Het Belgische Chorrobot team van de Robotics research group aan de KU Leuven heeft de KUKA Innovation Award gewonnen in de categorie Artificial Intelligence. Het team ontwikkelde een innovatieve manier om delicate assemblagetaken zoals het aanbrengen van O-ringen aan een robot aan te leren. De programmatie van robots voor dergelijke complexe taken kan zo aanzienlijk versneld worden.
In onderstaande video wordt het aanbrengen van een O-ring getoond maar de benadering van Chorrobot richt zich tot alle soorten toepassingen die een zekere flexibiliteit en behendigheid vergen die verder gaat dan de klassieke robotbewegingen op basis van coördinaten. Zeker wanneer er flexibele elementen zonder vaste bevestigingspunten mee gemoeid zijn, blijkt de menselijke operator zeer adaptief te zijn en subtiele nuances in zijn bewegingen aan te brengen die moeilijk te programmeren zijn.
De eerste stap in de oplossing van Chorrobot bestaat erin van deze nuances die de mens zonder nadenken aanbrengt, te registreren zodat de robot ze kan imiteren. Daarvoor ontwikkelde het team devices die uitgerust zijn met motion trackers en sensoren om de krachten en koppels die uitgeoefend worden, te meten. Met die devices kan een operator op een intuïtieve manier voordoen wat de robot in de applicatie moet doen.
In een tweede stap worden de geregistreerde signalen bijgestuurd om rekening te houden met de beperkingen van de robot. Daarvoor wordt een zogenaamd Constraint Based Framework gebruikt dat tot doel heeft om op basis van de signalen uit de eerste stap tot een betrouwbare en adaptieve sturing van de robot te komen. Het gebruikte framework is eTaSL – een taal die eerder al aan de Robotics research group ontwikkeld was om op basis van de specificatie van taken tot een reactieve robotsturing te komen.
Cristian Vergara, onderzoeker aan de Robotics research group van de KU Leuven en Flanders Make, maakt zich sterk dat de oplossing nieuwe mogelijkheden creëert om taken te automatiseren waar robots het in het verleden moeilijk mee hadden: “Voor een integrator vergt het heel veel tijd om alle nuances van complexe taken te programmeren, waardoor dergelijke projecten zeer duur zijn. Met onze methode kan men op een paar dagen tot een betrouwbare robotsturing komen.”
Het team is met de methode intussen al heel wat bijkomende uitdagingen aangegaan en wil in samenwerking met de industrie concrete projecten verder uitwerken. De KUKA award is een mooie erkenning voor het potentieel dat de methode biedt. Chorrobot meent met het AI-project een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan het meer toegankelijk maken van robotisering.
© Productivity.be, 26/04/2021
17/05 - 20/05: Global Industrie, Paris Nord-Villepinte
17/05 - 20/05: Measurement World, Paris Nord-Villepinte
18/05 - 20/05: Indumation.be, Kortrijk Xpo
30/05 - 02/06: Hannover Messe
31/05 - 02/06: LogiMAT, Stuttgart (D)
08/06 - 09/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch
21/06 - 24/06: METAV, Messe Düsseldorf
21/06 - 24/06: Automatica, München (D)
22/08 - 26/08: ACHEMA, Frankfurt am Main
30/08 - 02/09: TechniShow, Jaarbeurs Utrecht
13/09 - 17/09: AMB, Messe Stuttgart (D)
21/09 - 22/09: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo
27/09 - 30/09: Micronora, Besançon (F)