GeÔntegreerd productiebesturingssysteem CENTUM VP R6.07.10

Yokogawa kondigt aan dat vanaf 18 september een verbeterde versie van het geÔntegreerde productiebesturingssysteem CENTUM VP, wordt geÔntroduceerd. CENTUM VP is een kernproduct voor de OpreXTM Control- en Safety System-reeks van oplossingen. Yokogawa heeft CENTUM VP R6.07.10 uitgebreid met een Unified Alarms en Conditions Server (UACS) die een veilige en efficiŽnte werking van grootschalige systemen moet waarborgen.

Op basis van standaardregels organiseert en consolideert de UACS de alarmmeldingen die door apparaten in fabrieken worden afgegeven, zodat alleen de belangrijkste alarmmeldingen onder de aandacht van de operators worden gebracht. Deze medewerkers kunnen zich hierdoor concentreren op het bewaken van processen en het verbeteren van de algehele efficiŽntie van de fabriek.

Achtergrond van de ontwikkeling

In de afgelopen jaren hebben fabrikanten geprobeerd om hun controlekamers en controlesystemen te consolideren en te integreren, zodat zij met een minimaal aantal mensen efficiŽnter kunnen werken. Hierdoor moesten de afzonderlijke medewerkers hun aandacht verdelen over verschillende activiteiten en reageren op een groter aantal alarmmeldingen, waarbij ze op basis van het aangegeven type procesafwijking aan bepaalde acties voorrang moesten geven. Als er echter veel alarmmeldingen achter elkaar worden weergegeven, kan het gebeuren dat een belangrijk alarm wordt genegeerd, wat leidt tot een vertraagde reactie en mogelijk zelfs een ernstig ongeval. Yokogawa heeft de UACS ontwikkeld om alarmmeldingen te integreren en te beheren in grootschalige systemen, zodat kan worden gewaarborgd dat alle belangrijke alarmmeldingen onder de aandacht van de operators worden gebracht.

Verbeteringen

1. Uniform alarmbeheer voor grootschalige systemen

De UACS werkt op basis van een clientserverarchitectuur, waarbij de alarmmeldingen die op het Human Interface Station (HIS) van operators worden weergegeven, centraal worden beheerd. De UACS kan zelfs worden gebruikt in combinatie met grote fabrieksbesturingssystemen die Safety Instrumented Systems (SIS), Programmable Logic Controllers (PLC), elektrische systemen en andere componenten bevatten. De server en de besturingsfuncties zijn ontworpen met het oog op gebruik in een redundante configuratie, dus als zich een afwijking voordoet in de besturingsserver, wordt de besturing probleemloos en automatisch overgezet naar de stand-byserver.

2. Alarmbeheer dat voldoet aan de IEC 62682 (Ed1, 2014)/ISA18.2-2016-normen

De UACS beschikt over functies die voldoen aan de vereisten voor 'shelving', 'suppressed-by-design' en 'out-of-service' zoals gedefinieerd in de IEC 62682 (Ed1, 2014)/ISA18.2-2016-normen voor alarmbeheer. De UACS ondersteunt een geavanceerde functie die de weergave van alarmmeldingen onderdrukt op basis van een vooraf gedefinieerde alarmlogica, zodat alleen de belangrijkste alarmmeldingen onder de aandacht van de operators worden gebracht. Voor meer efficiŽntie kan deze functie zo worden ingesteld dat bijvoorbeeld alleen belangrijke alarmen worden weergegeven wanneer er zeer veel alarmmeldingen tegelijk binnenkomen. Ook kunnen tijdens het onderhoud van de apparatuur alle alarmmeldingen worden onderdrukt.

De alarmstatus kan worden weergegeven in een formaat dat voldoet aan de vereisten van het toestandsdiagram voor alarmstatussen, zoals gedefinieerd in de bovengenoemde normen. Conform deze normen ondersteunt de UACS ook het alarmbeheer bij andere Yokogawa-oplossingen en -diensten in de categorieŽn OpreX Control en OpreX Transformation.

Nieuwsbericht van Yokogawa, 25/09/2020


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen