Het blijft 5 voor 12

Er mag dan wel een zekere gewenning opgetreden zijn na al die horrorverhalen over stroomtekorten en afschakelplannen, maar het ergste is nog lang niet achter de rug Ė integendeel. Dat blijkt uit een nieuwe studie van Elia over de doeltreffendheid en flexibiliteit van onze energievoorziening. Tegen 2025 is er een bijkomende capaciteit nodig van 3,9 GW, stelt de netbeheerder.

Elia becijferde 2 jaar geleden dat minstens 3,6 GW aan vervangingscapaciteit nodig was om de nucleaire exit in 2025 te kunnen opvangen. In een nieuw rapport (link onderaan) wordt de nood aan extra capaciteit opgetrokken tot 3,9 GW.

Om al die ďgigagetallenĒ wat te duiden, schreven we vorig jaar Het Belgische energielandschap in cijfers.

Een van de nieuwe elementen in deze studie is de kolenuitstap die momenteel aan de orde is in Duitsland. Die maatregel zou al een capaciteitstekort van 1 GW met zich mee kunnen brengen vanaf de winter 2022-2023.

In 2025 is er dan de geplande nucleaire uitstap in ons land, wat zeer ingrijpend is aangezien onze kerncentrales goed zijn voor meer dan een kwart van de totale productiecapaciteit.

In de reŽle productie vertegenwoordigt nucleaire energie bovendien bijna 50%. Alternatieve energie is nu eenmaal niet altijd beschikbaar, toch zeker niet aan zijn volle productiecapaciteit.

Met het rapport roept Elia de federalen overheid in ons land op om verder werk te maken van het zogenaamde capaciteitsvergoedingsmechanisme. In het moderne energielandschap is nood aan flexibele productiecapaciteit die in een vrije markt enkel rendabel kan zijn indien de overheid tegemoetkomt met een specifieke vergoeding voor het ter beschikking stellen van capaciteit, ook als die niet altijd benut wordt.

Het blijft 5 voor 12, stelt Elia, want BelgiŽ is niet klaar om de wijzigingen die zich vanaf 2022 aandienen, op te vangen. Eerst is er de kolenstop in onze buurlanden. Eind 2022 zou dan ook Doel 3 sluiten, gevolgd door Tihange 2 een half jaar later. De overige 5 kernreactoren zouden definitief dicht gaan in 2025.

www.elia.be/~/media/files/Elia/publications-2/studies/20190628_ELIA_Adequacy_and_flexibility_study_NL.pdf

© Productivity.be, 05/07/2019


Feel free to shareProductivity.be

is een publicatie van
Redactiebureau ConScript

Contact

Erwin Vanvuchelen
+32 (0)475 64 99 34
erwin@conscript.be
erwinvanvuchelen