 kilo. De cobot beschikt daardoor over meer toepassingsmogelijkheden, zoals palletiseren, machinebelading en verpakken. De prijs blijft onveranderd.


Cobotracks biedt zevende as voor Techman cobots

Cobotracks - Het Genkse bedrijf Cobotracks, gespecialiseerd in de productie van tracks die de reikwijdte van cobots vergroten, behaalde onlangs de Techman certificatie. Daarmee is het zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent. Cobotracks heeft een nieuw product op de markt gebracht: een zevende as voor Techman cobots die het werkbereik aanzienlijk vergroot.


Design award voor SCHUNK EGH grijper

Productivity.be - De EGH grijper voor collaborative robots van SCHUNK heeft de prestigieuze Red Dot Design Award gewonnen in de categorie Product Design. Het opzet van de grijper is om het Plug & Work concept van collaborative robots door te trekken naar de grijper van de robot. Maar de EGH valt dus ook in de smaak voor zijn aantrekkelijk design.


Yaskawaís nieuwe MOTOMAN PL serie palletiseer robots

YASKAWA - Met de Motoman PL-serie presenteert Yaskawa een nieuwe generatie krachtige palletiseerrobots. Deze allrounders worden gebruikt voor het automatisch palletiseren en depalletiseren - naast klassieke eindverpakkingen ook steeds vaker in de distributielogistiek.


Chorrobot wint KUKA Innovation Award

Productivity.be - Het Belgische Chorrobot team van de Robotics research group aan de KU Leuven heeft de KUKA Innovation Award gewonnen in de categorie Artificial Intelligence. Het team ontwikkelde een innovatieve manier om delicate assemblagetaken zoals het aanbrengen van O-ringen aan een robot aan te leren. De programmatie van robots voor dergelijke complexe taken kan zo aanzienlijk versneld worden.


Nieuwe generatie i4L SCARA-robotserie

Omron - De nieuwe i4L SCARA van OMRON is een compacte robot die krachtige prestaties levert tegen de laagste totale eigendomskosten. De i4L combineert kwaliteit met schaalbaarheid, preventief onderhoud en integratieflexibiliteit die ver boven zijn klasse ligt. Dankzij het compacte ontwerp en het kleine vloeroppervlak is de robot eenvoudig te installeren en kan het zonder extra bevestigingsmiddelen worden gemonteerd op een tafel of aan de muur.


Schuren en ontbramen met cobots

Sirris - Klanten willen producten met een onberispelijke afwerking. Bij heel wat producten in staal of kunststof ontstaan tijdens productie onregelmatigheden die achteraf moeten worden weggewerkt via schuren, ontbramen of beide. Deze bewerkingen gebeuren manueel, wat met heel wat nadelen samengaat. Automatisering is een mogelijke oplossing, die Sirris (met steun van VLAIO) nu zal onderzoeken in het project COBOFIN.


Drie doorbraken in de geschiedenis van de assemblagelijn

Productivity.be - Hoewel ze stevige concurrentie krijgt van de stoommachine en de PLC wordt de assemblagelijn over het algemeen beschouwd als de belangrijkste uitvinding allertijden in productietechnologie. In dit artikel bekijken we drie doorbraken die hun stempel gedrukt hebben op de geschiedenis van de assemblagelijn.


Ideale partner in de productie

FANUC - De nieuwe generatie van FANUC's lichtgewicht collaboratieve robots is in Europa aangekomen. De eerste productie-eenheden van de CRX-10iA - een slanke, witte collaboratieve robot met een payload van 10 kilogram (22,04lb) - zullen vanaf augustus 2020 in Europese showrooms worden tentoongesteld. De levering aan de eerste klanten zal spoedig daarna beginnen.


Zelfhelende robotgrijpers

Productivity.be - Onderzoekers aan de Amerikaanse Penn State University en het Duitse Max Planck Institute for Intelligent Systems hebben een zelfhelend materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor zachte robotgrijpers. Het synthetische materiaal is gebaseerd op eiwitten uit de ringvormige tanden van inktvissen en is in staat om zich bij scheuren of barstjes in een paar seconden te herstellen.


Mobiel robotsysteem meets BionicSoftHand 2.0

Festo - IndustriŽle verandering vereist een nieuwe soort interactie tussen mensen, machines en informatie. Robots en hun bestuurders zullen in de toekomst meer dan ooit samenwerken. Dit is de reden waarom Festo intensief werkt aan systemen die bijvoorbeeld mensen kunnen verlossen van monotoon of gevaarlijk werk, zonder nieuwe risico's te introduceren. Artificial intelligence speelt hierbij een centrale rol.


Cobots volgroeid als industriŽle oplossingen

Productivity.be - ďCollaborative robots zijn industriŽle robots die gemakkelijker in te zetten zijn en meer mogelijkheden hebben op het vlak van safety.Ē Die definitie gaf Roberta Nelson Shea van Universal Robots vorige week op het driedaags online WeAreCobots event. De uitspraak illustreert de rol die cobots vandaag opeisen als volwaardige industriŽle robots.


Random bin picking breekt door in retail

Productivity.be - De praktische problemen die de regels rond social distancing met zich meebrengen, lijken een nieuwe golf van automatisering te veroorzaken, met name in online retail waar steeds meer robots ingezet worden om orders te sorteren. Dankzij concepten van machine learning hebben die robots de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt in random bin picking.


Wizard Easy Programming

Productivity.be - ABB heeft met Wizard Easy Programming een eenvoudige, intuÔtieve software gelanceerd voor het programmeren van zijn eenarmige YuMi cobot. De software is gebaseerd op de open-source programmeeromgeving Blockly waarmee de verschillende stappen die een robot moet uitvoeren, op een puur grafische manier gecombineerd kunnen worden tot een programma.


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren. (updated)


AI robotica voor e-commerce

Productivity.be - ABB en de Amerikaanse start-up Covariant ontwikkelen een AI oplossing voor handling en verpakking van goederen in e-commerce. Dankzij reinforcement learning moet de toepassing in staat zijn om grote variaties in producten autonoom aan te kunnen. Een eerste toepassing wordt momenteel geÔmplementeerd bij Active Ants in Utrecht.


Blue Ė een cobot voor AI

Productivity.be - Berkeley Open Arms Ė een spin-off van de University of California, Berkeley Ė brengt met Blue een nieuwe cobot op de markt die speciaal ontworpen is voor gebruik met artificiŽle intelligentie. De robot integreert een aantal nieuwe inzichten zoals het gebruik van quasi-direct drive actuatoren die tegen een stootje kunnen. Wat dan weer nodig is voor de onhandige manier van leren van de robot.


Met FreeMove wordt elke robot collaboratief

Productivity.be - De Amerikaanse start-up Veo Robotics uit Massachusetts heeft vorige week FreeMove gelanceerd - een performant visiesysteem dat praktisch elke industriŽle robot kan laten werken in de nabijheid van mensen. Daarmee wil men - net zoals collaborative robots dat doen - bedrijven meer flexibiliteit geven door slimme vormen van automatisering toe te passen.


422.000 nieuwe robots

Productivity.be - Vorig jaar werden wereldwijd 422.000 nieuwe industriŽle robots geÔnstalleerd Ė een absoluut record. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Robotics report van de International Federation of Robotics. Het aandeel van collaborative robots blijft ondanks de grote media-aandacht al bij al vrij beperkt. Voor dit jaar wordt een lichte afname verwacht in het aantal nieuwe robots.


Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)