INEOS Inovyn lanceert proeffabrieken voor Europese PVC recyclage van de volgende generatie

In Europa wordt ongeveer 30% van het PVC-afval mechanisch gerecycleerd. Project Circle richt zich op het resterende afval dat niet mechanisch gerecycleerd kan worden, door nieuwe technologieŽn te ontwikkelen, waaronder 'dissolution', pyrolyse en gasificatie. ​Om al het PVC-afval recycleerbaar te maken hebben we twee proeffabrieken opgestart in Jemeppe sur Sambre (BelgiŽ), waar het belangrijkste R&D-centrum van INEOS Inovyn is gevestigd.

Deze proeffabrieken putten uit de verworven ervaring met de Vinyloop technologie van 2002 tot 2018, en zijn opgericht om de PVC-dissolution technologie te optimaliseren voor het faciliteren van recyclage van Ďcomplexí PVC-afval, met inbegrip van historisch gebruikte additieven.

​Samenwerking binnen de industrie is een belangrijk onderdeel van Project Circle en om dit te realiseren hebben we ons aangesloten bij twee Belgische consortia. Het eerste 'CIRC-PVC' consortium bestrijkt de volledige waardeketen, van het inzamelen van PVC-afval op sloopterreinen tot en met de productie van hernieuwd PVC dat geen historisch gebruikte additieven bevat.

​Het consortium brengt industriŽle partners en experts uit verschillende stadia van de keten samen: Algemene Ondernemingen Louis DuchÍne, Vanheede Environmental Logistics, ROVI-TECH, ECO-DEC, de Belgische vestiging van Avient Corporation, Centexbel, de Universiteit van Luik en INEOS Inovyn.

Het tweede consortium 'DISSOLV' zal de innovatie van recyclagetechnieken aansturen voor PVC-afval van vloerbedekkingen, tapijten en dekzeilen dat vandaag niet kan worden gerecycleerd vanwege de aanwezigheid van textielvezels en additieven. Tot de leden behoren Beaulieu International Group, Sioen Industries, Empire Carpets International, ExxonMobil, Centexbel en INEOS Inovyn.

Luc Castin, INEOS Inovyn Sustainability Manager, verklaarde: "Door samen te werken in de waardeketen kunnen we onze gezamenlijke expertise benutten om sneller oplossingen te ontwikkelen en meer gerecycleerde producten op de markt te brengen. We hebben een bloeiende en concurrerende Europese kunststofindustrie nodig die ons in staat stelt meer te investeren en te innoveren in circulariteit en decarbonisatie. De financiŽle steun van het Waalse en Vlaamse Gewest aan de consortia zijn van vitaal belang om dit te bereiken."

Nieuwsbericht van Ineos, 16/05/2024


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Yearís 100 New Members of the World Economic Forumís Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin Worldís First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)