Niko bekroond met ĎFactory of the Futureí award

Niko mag zich voortaan ĎFactory of the Futureí noemen. De Belgische marktleider in schakelmateriaal, stopcontacten en huisautomatisering ontving deze onderscheiding, die wordt uitgereikt door Agoria, vanwege haar toekomstgerichte inspanningen. Investeringen in de digitalisering van haar fabriek, technologisch hoogstaande machines en nieuwe technologieŽn moeten het familiebedrijf uit Sint-Niklaas klaarstomen voor de toekomst.

De industriŽle activiteit in BelgiŽ houden, dat is dť uitdaging van de maakindustrie. Goed voor zoín 17% van de toegevoegde waarde in BelgiŽ, is de maakindustrie een belangrijke motor voor onze economie. In de huidige snel veranderende wereld, is innovatie en digitalisering essentieel om de internationale concurrentiepositie van de Belgische maakbedrijven te behouden ťn te versterken.

ĎFactory of the futureĎ

Ook Niko, familiebedrijf van de derde generatie, speelt in op de digitale golf. Deze inspanningen worden nu bevestigd door Agoria, die Niko de award ĎFactory of the Futureí toekent. Agoria begeleidt bedrijven die ervoor hebben gekozen om hun competitiviteit te verhogen en door middel van een transformatieproces naar een fabriek van de toekomst evolueren.

ďFabrieken van de toekomst zijn ondernemingen die door slimme investeringen in hun machines, digitalisering, processen ťn in hun medewerkers op het vlak van productontwikkeling en productie internationaal tot de wereldtop behoren. Niko heeft alle transformatietrajecten succesvol afgelegd en voldoet daarmee nu aan de criteria om zich officieel ĎFactory of the Futureí te mogen noemenĒ, zegt Geert Jacobs, Agoria

Innovatie, digitalisering en automatisering

Niko ontwikkelt en produceert elektr(on)ische oplossingen die gebouwen beter laten werken voor iedereen die erin leeft en werkt. De productie gebeurt al sinds 100 jaar in het Belgische Sint-Niklaas.

Goedele Heylen, Director of Operations: ďDe digitale evolutie en connectiviteit leiden tot grote en snelle veranderingen, onder meer in de vraag vanuit de markt, de manier van produceren, de gebruikte technologieŽnÖ Om competitief te blijven en onze productie lokaal in Sint-Niklaas te kunnen houden, dienen we continu te verbeteren op het vlak van efficiŽntie, flexibiliteit en kwaliteitsbeheersing. Investering in innovatie en digitalisering van onze onderneming is hiertoe een belangrijk middel, waarin onder andere Agoria ons de afgelopen jaren heeft begeleid en ondersteund. Wij zijn uiteraard trots dat wij nu door hen beloond worden voor onze inspanningen en deze award in ontvangst mogen nemen.Ē

​Als onderdeel van de digitalisering wordt het machinepark in de fabriek geleidelijk aan volledig gemoderniseerd. Onlangs nog werd voor Ä11M geÔnvesteerd in twee nieuwe hoogtechnologische machines die de bakens verzetten op het vlak van digitale aansturing en de daaruit voortvloeiende efficiŽntie en flexibiliteit. Daarnaast wil Niko het productieproces verder optimaliseren door het ontwerpen van flexibele automatisering. Met behulp van cobots die zijn uitgerust met intelligente visiesystemen en machinaal leren zal op een efficiŽnte manier een hoge variŽteit aan producten met een lager volume kunnen worden geproduceerd.

Innovatieve arbeidsorganisatie

Ook het personeel moet mee instappen in een nieuw tijdperk en de verwachtingen en de inhoud van de job zullen veranderen. Niko werkt volgens de principes van een innovatieve arbeidsorganisatie waarbij het creŽren van aantrekkelijke, zinvolle jobs en een maximale zelfstandigheid centraal staat. Aangezien het aanwerven van technische profielen een uitdaging is, wordt maximaal ingezet op het opleiden en omvormen van de mensen die er nu al werken.

Mario Ferket, Head of Automatic Assembly Department: ĒWe gaan naar een digitale fabriek die door mensen geleid wordt. Voor de nieuwe digitale machines bijvoorbeeld hebben de operatoren een speciale opleiding gekregen, waardoor ze nu veel zelfstandiger te werk kunnen gaan en zelf instaan voor onder andere het eerstelijnsonderhoud van de machines. Op die manier hebben ze meer verantwoordelijkheid en impact in het bedrijf. Door hun jobinhoud te veranderen, kunnen zij blijven groeien en zorgen we ervoor dat we onze mensen intern kunnen houden. Op deze manier zorgt de digitalisering dus niet voor een verlies aan jobs, maar maakt het ze wel zinvoller.Ē

Duurzaamheidsbeleid

De aandacht voor milieuzorg wordt bij Niko in alle facetten van het ondernemingsproces doorgetrokken, en daarom door Agoria bestempeld als een voorbeeld voor andere bedrijven.

4300m≤ zonnepanelen, 1000m≤ groendak, een slim energie-management systeem, en regenwater- en warmterecuperatie zorgen voor een rationeel water- en energieverbruik. Bovendien wordt in het gehele productieproces gezocht naar mogelijkheden om steeds milieuvriendelijker te kunnen produceren. Zo worden schadelijke chemicaliŽn in de productie geleidelijk aan vervangen door ecologische alternatieven. Er werd geÔnvesteerd in een innovatief biofilter, die werkt op basis van boomschors en bacteriŽn, om de uitlaat die vrijkomt bij het verven en lakken van de producten te zuiveren. En voor de verpakking werd gekozen voor een nieuw ontwerp waarbij de hoeveelheid bedrukkingsinkt verder werd gereduceerd.

Nieuwsbericht van Niko, 07/02/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen