Robotica

Nieuwe generatie i4L SCARA-robotserie

Omron - De nieuwe i4L SCARA van OMRON is een compacte robot die krachtige prestaties levert tegen de laagste totale eigendomskosten. De i4L combineert kwaliteit met schaalbaarheid, preventief onderhoud en integratieflexibiliteit die ver boven zijn klasse ligt. Dankzij het compacte ontwerp en het kleine vloeroppervlak is de robot eenvoudig te installeren en kan het zonder extra bevestigingsmiddelen worden gemonteerd op een tafel of aan de muur.


Schuren en ontbramen met cobots

Sirris - Klanten willen producten met een onberispelijke afwerking. Bij heel wat producten in staal of kunststof ontstaan tijdens productie onregelmatigheden die achteraf moeten worden weggewerkt via schuren, ontbramen of beide. Deze bewerkingen gebeuren manueel, wat met heel wat nadelen samengaat. Automatisering is een mogelijke oplossing, die Sirris (met steun van VLAIO) nu zal onderzoeken in het project COBOFIN.


Drie doorbraken in de geschiedenis van de assemblagelijn

Productivity.be - Hoewel ze stevige concurrentie krijgt van de stoommachine en de PLC wordt de assemblagelijn over het algemeen beschouwd als de belangrijkste uitvinding allertijden in productietechnologie. In dit artikel bekijken we drie doorbraken die hun stempel gedrukt hebben op de geschiedenis van de assemblagelijn.


Ideale partner in de productie

FANUC - De nieuwe generatie van FANUC's lichtgewicht collaboratieve robots is in Europa aangekomen. De eerste productie-eenheden van de CRX-10iA - een slanke, witte collaboratieve robot met een payload van 10 kilogram (22,04lb) - zullen vanaf augustus 2020 in Europese showrooms worden tentoongesteld. De levering aan de eerste klanten zal spoedig daarna beginnen.


Zelfhelende robotgrijpers

Productivity.be - Onderzoekers aan de Amerikaanse Penn State University en het Duitse Max Planck Institute for Intelligent Systems hebben een zelfhelend materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor zachte robotgrijpers. Het synthetische materiaal is gebaseerd op eiwitten uit de ringvormige tanden van inktvissen en is in staat om zich bij scheuren of barstjes in een paar seconden te herstellen.


Mobiel robotsysteem meets BionicSoftHand 2.0

Festo - IndustriŽle verandering vereist een nieuwe soort interactie tussen mensen, machines en informatie. Robots en hun bestuurders zullen in de toekomst meer dan ooit samenwerken. Dit is de reden waarom Festo intensief werkt aan systemen die bijvoorbeeld mensen kunnen verlossen van monotoon of gevaarlijk werk, zonder nieuwe risico's te introduceren. Artificial intelligence speelt hierbij een centrale rol.


Cobots volgroeid als industriŽle oplossingen

Productivity.be - ďCollaborative robots zijn industriŽle robots die gemakkelijker in te zetten zijn en meer mogelijkheden hebben op het vlak van safety.Ē Die definitie gaf Roberta Nelson Shea van Universal Robots vorige week op het driedaags online WeAreCobots event. De uitspraak illustreert de rol die cobots vandaag opeisen als volwaardige industriŽle robots.


Random bin picking breekt door in retail

Productivity.be - De praktische problemen die de regels rond social distancing met zich meebrengen, lijken een nieuwe golf van automatisering te veroorzaken, met name in online retail waar steeds meer robots ingezet worden om orders te sorteren. Dankzij concepten van machine learning hebben die robots de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt in random bin picking.


Wizard Easy Programming

Productivity.be - ABB heeft met Wizard Easy Programming een eenvoudige, intuÔtieve software gelanceerd voor het programmeren van zijn eenarmige YuMi cobot. De software is gebaseerd op de open-source programmeeromgeving Blockly waarmee de verschillende stappen die een robot moet uitvoeren, op een puur grafische manier gecombineerd kunnen worden tot een programma.


Collaborative robots

Productivity.be - De term collaborative robots wordt gebruikt voor robots die gemaakt zijn om zonder fysieke afscherming te kunnen samenwerken met mensen. De vormgeving en sturing zijn aangepast om de impact bij een botsing te beperken. Bovendien bevatten ze systemen om aanraking te detecteren zodat ze daar gepast op kunnen reageren. (updated)


AI robotica voor e-commerce

Productivity.be - ABB en de Amerikaanse start-up Covariant ontwikkelen een AI oplossing voor handling en verpakking van goederen in e-commerce. Dankzij reinforcement learning moet de toepassing in staat zijn om grote variaties in producten autonoom aan te kunnen. Een eerste toepassing wordt momenteel geÔmplementeerd bij Active Ants in Utrecht.


Blue Ė een cobot voor AI

Productivity.be - Berkeley Open Arms Ė een spin-off van de University of California, Berkeley Ė brengt met Blue een nieuwe cobot op de markt die speciaal ontworpen is voor gebruik met artificiŽle intelligentie. De robot integreert een aantal nieuwe inzichten zoals het gebruik van quasi-direct drive actuatoren die tegen een stootje kunnen. Wat dan weer nodig is voor de onhandige manier van leren van de robot.


Met FreeMove wordt elke robot collaboratief

Productivity.be - De Amerikaanse start-up Veo Robotics uit Massachusetts heeft vorige week FreeMove gelanceerd - een performant visiesysteem dat praktisch elke industriŽle robot kan laten werken in de nabijheid van mensen. Daarmee wil men - net zoals collaborative robots dat doen - bedrijven meer flexibiliteit geven door slimme vormen van automatisering toe te passen.


422.000 nieuwe robots

Productivity.be - Vorig jaar werden wereldwijd 422.000 nieuwe industriŽle robots geÔnstalleerd Ė een absoluut record. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Robotics report van de International Federation of Robotics. Het aandeel van collaborative robots blijft ondanks de grote media-aandacht al bij al vrij beperkt. Voor dit jaar wordt een lichte afname verwacht in het aantal nieuwe robots.


Lassers te huur

Productivity.be - Het tekort aan technische vakmensen is een wereldwijd probleem en het Amerikaanse Hirebotics heeft daar wat op gevonden door lassers te huur aan te bieden. Die lassers zijn collaborative robots die eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden. Via een bibliotheek met optimale lasparameters wordt die programmatie vervolgens bijgestuurd om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen.


Explosieve groei cobot markt

Productivity.be - Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ABI Research verwacht dat cobots tegen 2030 een derde van de markt voor industriŽle robots zullen inpalmen, wat goed zou zijn voor een omzet van 11 miljard dollar en overeen zou komen met een jaarlijkse groei van bijna 30%. Deze indrukwekkende cijfers vergen wel wat relativering, want allicht zal de definitie van cobots mee evolueren.


Robot richt eigen werkplek in

Productivity.be - Om tot flexibele werkplekken te komen, moet je niet al te veel automatiseren Ė dat is een van de uitgangspunten in Industrie 4.0. In ReconCell Ė een Europees onderzoeksproject in het kader van Horizon 2020 Ė wordt dan ook volop gebruikgemaakt van passieve hardware, met ťťn slimme bijkomstigheid: in een aantal gevallen kan die hardware automatisch geconfigureerd worden door de robots in de cel.


Vier vormen van samenwerking

Productivity.be - Met de opkomst van collaborative robots ontstaan er nieuwe vormen van automatisering waarbij mens en machine samenwerken in taken als assemblage en nabewerking. De vraag of het zinvol is om voor een bepaald project een collaborative robot in te zetten, houdt een evaluatie in van vier mogelijke vormen van samenwerking, die lang niet allemaal voorbehouden zijn aan collaborative robots.


Zes geschikte jobs voor collaborative robots

Productivity.be - Robots die gemaakt zijn om samen te werken met mensen en die eenvoudig te programmeren zijn Ė dat is zowat de definitie van collaborative robots. In dit artikel bekijken we zes applicaties waarin de combinatie van deze twee eigenschappen enkele specifieke voordelen kan opleveren.


Risicoanalyse cobots volgens TS 15066

Productivity.be - De meeste collaborative robots mogen er dan wel sympathiek uitzien Ė om er in alle veiligheid mee te kunnen samenwerken moet aan een hele reeks voorwaarden voldaan zijn. De technische specificatie ISO/TS 15066 geeft fabrikanten, integratoren en gebruikers concrete richtlijnen hierover.