Hoe beveiligt u uw gegevens in een productieomgeving?

Sirris lanceerde onlangs haar cyberbeveiligingsdienst voor de maakindustrie om bedrijven te begeleiden bij het implementeren van maatregelen rond cybersecurity. Gegevensbescherming is een complexe materie maar in een recente blog post geeft Sirris alvast een aantal concrete tips om bedrijven op weg te zetten naar het verbeteren van hun beveiliging.

Een eerste reeks tips die Sirris geeft om tot een goede beveiliging van gegevens te komen is samen te vatten in het opzetten van een goede toegangscontrole. Het gaat dan om het beheren van paswoorden om ervoor te zorgen dat alle machines en systemen een eigen paswoord hebben en dat gebruikers enkel toegang krijgen tot de gegevens die ze ook echt nodig hebben. Een wachtwoordmanagers kan helpen om accounts en rechten te beheren.

Een tweede strategie behelst het beschermen van inactieve gegevens zoals data die gegenereerd wordt door machines en opgeslagen wordt in een datahistoriek. Ook het beheer van back-ups past in deze strategie. Daarbij is het niet alleen zaak van toegang tot die back-ups te beheren maar ook ervoor te zorgen dat ze beschikbaar blijven. Wanneer men het slachtoffer wordt van ransomware – bijvoorbeeld – zijn back-ups cruciaal om systemen weer operationeel te krijgen. Een gouden raad is daarom om telkens twee back-ups te maken, op twee verschillende media, waarbij er eentje eventueel off-site bewaard wordt voor noodherstel.

Een derde strategie is het beveiligen van de overdracht van gegevens. Het gaat dan om het creëren van versleutelde communicatiekanalen in het eigen netwerk en het gebruik van virtual private networks voor communicatie over openbare netwerken.

Een vierde strategie die Sirris aanhaalt, is het monitoren van de toegang tot gegevens. Als er dan inbreuken of incidenten zijn, worden ze tenminste opgemerkt, wat kan helpen om bijkomende maatregelen uit te werken om herhaling in de toekomst te voorkomen.

Lees meer in de blog post Hoe beveiligt u uw gegevens in een productieomgeving? waarin u ook een link vindt naar de masterclasses die in mei georganiseerd worden rond het thema.

© Productivity.be, 22/03/2022


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)