AI wacht af in de coulissen

Bedrijven kijken wel naar artificiŽle intelligentie, en verwachten er veel van, maar het aantal reŽle applicaties blijft zeer beperkt. Tot die conclusie komt IT-dienstverlener adesso na een uitgebreide bevraging bij 329 decision-makers.

Op zich hoeft het natuurlijk niet te verbazen dat het aantal reŽle applicaties van artificiŽle intelligentie al bij al relatief beperkt blijft. Het is per slot van rekening een term die vandaag nogal makkelijk in de mond genomen wordt, en daardoor onvermijdelijk wat overroepen is.

Maar misschien zijn de resultaten van het onderzoek van adesso op dat vlak dan weer wel verrassend. Maar liefst 83% van de respondenten zegt AI zeer ernstig te nemen en de technologie te beschouwen als een beslissende factor inzake competitiviteit.

Voor alle duidelijkheid: het onderzoek werd gevoerd in een breed scala van sectoren en de meeste van de respondenten denken bij mogelijke toepassingen dan ook in de eerste plaats aan marketing communicatie Ė bijvoorbeeld in het gebruik van chat bots.

Toch zegt ook 54% zich te kunnen voorstellen dat AI-gebaseerde aanbevelingen een rol gaan spelen in de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten. Van die groep zou zowat een derde concrete plannen hebben om dat ook effectief te doen.

Een cruciale factor die de implementatie van AI vandaag belemmert is het gebrek aan kennis, en het onderzoek leert dat bedrijven zich daar ook bewust van zijn. Zowat de helft van de respondenten wil werknemers bijscholen inzake AI. De andere helft heeft zijn zinnen gezet op het aanwerven van experten.

Bedrijven die met AI aan de slag willen moeten zich grondig bezinnen, besluit de studie, en nagaan waar een toepassing haalbaar en zinvol kan zijn. Het gebrek aan ervaring en blueprints maakt die denkoefening er niet makkelijker op.

© Productivity.be, 07/06/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen