25 jaar Bus Terminal I/O: de verjaardag van een revolutionair idee

25 jaar geleden had Beckhoff een idee dat de automatiseringstechnologie van toen op zijn kop zette. De Bus Terminal combineerde veldbustechnologie voor het eerst met het bewezen principe van klemmenblokken. Het uiteindelijke resultaat was een gezamenlijke ontwikkeling met Wago Kontakttechnik. Het modulaire en open I/O systeem voor ruimtebesparende, aanpasbare en uiterst flexibele configuraties kreeg zijn vuurdoop op de Hannover Messe in 1995.

Als een specialist in industriële elektronica en communicatie, bleef Beckhoff ook de bestaande klemmenblokken verder ontwikkelen. Dit alleen al resulteerde in aanzienlijk minder kabels voor I/O-installaties. Maar het nieuwe Bus Terminal concept ging nog een stap verder: het wilde het traditionele modulaire klemmenblok vervangen door een elektronische versie. Bij de ontwikkeling van deze innovatie, profiteerde Beckhoff van zijn jaren ervaring in automatisering in combinatie met zijn specifieke expertise in veldbustechnologie, communicatietechnologie, constructie van sturingskasten en de ontwikkeling van industriële hardware en software. Het resultaat was daarom niet alleen de ontwikkeling van de complete hardware, software en K-Bus communicatie voor de busklemmen, maar ook een complete productfamilie van zowel buskoppelaars als signaal- en systeemklemmen. Zo ontstond er een veldbusonafhankelijk, uiterst modulair I/O-systeem.

Na de introductie van de Bus Terminal in 1995, zette de technologie zich snel door als een wereldwijd en universeel aanvaarde automatiseringsstandaard. Dit geldt in het bijzonder voor het systeemconcept van Beckhoff: 25 jaar ervaring in de ontwikkeling en toepassing zijn gebundeld in het breedste IO-portfolio op de markt. Bus en EtherCAT Terminal technologie worden vandaag nog zeer breed ingezet in applicaties, van machineautomatisering tot gebouwautomatisering gebaseerd op Ethernet en procestechnologie. De sleutels tot dit succes zijn zowel de continue ontwikkelingen als de nauwe samenwerking met klanten die vaak tot nieuwe productideeën en -evoluties leidt. Deze succesvolle samenwerking resulteert in het uitgebreide IP20 en IP67 I/O-portfolio van Beckhoff vandaag, dat nog altijd het originele Bus Terminal idee als fundament heeft.

Nieuwsbericht van Beckhoff Automation, 18/11/2020


Feel free to share

Newsletter

News

Emerson’s New Comprehensive Automation Platform Empowers Decisive Action from Plant to Enterprise

Portable authenticity testing device detects food fraud at the point of sampling

Three trends set to drive cyber-attacks in 2024

TotalEnergies Partners with Major International Companies to Support e-NG Development

Schneider Electric Collaborates with NVIDIA on Designs for AI Data Centers

Apptronik and Mercedes-Benz Enter Commercial Agreement


Agenda

22/04 - 26/04: Hannover Messe, Hannover (D)

14/05 - 16/05: Advanced Manufacturing, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Advanced Engineering, Antwerp Expo (B)

15/05 - 16/05: Food Tech Event, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch (Nl)

28/05: Industrie & Maintenance, Namur Expo (B)

05/06 - 06/06: Vision, Robotics & Motion, Brabanthallen, 's-Hertogenbosch

10/06 - 14/06: ACHEMA, Frankfurt am Main (D)

18/09 - 19/09: Kunststoffen, Brabanthallen 's-Hertogenbosch (Nl)

08/10 - 11/10: Motek, Stuttgart (D)

15/09/25 - 19/09/25: Schweissen & Schneiden, Messe Essen (D)

08/10/25 - 15/10/25: K, Düsseldorf (D)