Procesindustrie kiest voor pragmatische benadering AI

Een 25-tal industriŽle bedrijven en onderzoeksinstellingen hebben zich verenigd in het KEEN consortium om toepassingen rond artificiŽle intelligentie te ontwikkelen voor de procesindustrie. Met een budget van maar liefst 17 miljoen euro wil het komen tot zeer concrete oplossingen die ingenieurs kunnen helpen bij het beheersen en optimaliseren van complexe processen.

Het nieuwe KEEN consortium wordt gecoŲrdineerd door de TU Dresden en verenigt naast onderzoeksinstellingen ook een aantal leveranciers en enkele van de grote chemiebedrijven. De industriŽle partners leggen 7,5 miljoen euro op tafel voor het project. De Duitse overheid voegt daar nog eens een subsidie van 10 miljoen euro aan toe.

Het KEEN consortium wil in het domein van artificiŽle intelligentie op zoek naar mogelijke oplossingen voor moderne uitdagingen zoals kortere productlevenscycli en de vraag naar het duurzaam gebruik van grondstoffen. Dat klinkt heel abstract maar de benadering die men wil hanteren is net heel pragmatisch.

Producten en processen worden complexer en dus hebben ingenieurs geavanceerde tools nodig om dat te managen, zo luidt het. KEEN ziet artificiŽle intelligentie niet als een mogelijk alternatief voor de inzet van ingenieurs, maar als een instrument dat hen kan bijstaan.

Concreet wil het consortium rond drie themaís werken. Een eerste is het modelleren van complexe processen, producten en installaties. Een tweede is het ondersteunen van engineering van die systemen. Een derde thema is de realisatie van systemen die zich autonoom kunnen optimaliseren.

Beslissingen verantwoorden

Kunstmatige intelligentie omvat een hele reeks tools voor het analyseren van grote hoeveelheden data en is met name effectief in het herkennen van patronen. Een nadeel van AI is dat het zich te vaak als een black box presenteert Ė een eigenschap waar men in het KEEN project geen vrede mee wil nemen.

Via patroonherkenning zijn AI tools in staat om beslissingen te nemen, of de gebruiker van de tools suggesties te doen bij het nemen van beslissingen. Wat men bij KEEN wil bekomen is dat de systemen die beslissingen ook verantwoorden en dat er met andere woorden transparantie komt in hoe de AI tools tot hun resultaat komen. Dat ziet men als een noodzakelijke schakel om via AI instrumenten te bouwen die de ingenieurs kunnen helpen om gefundeerde keuzes te maken.

Het consortium plant om tot 2023 onderzoek te doen naar AI in de procesindustrie, waarbij het de bedoeling is dat de industriŽle partners op basis van de resultaten concrete producten gaan ontwikkelen. Die zouden dan tegen 2025 op de markt kunnen komen.

© Productivity.be, 21/10/2019, Foto: TU Dresden


Feel free to share

Newsletter

News

Emersonís New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)