Agoria wil industriŽle bedrijven openhouden

Agoria stelt vandaag vijf maatregelen voor die ervoor kunnen zorgen dat de industrie ook in een lockdown scenario zijn rol kan vervullen. De industriŽle bedrijven vormen volgens de technologiefederatie een onmisbare schakel om onze economie draaiend te houden.

Houd industriŽle bedrijven open

De economische impact van bedrijfssluitingen binnen de brede industriesector is onmogelijk nog te dragen door onze maatschappij. Bovendien is bewezen dat die bedrijven op een veilige manier kunnen functioneren. Het zou onzinnig zijn nodeloze schade aan onze welvaart toe te brengen door een nutteloze sluiting. Agoria roept de overheid op om alle industriŽle bedrijven die kunnen aantonen dat ze veilig functioneren onder alle omstandigheden open te houden.

Snel weer veel testen

Doordat de testcapaciteit beperkt is, werd besloten over te schakelen van een teststrategie naar een quarantaine aanpak. Voor de bedrijven dreigt volgens Agoria daardoor het tekort aan werkkrachten verder toe te nemen en de productie in sommige bedrijven stil te vallen. We moeten dus zo snel mogelijk de testcapaciteit verhogen, vindt Agoria. De technologiefederatie roept de overheid op om zo snel als mogelijk sneltesten beschikbaar te maken, net als een eenduidige manier van gebruik, zodat we snel weer zouden kunnen overschakelen van een quarantaine naar een teststrategie.

Verlenging van de ondersteuningsmaatregelen voor tijdelijke werkloosheid

De onvoorspelbaarheid van de crisis en de impact van een aantal genomen maatregelen, zoals bijvoorbeeld het sluiten van de horeca, hebben op korte of op lange termijn gevolgen voor de diverse spelers in de volledige waardeketen. Nu het ernaar uitziet dat de coronacrisis langer zal duren, roept Agoria op om de ondersteuningsmaatregelen voor tijdelijke werkloosheid alvast tot 30 juni 2021 te verlengen en dit voor alle sectoren. Midden 2021 kan volgens Agoria best een evaluatie komen.

Een uitwisselingsplatform voor wie tijdelijk werkloos is

Agoria ondersteunt de oproep dat wie tijdelijk werkloos is nu ook tijdelijk aan de slag kan in de zorgsector. Agoria adviseert om dit uitwisselingsplatform over alle sectoren uit te rollen om zo de mobiliteit van wie tijdelijk werkloos is te faciliteren. Mits een korte opleiding van slechts enkele dagen is het vaak mogelijk om aan de slag te gaan in bedrijven die vandaag een nog goed gevuld order boekje hebben.

Een Ďveilige carpoolbubbelí van maximaal twee mensen.

Er is een absolute nood aan een doordacht carpoolingbeleid in bedrijven om exponentiŽle cijfers qua mensen in quarantaine te voorkomen. Het carpoolen met meer dan twee mensen moet worden afgeraden en in een hogere alarmfases zelfs verboden. Bij eventuele besmetting van ťťn van de deelnemers dient dan slechts ťťn extra persoon in quarantaine te gaan. Hoe meer personen in een zelfde wagen aanwezig waren, hoe meer mensen in quarantaine moeten. Wij verwijzen hiervoor ook naar het advies van www.carpool.be.

Nieuwsbericht van Agoria, 22/10/2020


Feel free to share

Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)