Yokogawa introduceert EJXC40A digitale remote-sensor

Yokogawa heeft de EJXC40A digitale remote-sensor geïntroduceerd voor de Europese markt, een nieuw ontwikkelde DPharp EJX-serie verschildruktransmitters. Deze is voorzien van twee druksensoren die via een elektrische kabel zijn verbonden met de EJXC40A. De nieuwe serie onderscheidt zich door de kwalitatief hoogwaardige meting van vloeistofniveaus in grote tanks en grote verschildrukken in hogedruk-vloeistoffen.

Verschildruk-/druktransmitters worden op grote schaal toegepast in de olie-, petrochemische en chemische industrie. Door op twee punten in de tank of leiding het verschil in druk te meten, kunnen deze transmitters het niveau, de flowsnelheid en dichtheid van vloeistoffen, gassen en stoom bepalen. In omgevingen waarin een tankvloeistof of -gas of een leidingvloeistof niet door het membraan van de transmitter kan worden geleid, is de verschildruktransmitter met membraanafdichting een veel gebruikte optie.

Een dergelijke transmitter is via een capillaire buis verbonden met twee afzonderlijke drukmeetunits. De buis is daarbij met siliconenolie of andere vloeistof gevuld. Alhoewel dergelijke transmitters zich lenen voor fijnmeting van hogedruk vloeistoffen met een hoge resolutie, zijn deze niet geschikt voor grote tanks. Door de gevoeligheid voor veranderingen in de omgevingstemperatuur vormt de toegestane lengte van de capillaire buis hier een belemmering.

De EJXC40A biedt hiervoor een oplossing omdat de twee afzonderlijke druksensoren via een elektrische kabel met elkaar zijn verbonden. Op basis van het verschil in de druk die door elke sensor wordt gemeten, bepaalt de EJXC40A het vloeistofniveau, de flowsnelheid en druk van vloeistoffen, gassen en stoom. De EJXC40A leent zich bij uitstek voor de volgende toepassingen.

1. Vloeistofniveaumeting in grote tanks. De elektrische kabel die de twee druksensoren verbindt, heeft een maximale lengte van 45 m, waardoor vloeistofniveaumeting in grote tanks en destillatiekolommen mogelijk is.

2. Fijnmeting van verschildruk. Omdat de twee druksensoren slechts via één elektrische kabel zijn verbonden, worden de metingen niet beïnvloed door veranderingen in de omgevingstemperatuur. Correcties voor temperatuurwisselingen tijdens fijnmeting van verschildruk zijn dan ook niet nodig voor gastanks en andere toepassingen. Stabiele metingen zijn op die manier verzekerd.

3. Meting van hogedruk-vloeistoffen met hoge verschildruk. Aangezien de twee druksensoren op verschillende drukbereiken zijn in te stellen, kan de digitale remote-sensor EJXC40A hoge verschildrukken tot max. 70 MPa meten. Dat is met een enkele sensorunit moeilijk te realiseren.

Volgens Yoji Saito van het Yokogawa’s Product Business Center voor Industriële Automatisering speelt de DPharp verschildruk/druktransmitter een centrale rol in het programma veldinstrumentatie. “De compacte afmetingen en het grote aantal toepassingsmogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat sinds de introductie in 1991 ruim 6,5 miljoen exemplaren zijn verkocht. Dankzij de siliconen resonantiesensor met Yokogawa’s DPharp-technologie biedt de EJXC40A de nauwkeurigheid en stabiliteit die in de petrochemische, chemische, energie- olie- en gasmarkt worden verlangd.”

Nieuwsbericht van Yokogawa, 26/09/2016, Foto: Yokogawa


Feel free to share

Newsletter

News

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: €150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate

Gartner Survey Shows Half of Supply Chain Organizations Plan to Implement GenAI in the Next 12 Months


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)