Elektriciteitsnet moet fors uitbreiden

80 miljoen kilometer – dat is de totale lengte aan elektriciteitsnet die er tegen 2040 wereldwijd moet bijkomen als overheden hun klimaatdoelstellingen willen halen. Dat stelt de International Energy Agency in een nieuw rapport dat vorige week gepubliceerd werd. Die afstand betekent maar liefst een verdubbeling van het bestaande net.

Het elektriciteitsnet is de zwakke schakel in de energietransitie, stelt de International Energy Agency in het rapport Electricity Grids and Secure Energy Transitions.

De problematiek is intussen genoegzaam bekend: om de verbranding van fossiele brandstoffen te stoppen, zal het verbruik van elektriciteit dit decennium 20% sneller groeien dan het vorige decennium. Zo is er momenteel al 3000 GW aan bijkomende productiecapaciteit gepland in hernieuwbare energie – capaciteit die in de komende jaren op het net aangesloten zal worden. De investeringen in het net zelf volgen die stijging voorlopig niet.

Een probleem daarbij is dat projecten rond hernieuwbare energie doorgaans 1 tot 5 jaar vergen om gerealiseerd te worden. Infrastructuurprojecten aan het net vergen typisch 10 tot 15 jaar. Het International Energy Agency stelt dan ook dat het hoog tijd is om scenario’s uit te werken en investeringen op te zetten om het net uit te breiden.

Financiering van nutsmaatschappijen is daarbij uiteraard het grote struikelblok, zeker in de opkomende markten. In Europa, de VS en Japan speelt bovendien de problematiek van de aanvaarding door het publiek van bijkomende infrastructuur zoals hoogspanningslijnen.

Wereldwijd zouden de jaarlijkse investeringen in het net tegen 2030 moeten verdubbelen tot zo’n 600 miljard dollar per jaar.

Zie ook: Lack of ambition and attention risks making electricity grids the weak link in clean energy transitions

© Productivity.be, 23/10/2023


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)