Work 4.0

Industrie 4.0 is niet alleen een verhaal over technologie. De evolutie naar meer digitalisering en het gebruik van AI brengt ook een nieuwe bedrijfscultuur met zich mee. Nieuwe tools om processen in real-time te optimaliseren, bijvoorbeeld, renderen pas als mensen op de productievloer ook de bevoegdheid krijgen om snel beslissingen te nemen. De rollen van zowel operatoren als supervisors worden in Work 4.0 grondig gewijzigd.

Om METAV digital te promoten, het online event dat plaatsheeft van 23 tot 26 maart, publiceert organisator VDW een aantal artikels over actuele trends en nieuwigheden inzake digitalisering. Een daarvan levert een verrassende kijk op een aspect van Industrie 4.0 dat mogelijks onvoldoende aandacht krijgt, namelijk de impact op de bedrijfscultuur in fabrieken van de toekomst.

Het artikel New corporate culture in smart factories haalt een onderzoek aan dat momenteel gevoerd wordt in Duitsland waarin op basis van een aantal case studies nagegaan wordt welke invloed het gebruik van nieuwe technologieën heeft op de manier van werken, waarbij vooral de rol van de supervisors extra aandacht krijgt.

Een van de uitgangspunten hierbij is dat mensen die hoger in de hiërarchie staan, in het verleden een beter zich hadden op het complete plaatje van een productielijn, plant of supply chain. Dat gaf hen een cruciale rol bij het nemen van beslissingen.

Met de digitalisering wordt dat helikopterbeeld grotendeels gedemocratiseerd omdat meer mensen toegang krijgen tot alle informatie die relevant is of kan zijn voor hun taak. De supervisor dreigt bijkomend zijn rol als probleemoplosser kwijt te spelen aan artificiële intelligentie en andere IT-systemen die tot doel hebben om expertise op te bouwen en breed beschikbaar te stellen. De manager wordt dan meer dan ooit tevoren een coach die mensen zal motiveren en begeleiden om zelf met al die systemen aan de slag te gaan.

In het artikel over Work 4.0 wordt nog een ander argument aangehaald dat de bedrijfscultuur op de fabrieksvloer grondig kan wijzigen. Een van de grootste troeven van AI en andere expertsystemen is immers dat ze in real-time anomalieën kunnen detecteren of aanbevelingen kunnen doen, wat bedrijven in staat stelt om heel snel op wijzigingen te reageren.

Maar dat lukt alleen als de mensen die met die systemen werken, ook de bevoegdheid krijgen om instant beslissingen te nemen. Opnieuw kan dit consequenties hebben voor de verhouding tussen supervisors en operatoren, maar het vereist ook dat mensen op de vloer voldoende inzicht krijgen in het grotere geheel zodat ze alle informatie hebben die relevant kan zijn. Wat dan op zijn beurt weer verder bijdraagt tot het afvlakken van de hiërarchie.

Op termijn zou dit tot veel vlakkere beslissingsstructuren kunnen leiden, met een grotere decentralisering, terwijl de technologie mensen ondersteunt om toch alle aan dezelfde doelstellingen te werken.

© Productivity.be, 17/02/2021


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)