Thermische belasting beheersen bij bordenbouw

Een consequente standaardisering en de inzet van systeemtechniek zorgen bij bordenbouw voor een maximale efficiŽntie en veiligheid. Dit is ook toepasbaar bij de genormaliseerde laagspanningsverdelingen met complexe koelingsvereisten. Hoe installaties volgens IEC 61439 met hittebelasting tot 20 kW met Rittal efficiŽnt en veilig gerealiseerd kunnen worden, toont een recente referentietoepassing van elotec Elektrotechnik GmbH.

5,50 meter lang, 2 meter hoog en 80 centimeter diep. Zo groot is de acht velden omvattende unit voor laagspanningsverdeling die elotec Elektrotechnik GmbH (Mainhausen) in opdracht van ALD Vacuum Technologies GmbH (Hanau) in tweevoud gebouwd heeft. Eindklant is Volkswagen AG in China. De installatie met een nominale stroombelasting van 4000 A levert stroom aan de vacuŁminstallatie die wordt ingezet bij de warmtebehandeling van metalen.

ďAls systeemaanbieder leverden wij met ons platform ĎRittal Ė The Systemí, alle infrastructuurcomponenten voor de opbouw van een gestandaardiseerde schakelinstallatie volgens IEC 61439, en dit alles uit ťťn handĒ, zegt Klaus Zimmermann, hoofd Sales Support, Power Distribution bij Rittal Duitsland.

Stroomverdeling

Het aanbod omvat het Ri4Power modulaire systeem gebaseerd op acht TS 8 schakelkasten met Maxi-PLS en Flat-PLS stroomrailsystemen en zekeringslastschakelaars, alsook twee lucht/water warmtewisselaars uit de reeks LCP Industrie en een achterwandkoeling uit het gamma TopTherm Chiller.

ďHet op elkaar afgestemde systeemprogramma van kasten over stroomverdeling tot koeling biedt ons een groot voordeel,Ē zegt Gerhard Becker, zaakvoerder van elotec Energietechnik. Hij vult aan: ďDe modulaire, op elkaar afgestemde en snel leverbare standaard componenten, net als het ruime aanbod toebehoren van Rittal, ondersteunen ons bij een efficiŽnte en veilige installatiebouw volgens IEC 61439.Ē

Doorgedreven koeling

Om de veilige werking van de installatie te kunnen waarborgen, was een koelingsoplossing nodig die de hoge vermogensverliezen uit de behuizingen kan afvoeren. Deze worden veroorzaakt door de warmte die twee automaten en bijna dertig zekeringen afgeven. De koeling dient daarvoor over een gesloten circuit te beschikken, dat onafhankelijk werkt van de hoge omgevingstemperatuur in de kast.

ďHet efficiŽnt koelen van laagspanningskasten met een vermogensverlies tot 20 kW in een zo beperkt mogelijke ruimte is een complexe opdracht, die we echter met oplossingen uit ons standaard aanbod hebben kunnen realiserenĒ, zegt Hakan TŁre, Product Manager Climatisation bij Rittal Duitsland.

De koelingsoplossing bij elotec bestaat uit een op vloeistof gebaseerd koelcircuit met wandkoeling uit de reeks TopTherm en twee lucht/water warmtewisselaars uit de serie LCP Industrie. De warmtewisselaars blazen de gekoelde interne lucht telkens langs boven in de beide compartimenten met vermogensschakelaars, maar ook in de aangrenzende velden met de zekeringen. Daarmee wordt een efficiŽnte koeling van het systeem gewaarborgd. Alle koelmodules zijn in TS 8 kasten ingebouwd. Dit zorgt voor een uniforme uitstraling van het volledige systeem.

Gratis configuratiesoftware

Om de planning, configuratie en documentatie van de installatie volgens IEC 61439 te kunnen realiseren, werd de planningstool Rittal Power Engineering gebruikt. Via deze software kunnen bouwrichtlijnen, checklists en modellijsten voor onderdelen en conformiteitsverklaringen samengesteld worden.

Nieuwsbericht van Rittal, 11/03/2016, Foto: Rittal


Feel free to share

Newsletter

News

FPT Industrial, CGM and Bimotor power the construction of the world's longest immersed tunnel

Roger Lemmens Appointed as Chief Operating Officer at Pauwels Consulting

Figure announces commercial agreement with BMW Manufacturing to bring general purpose robots into automotive production

CNH: Ä150 million investment in Harvesting Center of Excellence

Economic optimism doubles, yet almost half of CEOs do not believe their businesses will be viable in a decade as tech and climate pressures accelerate

Gartner Survey Shows Half of Supply Chain Organizations Plan to Implement GenAI in the Next 12 Months


Agenda

20/03 - 21/03: Maintenance, Antwerp Expo (B)

20/03 - 21/03: Pumps & Valves, Antwerp Expo (B)

27/03 - 28/03: Design to Manufacturing (D2M), Kortrijk Xpo (B)

15/04 - 19/04: Wire/Tube, DŁsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, DŁsseldorf (D)