essenscia

Cracker of the Future

Productivity.be - Zes petrochemische bedrijven in Vlaanderen, Nederland en Duitsland hebben deze zomer het Cracker of the Future consortium opgericht dat een elektrische stoomkraker wil ontwikkelen. Het project maakt deel uit van de trilaterale strategie waarmee de grootste chemiecluster ter wereld de motor wil zijn voor duurzame transitie.


Geoffrey Pot (Takeda) aangesteld als nieuwe voorzitter bio.be/essenscia

essenscia - De nieuwste innovaties in de biotechnologie principieel omarmen en hun opschaling naar een industrieel productieniveau consequent stimuleren. Zo luidt het pleidooi van bio.be/essenscia, de Belgische federatie van de biotechnologie en life sciences, tijdens het jaarevent van de organisatie vandaag in Brussel. Met Geoffrey Pot van biotechbedrijf Takeda stelde bio.be/essenscia ook een nieuwe voorzitter voor.


Duaal leren schiet definitief uit de startblokken

essenscia - Op 1 september 2016 was de TSO-opleiding Chemische Procestechnieken een van de slechts zes studierichtingen die pionierden met duaal leren. Na drie jaar proefdraaien gaat duaal leren dit schooljaar definitief van start waarbij het keuzeaanbod intussen is aangegroeid tot zowat 80 studierichtingen. De chemiesector blijft een voortrekkersrol spelen en pleit voor een uitbreiding van deze praktijkgerichte onderwijsvorm naar het hoger onderwijs.


Hey Thatís Me: online profieltest die jongeren helpt bij hun studiekeuze

essenscia - Jongeren die op zoek zijn naar een studierichting in het technisch of hoger onderwijs maar nog niet goed weten waar ze goed in zijn of wat ze precies willen, kunnen voortaan terecht op Hey That's Me. Deze online profieltest helpt studiekiezers om twee vragen te beantwoorden: ĎWelke bedrijfsrol past bij mijn persoonlijkheid?í en ĎWelke studierichtingen zijn aangewezen voor de ontwikkeling van mijn talenten?í


Chemiesector werkt mee aan optimalisatie veiligheidsinformatie chemische stoffen

essenscia - De Belgische chemiesector leeft de wettelijke regels die de Europese REACH-wetgeving oplegt om de potentiŽle risicoís van chemische stoffen te beperken. Bovendien werkt de sector in alle transparantie voluit mee om de veiligheidsinformatie voor bepaalde chemische stoffen waar mogelijk aan te vullen en te verbeteren.


Sector investeert in eigen opleidingscentrum voor farma en biotech

essenscia - Op het Wetenschapspark in Niel opent in 2021 ViTalent, het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen. Studenten en werkzoekenden maken er kennis met de sector en krijgen in een gesimuleerde werkomgeving de juiste vaardigheden aangeleerd voor een job in de life sciences. Maar ook bestaande medewerkers kunnen er zich permanent bijscholen.


essenscia wint Europese ĎResponsible Care Awardí

essenscia - essenscia, de Belgische sectorfederatie voor de chemie, kunststoffen en life sciences, heeft voor de tweede keer de Europese ĎResponsible Care Awardí gewonnen. Het kreeg de prijs voor de unieke VLARIP- en WALRIP-projecten waarbij deskundigen uit grote ondernemingen hun kennis en expertise delen om kmoís te helpen de complexe REACH-wetgeving correct toe te passen.


Hans Casier volgt Wouter De Geest op als voorzitter van essenscia

essenscia - Hans Casier, de Belgische topman van het internationale chemieconcern INEOS, is de nieuwe voorzitter van essenscia, de Belgische industriefederatie van de chemie, kunststoffen en life sciences. Dat heeft de Raad van Bestuur vandaag unaniem beslist. Casier volgt Wouter De Geest op die volgende maand officieel wordt aangeduid als nieuwe voorzitter van Voka.


Chemie- en kunststofsector pioniert met interregionale innovatieprojecten

essenscia - Brusselse, Vlaamse en Waalse ondernemingen die binnen eenzelfde innovatieproject samenwerken met steun van de overheid. Het lijkt een evidentie, maar tot op heden was dit onder strikte voorwaarden enkel mogelijk voor kmoís. Onder impuls van de chemie- en kunststofsector zetten de bevoegde overheidsinstanties voortaan hun gewestgrenzen open om ook gezamenlijke innovatieprojecten tussen grotere bedrijven en kennisinstellingen te ondersteunen.


Belgische bedrijven registreren meer dan 3.000 chemische stoffen voor veilig gebruik

essenscia - Uiterlijk morgen moeten alle chemische stoffen die in volumes vanaf 1 ton per jaar in de Europese Unie worden geproduceerd of ingevoerd, geregistreerd zijn bij het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA). Bedrijven die de deadline niet halen, mogen hun stoffen niet langer op de markt brengen.


essenscia vlaanderen helpt kmoís om Europese deadline voor registratie van chemische stoffen te halen

essenscia - Ten laatste op 31 mei 2018 moeten alle chemische stoffen die in volumes van 1 tot 100 ton per jaar in de Europese Unie worden geproduceerd of ingevoerd geregistreerd zijn bij het European Chemicals Agency (ECHA). Stoffen die tegen die datum Ė binnen minder dan anderhalf jaar Ė niet geregistreerd zijn, mogen niet langer op de markt gebracht worden.


Chemie en life sciences sector wil koploper zijn in Industrie 4.0

essenscia - Meer of minder jobs? De toenemende digitalisering zal in de chemie, kunststoffen en life sciences in Vlaanderen vooral een impact hebben op de jobinhoud. Daardoor zullen werknemers en leidinggevenden meer en andere competenties nodig hebben. Het opleidingsaanbod afstemmen op deze jobs van de toekomst vormt dan ook een grote uitdaging voor het onderwijs en het HR-beleid in de ondernemingen.


BlueChem stimuleert baanbrekende innovaties in duurzame chemie

essenscia - Beloftevolle start-ups en kansrijke innovatieprojecten in duurzame chemie op weg zetten naar groei en succes. Dat is de doelstelling van BlueChem, een nieuwe incubator voor duurzame chemie die tegen 2020 de deuren moet openen op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp. Het initiatief wil zo de toekomst van de economisch belangrijke chemiesector in Vlaanderen garanderen en versterken.


GSK wint essenscia Innovation Award 2016

essenscia - GSK (GlaxoSmithKline) heeft de essenscia Innovation Award 2016 gewonnen, de belangrijkste prijs voor industriŽle innovatie in BelgiŽ. Het biofarmabedrijf ontwikkelde een kandidaat-vaccin tegen zona met opmerkelijke testresultaten bij oudere patiŽnten. Het vaccin draagt een duidelijke Belgische stempel. Onderzoek en ontwikkeling gebeurden hoofdzakelijk in ons land en het vaccin zal ook grotendeels in BelgiŽ worden geproduceerd.


Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen