Procesindustrie bereidt zich voor op autonome operaties

Yokogawa publiceerde vorige week de verrassende resultaten van een grootschalige survey die het deed in de procesindustrie waarin maar liefst 64% van de respondenten aangaf dat ze verwachten hun plants tegen 2030 volledige autonoom te kunnen runnen. Om dat waar te maken wordt volop ge´nvesteerd in cyber security, big data, AI en intelligente instrumenten.

Process plants volledig autonoom laten draaien is een concept dat al enkele jaren volop in de belangstelling staat. Het houdt in dat een installatie zodanig geautomatiseerd is dat er niemand meer ter plaatse hoeft te zijn om de plant te runnen.

Yokogawa heeft recent een grote bevraging gedaan in de industrie om na te gaan welke ambities bedrijven hebben in dat opzicht en waar ze staan om die te realiseren. Met toch wel een opvallend resultaat want maar liefst 64% van de respondenten meent tegen 2030 klaar te zijn om volledig autonoom te draaien.

Grootste motivatie in dat verhaal is de kost en dan gaat het lang niet alleen over het besparen op personeel. Een plant autonoom laten draaien vereist immers vooral dat er wordt ingezet op stabiliteit en betrouwbaarheid zodat ook kosten bespaard kunnen worden door stilstanden en off-spec productie te vermijden.

In de bevraging komt uiteraard ook COVID-19 sterk naar voren als stimulans om in te zetten op autonome productie. Plants bedienen vanop afstand en service vanop afstand worden naar voor geschoven als applicaties die momenteel de hoogste prioriteit hebben.

Om dit alles waar te maken wordt volop ge´nvesteerd in nieuwe technologieŰn waarbij cyber security de hoogste aandacht heeft, gevolgd door de cloud en andere aspecten van big data. AI komt verrassend op de derde plaats, net voor intelligente sensoren en instrumenten.

Het rapport, dat u kan raadplegen via de link hieronder, kijkt ook naar de regionale verschillen in de ambities rond autonome operaties. In AziŰ zijn die het meest uitgesproken met 71% van de bedrijven die er op mikken om klaar te zijn tegen 2030. Hier in Europa is dat slechts 56%.

www.yokogawa.com/special/ia2ia/outlook

ę Productivity.be, 23/09/2020


Feel free to share

Agenda

15/03 - 18/03: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

03/05 - 06/05: Ipack-Ima, Milaan

17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte

17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte

18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo

30/05 - 02/06: Hannover Messe

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

27/09 - 30/09: Micronora, Besanšon (F)