Nieuwe Anybus gateways bieden een eenvoudige en veilige weg naar IIoT via MQTT en OPC UA

HMS Industrial Networks kondigt de release aan van de nieuwe gatewayfamilies Anybus Communicator IIoT en Anybus X-gateway IIoT, met ondersteuning voor MQTT en OPC UA, waardoor dataconnectiviteit tussen apparatuur op alle belangrijke industriële netwerken en IIoT applicaties mogelijk wordt.

De nieuwe gatewayfamilies Anybus Communicator IIoT en Anybus X-gateway IIoT van HMS bieden een eenvoudige en krachtige weg naar IIoT dankzij de nieuwe ondersteuning voor MQTT en OPC UA, in combinatie met een volledige dekking van industriële communicatiestandaarden.

System integrators, machinebouwers en apparatenbouwers kunnen profiteren van het feit dat data van vrijwel alle industriële apparatuur die communiceert via industrieel Ethernet, veldbussen, CAN of seriële protocollen, op een eenvoudige en veilige manier kunnen worden doorgegeven aan IT-systemen en IoT-software.

Alles aansluiten op IIoT applicaties

Ongeacht of de data worden gegenereerd in één apparaat, een reeks machines of in complete automatiseringssystemen, Communicator IIoT en X-gateway IIoT zorgen ervoor dat de data naadloos geïntegreerd, gemonitord en geanalyseerd kunnen worden vanuit moderne IIoT-systemen. Data van zowel nieuwe als bestaande industriële apparatuur kunnen worden geïntegreerd, waardoor de transparantie en de besluitvorming over meerdere locaties kan worden verbeterd, de productiviteit kan worden verhoogd en de productie duurzamer kan worden aangepakt.

Anybus Communicator IIoT is gespecialiseerd in het leveren van data van apparaten op seriële protocollen en CAN, terwijl Anybus X-gateway IIoT de data van veldbussen en Industrial Ethernet netwerken integreert. Typische use cases voor de gateways zijn data-integratie van bijvoorbeeld Modbus RTU en TCP, CAN-gebaseerde protocollen, PROFIBUS-DP, EtherNet/IP, PROFINET, EtherCAT, POWERLINK en CC-Link.

Bestaande gebruikers zullen zich thuis voelen omdat er geen programmering nodig is en de configuratielogica van de bestaande Communicator en X-gateway hetzelfde blijft in deze nieuwe IIoT-versies. Door gebruik te maken van de gratis configuratietool Anybus Configuration Manager, ACM, kunnen gebruikers eenvoudig de gewenste industriële data configureren, converteren en taggen voor efficiënt gebruik in IT-systemen of IIoT-applicaties. Bij het opzetten van de IT-verbinding kunnen de gateways worden gepresenteerd als MQTT Client of als OPC-UA server.

Het feit dat Anybus Communicator IIoT en Anybus X-gateway IIoT beide standalone hardware tussen OT (operationele technologie) en IT zijn, garandeert een hoog beveiligingsniveau. Na installatie is er alleen maar eenrichtingsdataverkeer van OT naar IT toegestaan via de gateways, wat betekent dat industriële apparatuur en systemen die op de gateways zijn aangesloten, afgeschermd blijven van elke mogelijke aanval van de IT-kant. Een PLC in een onderliggend industrieel netwerk kan bijvoorbeeld, in plaats van direct op IT aangesloten te zijn, veilig data via de gateways uitwisselen en verzenden, zonder het risico te lopen om te worden aangevallen.

OPC UA

OPC Unified Architecture (UA) is een servicegerichte industriële communicatiestandaard voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling. OPC UA is platformonafhankelijk en zorgt voor een consistente informatiestroom tussen apparaten van meerdere leveranciers. OPC UA definieert services voor gegevensuitwisseling tussen Clients en Servers, waaronder toegang tot real-time data, het monitoren van alarmen en gebeurtenissen, toegang tot historische data en andere toepassingen. De standaard wordt beheerd door de OPC Foundation.

OPC UA wordt momenteel toegepast in een breed scala van toepassingen en oplossingen, die variëren van eenvoudige M2M communicatie tot nieuwe opkomende oplossingen, zoals IT/OT bridging en cloud connectiviteit. Net als elk ander op IP gebaseerd communicatieprotocol, kan ook OPC UA met andere industriële protocollen op hetzelfde netwerk samengaan en zo real-time besturing aanvullen met een veilig en servicegericht datakanaal.

MQTT

MQTT (Message Queue Telemetry Transport) is een publish/subscribe messaging protocol dat ideaal is voor IT/OT bridging en IIoT oplossingen. Gebaseerd op zijn lichte en eenvoudige aanpak, is het inmiddels één van de meest populaire protocollen waarmee industriële data- en informatie-uitwisseling mogelijk is.

MQTT is gebaseerd op een message broker waarmee industriële apparaten (clients) verbinding maken. De clients wisselen informatie uit via de broker op basis van onderwerpen met een flexibele syntaxis. De broker gebruikt de onderwerpen om te beslissen welke klanten een bericht ontvangen.

Vergeleken met OPC UA is MQTT flexibeler en eenvoudiger te implementeren. Aan de andere kant mist het de data, servicemodellen en beveiligingsschema's van OPC UA.

Nieuwsbericht van HMS Networks, 05/11/2018


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement

The All Electric Society Arena points the way to a carbon-neutral industrial society

Machine manufacturers showcasing security solutions for digital grinding processes at GrindingHub

New Level and Flow Controller Reduces Complexity in Water and Wastewater Applications


Agenda

15/04 - 19/04: Wire/Tube, Düsseldorf (D)

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)