Aandeel veldbussen neemt af

Dit jaar zal het aantal nieuwe nodes op veldbussen voor het eerst dalen, ten koste van industrieel Ethernet en draadloze netwerken. Dat zegt HMS Networks in hun jaarlijkse onderzoek naar industriŽle netwerken in factory automation. Industrieel Ethernet had de veldbussen vorig jaar al ingehaald in aantal nieuwe nodes, en die trend wordt nu dus nog meer uitgesproken.

Van alle nieuwe nodes op een industrieel netwerk wordt dit jaar 59% aangesloten op industrieel Ethernet. EtherNet/IP is daarbij het meest populaire protocol (15% van de markt), onmiddellijk gevolgd door PROFINET. EtherCAT staat op 7%, Ethernet POWERLINK op 5% en Modbus-TCP at 4%

De cijfers van HMS Networks slaan op nieuwe netwerken in factory automation over de hele wereld. Een node is elk device dat op een netwerk wordt aangesloten.

Veldbussen, waarmee hier alle netwerken bedoeld worden die niet op Ethernet gebaseerd zijn, krijgen dit jaar voor het eerst minder nieuwe nodes dan vorig jaar. PROFIBUS is in dit segment de absolute leider met 10% marktaandeel.

HMS geeft als verklaring voor dit fenomeen de toenemende integratie tussen automatisering en IT-systemen. Het bedrijf wijst verder op de aanhoudende versnippering in de verschillende protocols. Met de opmars van industrieel Ethernet hadden velen verwacht dat er een verdere standaardisering zou komen, maar dat is tot nu toe dus nog niet gebeurd.

Het aandeel van draadloze netwerken bedraagt 6%, wat op zich misschien niet zo veel is, maar het aandeel is wel met 30% gestegen in het afgelopen jaar.

© Productivity.be, 27/05/2019


Feel free to share

Agenda

22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main

30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht

13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)

21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo

27/09 - 30/09: Micronora, BesanÁon (F)