Yokogawa introduceert nieuwe software voor analyse van procesgegevens

Yokogawa introduceert Process Data Analytics, een programma dat in een vroeg stadium herkent of de kwaliteit of productiviteit achteruit gaan. Hiertoe worden procesgegevens, statusinformatie van de procesomgeving, de productiehistorie en andere gegevens geanalyseerd. Gecombineerd met Yokogawa’s analytische service, zorgt de software ervoor dat bedrijven de kwaliteit van hun producten kunnen stabiliseren en voortdurend verbeteren.

De software, waarvan de introductie gepland staat voor maart 2017, leent zich bij uitstek voor productie-kwaliteitscontrole in de olie-, petrochemische, papier-, ijzer-, farmaceutische, voedingsmiddelen-, auto-, glas-, rubber-, elektronica- en overige industrieën.

Achtergrond

Producenten zien zichzelf steeds vaker voor een onmogelijke spagaat geplaatst: er moet snel worden gereageerd op een grote hoeveelheid wensen van de markt, terwijl de kwaliteit van de producten die van de band rollen zo stabiel mogelijk moet zijn. De productkwaliteit wordt beïnvloed door vele factoren, waaronder de fluctuaties in de kwaliteit van grondstoffen en de steeds ouder wordende productielijnen. Zelfs wanneer de grondstoffen van verschillende leveranciers in samenstelling verschillen, moet de kwaliteit van het eindproduct toch onveranderd blijven. Daartoe moet echter wel een grote en gevarieerde hoeveelheid gegevens worden geanalyseerd. De effectiviteit van die analyse is in veel gevallen afhankelijk van de kennis en ervaring van de werknemers op de productielocatie.

Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, biedt Yokogawa sinds 2008 dienstverlening op het gebied van procesdata-analyse. De inzichten die daarbij zijn opgedaan, heeft het bedrijf nu met de analytische tool toegankelijk gemaakt. Daarmee ondersteunt het bedrijf op een doeltreffende manier haar klanten bij het onderhouden en verbeteren van de productkwaliteit. De software maakt gebruik van de zogenaamde Mahalanobis Taguchi (MT) methode, een patroonherkenningstechniek die wordt gebruikt bij multivariate analyse.

Software features

Proces Data Analytics draait op Windows PC’s en analyseert productiewerkzaamheden op basis van temperatuur, druk, stroomsnelheid, vloeistofniveau en andere procesdata en van data over de procesomgeving en onderhoud, die door PIMS (Plant Infomration Management System), DCS of PLC worden verzameld. Informatie van Yokogawa’s Exaquantum is zonder bestandsconversie mogelijk.

De verzamelde gegevens worden vergeleken en afwijkingen van normale omstandigheden worden nauwkeurig herkend. Iedere afwijking leidt tot een waarschuwing dat de kwaliteit kan zijn verslechterd. Door de procesdata te analyseren op basis van de criteria ‘materiaal’, ‘methode’, ‘machine’ en ‘manpower’ is de software in staat om veranderingen in het productieprocessen te visualiseren en zo de werkzaamheden te verbeteren. De belangrijkste voordelen zijn:

1. Vroegtijdige herkenning van afwijkingen in productieprocessen

Door veranderingen in procesdata te detecteren kan de software kwaliteits- en productiviteitsproblemen vroegtijdig opmerken. Op basis van deze informatie kunnen maatregelen worden genomen om de productie weer op normaal niveau terug te brengen en de kwaliteit te herstellen.

2. Betrouwbare kwaliteitsinspectie

Door veranderingen in gegevens van productieprocessen te herkennen, kan de software ieder spoor van kwaliteitsverlies detecteren en zo eventuele fouten achterhalen die anders bij conventionele inspecties over het hoofd worden gezien. Afdelingen die verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitsbewaking kunnen zo hun inspectieproces verbeteren.

3. Uitbreidbaar via integratie met MATLAB

De software ondersteunt MATLAB, het veel toegepaste analysetool van MathWorks. MATLAB-berekeningen kunnen in de Proces Data Analytics software worden geïntegreerd zodat van de voordelen van beide tools kan worden geprofiteerd.

4. Snel en nauwkeurig dankzij technologie van AngleTry Associates

Door gebruik te maken van de patroonherkenningstechnologie van Angele Try Associates levert de software snelle en nauwkeurige analyses. De technologie wordt onder meer gebruikt door de Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA) voor autonome inspectie van de Epsilon-raket.

Nieuwsbericht van Yokogawa, 08/11/2016, Foto: Yokogawa


Feel free to share

Newsletter

News

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: €150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate

Gartner Survey Shows Half of Supply Chain Organizations Plan to Implement GenAI in the Next 12 Months


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)