Just Walk Out shops botsen op limieten van AI

Acht jaar na de lancering lijkt er een einde te komen aan het Just Walk Out concept van Amazon. Dat leidt tot heel wat smalende opmerkingen op sociale media want achter het AI-gebaseerde visiesysteem dat de kassa’s in de winkels moest vervangen, bleek een team van 1000 mensen in India te zitten om de camerabeelden te beoordelen. Daar smalend over doen hoeft echter niet want het is nu eenmaal hoe AI werkt.

Met Amazon Fresh en Amazon Go baat de online retailer in de VS ook een netwerk van fysieke winkels uit. Amazon is er ook eigenaar van de winkelketen Whole Foods.

In 2016 lanceerde Amazon in een aantal van zijn kleinere winkels het Just Walk Out concept. Daarbij konden klanten zich aan de ingang identificeren, producten die ze wensten, uit de rekken nemen en de winkel vervolgens verlaten zonder enige vorm van check-out.

Om dat mogelijk te maken waren de winkels uitgerust met enkele honderden camera’s en een AI-gebaseerd visiesysteem dat registreerde welke producten een klant meenam. Zodra hij de winkel verliet, gebeurde de afrekening via zijn Amazon account.

Twee jaar geleden achterhaalde de website The Information dat achter de hightech façade van Just Walk Out een team zat van een duizendtal mensen in India om de beelden te beoordelen en te labelen. Nu Amazon het concept lijkt op te geven, wordt daar smalend over gedaan alsof het een soort van bedrog was, maar dat is niet terecht. Het is net eigen aan dergelijke AI toepassingen dat er inderdaad heel wat menselijke input nodig is om data te labelen. Pas nadat mensen bij een hele reeks beelden hebben aangeduid of er wel of niet een product werd opgenomen, kan een neuraal netwerk getraind worden om gelijkaardige beelden in de toekomst automatisch te beoordelen.

Hoewel klanten doorgaans positief waren over het concept, is Amazon er volgens The Information nooit echt in geslaagd om de AI toepassing goed te laten werken. Bedoeling was effectief dat een AI-toepassing het grootste deel van de beoordelingen zou doen en dat de beelden enkel in geval van twijfel door mensen bekeken zouden worden. Die beelden zouden dan ook gelabeld worden en bij een volgende iteratie meegenomen worden in de training zodat het systeem steeds beter zou worden.

Amazon mikte er volgens The Information op dat op termijn slechts 20 tot 50 beelden per 1000 interacties (wanneer een klant halt houdt bij een product, het opneemt om te bekijken en het dan al dan niet meeneemt) manueel bekeken zouden moeten worden maar in de praktijk bleef dat aantal doorgaans op 700 reviews per 1000.

Bovendien bleef het concept in de winkels zelf ook tot extra manuele arbeid leiden want om het systeem goed te laten werken, was het noodzakelijk dat alle producten volgens een strikt stramien in de rekken bleven staan zodat het voor het visiesysteem zeer duidelijk zou zijn wanneer er een weggenomen werd. Daardoor moesten de rekken constant op orde gehouden worden en was er ook weinig ruimte voor typische promotieacties met eigen displays en afwijkende productopstellingen.

Het Just Walk Out principe werd recent in heel wat van de winkels vervangen door een self-scan formule met check-out. Het ziet er dus naar uit dat artificiële intelligentie hier zijn beperkingen getoond heeft.

© Productivity.be, 05/04/2024


Feel free to share

Newsletter

News

The Game Changer for Process Industries: Ethernet-APL

ACHEMA Opening: Strong call for international cooperation

Applied AI and Cutting-edge Technology Start-ups Dominate this Year’s 100 New Members of the World Economic Forum’s Technology Pioneers Community

KNAPP Integrates First Pocket Sorter in Pharma Logistics

ENEOS and PFN Begin World’s First AI-Based Autonomous Operation of Crude Oil Processing Unit

DuPont Announces Plan to Separate into Three Independent, Publicly Traded Companies


Agenda

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

13/11 - 14/11: Asset Performance Conference 2024, Flanders Meeting & Convention Center, Antwerpen

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)