Materials Informatics: een nieuwe benadering in R&D

Nieuwe materialen ontwikkelen op basis van data analyse en machine learning Ė dat is het opzet van een relatief nieuw vakgebied dat Materials Informatics (MI) wordt genoemd. Analistenbureau IDTechEx geeft in een nieuw rapport een stand van zaken van de mogelijkheden en beperkingen.

Materials Informatics maakt gebruik van nieuwe inzichten en tools in data science en machine learning om nieuwe materialen te ontwikkelen, de geschikte materialen voor een bepaalde applicatie te selecteren of de verwerking van materialen te optimaliseren.

Vanuit de analyse van data is het de bedoeling om materiaaleigenschappen te verbeteren of om in functie van beoogde eigenschappen een nieuw materiaal te ontwikkelen.

In zijn rapport heeft IDTechEx op basis van interviews met relevante spelers in de branche getracht een overzicht te maken van waar het vakdomein vandaag staat. De meeste projecten bevinden zich nog in een pril stadium, zo blijkt. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat data over materialen vaak nog heel divers en weinig gestructureerd is. In machine learning zijn er ook nog niet zo veel beproefde tools beschikbaar om met dergelijke experimentele data aan de slag te gaan.

Toch worden er al mooie resultaten geboekt, bijvoorbeeld in het screenen van kandidaat materialen waardoor men het aantal benodigde labo experimenten kan inperken. Machine learning tools helpen ook bij het zoeken naar verbanden tussen materiaaleigenschappen wat opnieuw helpt om richting te geven bij het ontwikkelen van nieuwe materialen.

Dat Materials Informatics ook bij grote bedrijven op de agenda staat mag onder meer blijken uit het artikel Lanxess versnelt productontwikkeling met artificiŽle intelligentie dat vorig jaar op Productivity.be verscheen. De benadering is overigens sterk gelijklopend met concepten die in de farma-industrie al langer gebruikt worden bij de zoektocht naar actieve stoffen voor medicijnen.

www.idtechex.com/en/research-report/materials-informatics-2020-2030/748

© Productivity.be, 04/06/2020


Feel free to share