Spelenderwijs produceren

Productivity.be - Als u kinderen heeft of zelf al eens een spelletje speelt, is het u allicht niet ontgaan Ė de overstap die het populaire spel Fortnite gemaakt heeft naar hoofdstuk 2. De concepten en benadering waarmee de makers van games er in slagen om ons zodanig te boeien en te binden is een specialisme geworden dat ook in andere sectoren ingang vindt. Zelfs de industrie lijkt nu open te staan voor gamification.


422.000 nieuwe robots

Productivity.be - Vorig jaar werden wereldwijd 422.000 nieuwe industriŽle robots geÔnstalleerd Ė een absoluut record. Dat blijkt uit het jaarlijkse World Robotics report van de International Federation of Robotics. Het aandeel van collaborative robots blijft ondanks de grote media-aandacht al bij al vrij beperkt. Voor dit jaar wordt een lichte afname verwacht in het aantal nieuwe robots.


Brein controleert exoskelet

Productivity.be - Wetenschappers aan het biomedisch onderzoekscentrum Clinatec in Grenoble zijn er in geslaagd om een exoskelet te bedienen via impulsen uit de hersenen van de drager van het toestel. Het onderzoek, wat weliswaar nog in een pril stadium staat, biedt boeiende perspectieven, niet alleen voor mensen met een handicap, maar ook voor een eventuele doorbraak van actieve exoskeletten.


Hiflecs: nieuwe standaard voor draadloze automatisering

Productivity.be - Er is een nieuwe standaard in de maak voor real-time draadloze netwerken, afgestemd op de specifieke noden van industriŽle automatisering. Hiflecs belooft een netwerk te worden dat qua prestaties vergelijkbaar zal zijn met 5G, met een aantal extra functionaliteiten in de logica van industriŽle netwerken.


5G trial voor draadloze fabriek van de toekomst

Productivity.be - Nokia, NTT docomo en Omron gaan een reeks trials uitvoeren om 5G oplossingen te ontwikkelen voor industriŽle toepassingen. In hun eigen productieomgevingen willen ze de haalbaarheid van 5G testen in combinatie met Industrie 4.0 concepten als mobiele robots en operatorondersteuning.


Tien miljoen euro aan onbenutte cloudservices

Insight - Volgens de 2019 European Insight Intelligent Technology Index (ITI) besteden Europese bedrijven Ä 33 miljoen aan cloudservices. 42 procent geeft daarbij aan dat de cloud in de afgelopen twee jaar cruciaal is geweest voor initiatieven op het gebied van digitale innovatie. Een enquÍte bij 1.000 bedrijven in Europa toonde echter aan dat 30 procent (Ä 9,8 miljoen) van deze clouduitgaven besteed wordt aan onbenutte services.


WITTENSTEIN lanceert service portal

Wittenstein - Digitale service en productgerelateerde diensten spelen een grote rol in de aandrijftechniek. Tegen deze achtergrond onthult WITTENSTEIN alpha het webgebaseerde "WITTENSTEIN Service Portal" dat individueel afgestemd is op de behoeften van monteurs, onderhoudstechnici en service ingenieurs. Klantgerichte oplossingen voor de slimme machinebouw staan centraal op de WITTENSTEIN SE stand op de komende "SPS" beurs van 26 tot 28 november.


Doorbraak in automatisering magazijnen

Siemens - In een magazijn worden automatische kranen aangestuurd door specifieke software, terwijl de voorraden en goederenstromen beheerd worden met andere software. Het koppelen van beide is een bijzonder moeilijke uitdaging omdat men niet zomaar kan experimenteren in een magazijn. Quinaptis, Siemens en de Thomas More Hogeschool in Geel vonden een baanbrekende oplossing door de communicatie te testen in een miniatuurmagazijn ťn in een virtuele omgeving.


Cracker of the Future

Productivity.be - Zes petrochemische bedrijven in Vlaanderen, Nederland en Duitsland hebben deze zomer het Cracker of the Future consortium opgericht dat een elektrische stoomkraker wil ontwikkelen. Het project maakt deel uit van de trilaterale strategie waarmee de grootste chemiecluster ter wereld de motor wil zijn voor duurzame transitie.


Remote and Autonomous Operation

Productivity.be - NAMUR, de vereniging van gebruikers van procesautomatisering, heeft een nieuwe versie gepubliceerd van aanbeveling NE161 voor ďRemote and Autonomous OperationĒ. Het document geeft een mooi overzicht van alle uitdagingen en obstakels die een bedrijf ontmoet wanneer het een plant, of delen daarvan, vanop afstand wil beheren en runnen. De nieuwe versie besteedt extra aandacht aan cyber security.


Nieuwe ďprocess nodeĒ meet en regelt debiet

Productivity.be - Krohne en Samson hebben vorige week in Frankfurt onder de naam FOCUS-ON een nieuwe joint-venture voorgesteld die intelligente ďprocess nodesĒ wil ontwikkelen voor de procesindustrie. Het eerste toestel wordt een combinatie van debietmeter en regelklep die dankzij geÔntegreerde intelligentie de ambitie heeft om zichzelf autonoom te kunnen optimaliseren.


Lassers te huur

Productivity.be - Het tekort aan technische vakmensen is een wereldwijd probleem en het Amerikaanse Hirebotics heeft daar wat op gevonden door lassers te huur aan te bieden. Die lassers zijn collaborative robots die eenvoudig geprogrammeerd kunnen worden. Via een bibliotheek met optimale lasparameters wordt die programmatie vervolgens bijgestuurd om een zo goed mogelijk resultaat te verkrijgen.


Productivity in Manufacturing

SCADAfence automatiseert beveiliging van OT-netwerken met integratie van Barracuda CloudGen Firewall
Nieuwe tool op nomoreransomware platform om gegevens terug te halen zonder losgeld te betalen
Digitalisering creŽert nieuwe businessopportuniteiten
Positieve mindset rond digitalisering
Innovatieve assemblagelijn voor Porsche Taycan
Exoskelet geeft operatoren 5kg extra kracht
Drie jaar sneller naar de maan
PLCopen implementeert object georiŽnteerd programmeren van PLCís
Open Neural Network Exchange (ONNX)
Zelflerende multimateriaal 3D printer


Productivity in Process

Grootste waterboiler van Europa
CO2 vangen aan de bron
Direct Air Capture (DAC)
Energieopslag in virtuele vulkaan
Explosieveilige mobiele devices
Sanofi en Google bouwen samen innovatielab
Bruiswater tegen klimaatopwarming
Nieuw datamodel voor digital twin
Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie
GEA wil integratie van skids versnellen met MTP


Productivity in Logistics

Lachen met de blockchain
Hardiman: ís werelds eerste exoskelet
Truck zonder chauffeur
Robotpakken in de logistiek voorlopig nog toekomstmuziek
Compacte gewichtheffer
Gartner voorspelt ďBlockchain FatigueĒ
Onhandige struisvogel
Neoception Asset Tracker
Strategische investering in DroneBase
Vier ogen zien meer dan twee


Bedrijfs- en Sectornieuws

Hitma organiseert seminar over draadloze gebouwautomatisering
Vanas Engineering neemt Pacoma Systems over
Voka nomineert A&C Solutions voor de Willen Winnen Award
Geoffrey Pot (Takeda) aangesteld als nieuwe voorzitter bio.be/essenscia
Dirk Gyzels preventieadviseur van het jaar
ORA Machines en FANUC Benelux slaan handen in elkaar
Op weg naar procesgeoriŽnteerde organisaties
Duaal leren schiet definitief uit de startblokken
Groeiende vraag naar filamenten voor 3D printers
Prestigieuze EcoVadis Gold Level voor Toyota Material Handling Belgium

Productivity.be Update Alerts

Wenst u regelmatig update alerts te ontvangen over nieuwe artikels en productoverzichten?


Productivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen