Grootste waterboiler van Europa

Productivity.be - Het Zweedse Vattenfall heeft in Berlijn wat het noemt de grootste waterboiler van Europa in gebruik genomen. Het gaat om een Power-to-Heat installatie die groene stroom kan omzetten in warmte om die dan later te gebruiken in het stadsnet. Het nuttig aanwenden van overschotten is een van de belangrijkste uitdagingen in de transitie naar duurzame energie.


Digitalisering creŽert nieuwe businessopportuniteiten

Productivity.be - Bij Vyncke, dat wereldwijd industriŽle energiecentrales op biomassa bouwt, wordt steeds meer ingezet op digitalisering om nieuwe businessopportuniteiten in service en operationele ondersteuning te realiseren. ďDe netwerkbeurs ABISS heeft ons zeer waardevolle ideeŽn opgeleverdĒ, stelt CTO Hans Fastenaekels. ďWe leerden er hoe het buzzwoord IoT te vertalen naar onze industriŽle context.Ē


Positieve mindset rond digitalisering

Productivity.be - ďDe tools voor digitalisering en artificiŽle intelligentie zijn er wel, maar het is voor maakbedrijven soms moeilijk om te begrijpen wat ze voor hen kunnen betekenenĒ, zegt Serge Audenaert, digital innovation expert bij Agoria. ďEen event als ABISS dat een positieve mindset rond digitalisering uitstraalt, is daarom super belangrijk.Ē


ORA Machines en FANUC Benelux slaan handen in elkaar

FANUC - Met meer dan 30 jaar ervaring is FANUC de pionier in het bouwen van 100% elektrische spuitgietmachines, namelijk de ROBOSHOT. FANUC beschikt het over een maandelijkse productiecapaciteit van 400 ROBOSHOT-machines en wereldwijd zijn er meer dan 50.000 ROBOSHOT-machines geÔnstalleerd en actief in verschillende industrieŽn en toepassingen.


Op weg naar procesgeoriŽnteerde organisaties

Productivity.be - In de aanloop naar ABISS, de netwerkbeurs voor Digital Industry, publiceert Siemens de resultaten van een onderzoek naar de digitale maturiteit van producten en processen bij Belgische machinebouwers. Een interessant thema hierin is de evolutie naar procesgeoriŽnteerde organisaties die het mogelijk maakt om nieuwe services en businessmodellen te ontwikkelen.


Innovatieve assemblagelijn voor Porsche Taycan

Productivity.be - Porsche is deze week in zijn nieuwe fabriek in Zuffenhausen gestart met de massaproductie van de elektrische Taycan. Daarmee is nu ook de Flexi-Line, waarover we eerder op Prodictivity.be schreven, operationeel. De assemblagelijn wordt gevormd door zelfrijdende platformen, wat meer flexibiliteit creŽert om de autoís te individualiseren. De lijn maakt deel uit van het project Porsche Production 4.0.


Duaal leren schiet definitief uit de startblokken

essenscia - Op 1 september 2016 was de TSO-opleiding Chemische Procestechnieken een van de slechts zes studierichtingen die pionierden met duaal leren. Na drie jaar proefdraaien gaat duaal leren dit schooljaar definitief van start waarbij het keuzeaanbod intussen is aangegroeid tot zowat 80 studierichtingen. De chemiesector blijft een voortrekkersrol spelen en pleit voor een uitbreiding van deze praktijkgerichte onderwijsvorm naar het hoger onderwijs.


PLCopen implementeert object georiŽnteerd programmeren van PLCís

Productivity.be - PLCopen, de organisatie die technische specificaties en bibliotheken ontwikkelt voor het programmeren van PLCís, is gestart met de implementatie van object georiŽnteerd programmeren. Het concept dat in IT al heel gebruikelijk is, maakt een meer intuÔtieve manier mogelijk om programmaís op te bouwen en te beheren, al vergt het wel wat oefening om zich de nieuwe denkwijze eigen te maken.


Lachen met de blockchain

Productivity.be - Om alle hype rond de blockchain wat te relativeren hebben enkele snoodaards op GitHub een Chrome extentie ontwikkeld die het woord ďblockchainĒ systematisch vervangt door ďmultiple copies of a giant excel spreadsheetĒ. Het is bedoeld als grap uiteraard, maar zoals het een goede grap betaamt zit er ook een grond van waarheid in. Een inconvenient truth zelfs voor hen die de blockchain technologie te pas en te onpas promoten.


Lassers te huur

Productivity.be - Het tekort aan technische vakmensen is een wereldwijd probleem en het Amerikaanse Hirebotics heeft daar wat op gevonden door lassers te huur aan te bieden. Die lassers zijn collaborative robots die eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden. Via een bibliotheek met optimale lasparameters wordt die programmatie vervolgens bijgestuurd om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen.


Grootse Umati demo op EMO

Productivity.be - In de aanloop naar de EMO beurs in september gaat veel aandacht naar Umati Ė de op OPC UA gebaseerde standaard om werktuigmachines naadloos te koppelen aan IT-systemen. Op de beurs zullen tientallen machines van diverse fabrikanten gekoppeld worden aan een gemeenschappelijke server. Voor de definitieve standaard is het wachten tot begin 2020.


Security Information and Event Management (SIEM)

Productivity.be - Beveiliging is de laatste jaren een essentieel onderdeel geworden van automatiseringsprojecten Ė zodanig dat firewalls en paswoorden niet meer weg te denken zijn. Maar dat betekent nog niet dat de installatie ook effectief bewaakt wordt tegen mogelijke indringers met kwade bedoelingen. Dat soort bewaking is het vakgebied van Security Information and Event Management (SIEM).


Productivity in Manufacturing

Exoskelet geeft operatoren 5kg extra kracht
Drie jaar sneller naar de maan
Open Neural Network Exchange (ONNX)
Zelflerende multimateriaal 3D printer
Robot richt eigen werkplek in
Model voorspelt levensduur van hybride lagers
Collaborative robots
Nieuwe ĎFully ruggedí tablet
Robotsoftware zorgt op de werkvloer voor meer werkplezier en productiviteit
Eenheid voor veelzijdige digitale drukschakelaars van SMC


Productivity in Process

CO2 vangen aan de bron
Direct Air Capture (DAC)
Energieopslag in virtuele vulkaan
Explosieveilige mobiele devices
Sanofi en Google bouwen samen innovatielab
Bruiswater tegen klimaatopwarming
Nieuw datamodel voor digital twin
Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie
GEA wil integratie van skids versnellen met MTP
Plug & Produce in de procesindustrie


Productivity in Logistics

Hardiman: ís werelds eerste exoskelet
Truck zonder chauffeur
Robotpakken in de logistiek voorlopig nog toekomstmuziek
Compacte gewichtheffer
Gartner voorspelt ďBlockchain FatigueĒ
Onhandige struisvogel
Neoception Asset Tracker
Strategische investering in DroneBase
Vier ogen zien meer dan twee
Reflex WMS for Factory, een oplossing voor de logistieke aansturing van fabrieken


Bedrijfs- en Sectornieuws

Groeiende vraag naar filamenten voor 3D printers
Prestigieuze EcoVadis Gold Level voor Toyota Material Handling Belgium
Explosieve groei cobot markt
Sensor Beheer sluit zich aan bij Indutrade Benelux
Het blijft 5 voor 12
Nieuwste Belgische zonnewagen
Zes verpakkingsengagementen
Sigma blikt terug op succesvol 2018
Hey Thatís Me: online profieltest die jongeren helpt bij hun studiekeuze
AkzoNobel en het Rijksmuseum partners in live te volgen restauratie van Rembrandts Nachtwacht

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen