Robot met tentakels kan kwetsbare producten grijpen

De zoektocht naar een grijper voor kwetsbare producten zoals fruit en groenten blijft een van de uitdagingen waarin robotexperts hun creativiteit maximaal kunnen botvieren. Aan de Harvard School of Engineering and Applied Sciences werd zopas een nieuwe mogelijke oplossing voorgesteld die geïnspireerd is op hoe kwallen hun prooi omarmen: een robotgrijper met tentakels.

De grijper bestaat uit een aantal rubberen slangen die in rust naar beneden hangen. De wanden van die slangen zijn aan een zijde dikker dan aan de andere waardoor de tentakels gaan krullen wanneer ze onder druk gezet worden. Hierdoor kan men de tentakels zich tegen een product laten aandrukken waarbij die zich op een natuurlijke manier aanpassen aan de vorm van het product. Elke tentakel heeft op zich niet veel kracht, zo stellen de onderzoekers, maar samen zijn ze in staat om vrij zware objecten stevig in hun greep te houden.

Met simulaties en experimenten werd een hele reeks producten geïdentificeerd die met dit soort grijper behandeld kan worden. Kamerplanten zitten daarbij, maar ook meer gangbare producten voor robottoepassingen zoals groenten en fruit. De onderzoekers zien ook potentieel in de handling van kwetsbare weefsels in medische toepassingen.

Het grote voordeel van dit soort grijper zit in de eenvoudige sturing. Om delicate producten met klassieke robotgrijpers te behandelen zijn doorgaans complexe regelkringen nodig die gebruikmaken van sensoren en krachtmetingen om ervoor te zorgen dat de producten niet beschadigd worden. Bij de rubberen tentakels zit die adaptiviteit ingebakken in het concept van de grijper zelf.

© Productivity.be, 04/11/2022


Feel free to share

Newsletter

Agenda

15/06: Materials + Eurofinish + Surface, Koningshof, Veldhoven (Nl)

27/06 - 30/06: Automatica, München (D)

18/09 - 23/09: EMO, Hannover (D)

20/09 - 21/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

15/04/24 - 19/04/24: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)